Bryllupskirken

Vi har sett på fasilitetene som skal ta imot brudepar og gjester til den høytidelige bryllupsseremonien lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Under denne lysekronen og de fargesterke takmaleriene vil kronprinsen selv føre sin brud til alters lørdag. Vi har sett nærmere på domkirken.
Under denne lysekronen og de fargesterke takmaleriene vil kronprinsen selv føre sin brud til alters lørdag. Vi har sett nærmere på domkirken. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kronprinsparet valgte seg Oslo Domkirke, og det viste seg å være av uvurderlig betydning for kirken. Etter den forrige oppussingen i forbindelse med 300 års jubileet i 1997, stod fortsatt mye igjen ugjort. I forbindelse med det forestående bryllupet ble det imidlertid bevilget ekstra millioner til oppussingsarbeidene, både fra stat og kommune.

 • Her kan du se bildene fra vår rundtur i den vakkert oppussende kirkebygningen.
 • Se også bildene fra festlokalene på slottet, og de celebre gjestenes nattlige losji.
 • Gleder seg

  - Vi valgte å legge vielsen til Oslo Domkirke fordi det er en kongelig tradisjon, sa kronprins Haakon Magnus på pressekonferansen på Slottet i går.

  Kronprinsparet fremhever at paret la vekt på tradisjonene i planleggingen av bryllupet.

  - Mest av alt gleder jeg meg til å bli gift. Og jeg gleder meg til å gå inn i kirken på lørdag, sa en blid Mette Marit Tjessem Høyby på den samme pressekonferansen.

  Til tross for oppussingskroner er det blitt kjent at takmaleriene i kirken kunne trenge rehabilitering.

  - Er dere redde for å få murpuss i hodet under vielsen?

  - Nei, det har vi ikke tenkt på, sa paret leende.

  Kronprinsparet sa på gårdagens pressekonferanse at de hadde vært i kirken og øvet med Tjessem Høibys sønn Marius, som skal være brudesvenn under bryllupet.

  - Marius har trodd at han skulle gifte oss, og det har vært vanskelig å få han til å gå med på noe annet. Vi har derfor sagt: La gå, vi gifter oss alle tre, sa kronprinsen.

  - Det vanskeligste for ham blir nok å sitte i ro en hel time, men vi jobber med saken, sa Mette Marit Tjessem Høiby.

  Ni millioner finere

  Dette orgelet står fremme i koret, og var nytt i 1996.
  Dette orgelet står fremme i koret, og var nytt i 1996. Vis mer

  DinSide Reise besøkte bryllupskirken i den vanlige åpningstiden vel en uke før den store dagen. Da var en håndfull flittige rengjørere og håndverkere i full sving med den siste finpussen. Et lite stillas montert for anledningen skal gi plass til besøkende presse som vil vise bilder og film fra den nyoppussede kirken.

  I kirkerommet er veggene vasket for limfarge, og ny kalk er påført. Steingulvet er renset og impregnert, dørene har fått nytt bladgull, kirkebenkene er vasket og retusjert der de hadde skader og taket over kongelosjen er tettet. Oppussingen i forbindelse med bryllupet har til nå kostet omkring 6 millioner kroner, og enda er ikke alle arbeider avsluttet. Til NRK sa domprost Hauge at fargene i takmaleriene er blitt svært klare etter oppussingen, så klare at det er enda tydeligere enn før å se hvordan motivene skaller av.

  Åpent for deg

  Når bryllupet vel er overstått, vil igjen kirken åpne sine dører for publikum. Du kan ta en titt innenfor dørene alle dager mellom 10 og 16. Du kan selvsagt også delta i gudstjenester og messer. I tillegg spilles utallige konserter i kirken, og den huser flere kunstutstillinger og historiske utstillinger hvert år.

  Vil du vite mer om Oslo Domkirkes 900 år lange historie i hovedstaden, kan du lese kapellan Karl Gervins bok: Oslo Domkirke - Mennesker og miljøer i 900 år. Boken er utgitt på Aschehoug forlag.

 • Er du lei hele bryllupet, har vi alternative tips for lørdagen her.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Du kan også bestille restplassmeldinger på SMS. Mer om det her. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!