Bryter du storbyloven?

Kvitt deg med disse uvanene.

<b>IKKE STILL DEG FORAN DØREN:</b> La folk komme seg ut før du selv går inn.  Foto: PER ERVLAND
IKKE STILL DEG FORAN DØREN: La folk komme seg ut før du selv går inn. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant dem som står foran døren når du skal på t-banen, uten å tenke på at noen faktisk skal ut? Eller er du den typen som alltid står midt i rulletrappen og sperrer veien for forbipasserende?

LES OGSÅ:

Da er det nettopp deg Ruter forsøker å komme i kontakt med.

– Vi har hatt en del holdningskampanjer som går på at passasjerer som skal ta t-banen, buss eller trikk skal først stille seg til siden og slippe folk av, før man selv går om bord, opplyser Gry Isberg, informasjonssjef Ruter As, til DinSide.

Dersom du er usikker på hvordan du skal oppføre deg i kollektivtrafikken, har DinSide laget noen eksempler på dette:

Se og lær!

SKVIS: Har du opplevd dette? Da er det fordi du står slik (se neste bilde) Foto: Per Ervland
NEI: Ikke still deg midt i rulletrappen. Folk som har dårlig tid skal kunne gå forbi deg på venstre side. Foto: Per Ervland
IKKE ET HVILESTED: Meningen med rullebåndet er at du raskere skal komme deg fra a til å. Den er ikke designet for å frakte late folk. Foto: Per Ervland
IKKE SLIK: Setet er beregnet for en person, ikke for oppbevaring av vesker. Foto: Karoline Brubæk
NEI, IKKE FORAN DØRA: Stå til siden og la først passasjerer på t-banen, toget, trikken eller bussen komme seg av før du går om bord. Foto: Per Ervland

Økning av lommetyveri: – Sidemannen din kan være en tyv

Ta hensyn

Kampanjen består av ulike plakater som blant annet skal vise at man ikke skal snakke høyt i mobiltelefonen, la eldre og gravide få sitte om det er trangt om plassen, og at du ikke skal plassere bena på setet.

– Det er viktig å vise hverandre hensyn i kollektivtrafikken. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på kampanjen. Det er viktig at alle får en god reiseopplevelse når de reiser kollektivt, påpeker Isberg, som kan fortelle at selskapet har mottatt en del henvendelser fra folk som irriterer seg over at de må trenge seg av bussen/trikken/t-banen.

Det er ett år siden Ruter begynte med holdningskampanjen.

– Vi fortsetter med det arbeidet fordi vi tror det er nyttig. Ikke minst fordi flere reiser kollektivt, men også fordi det er ekstra viktig å ta hensyn til hverandre, påpeker Isberg.

Les også: – Ta et skritt tilbake!