Bryggerier, spøkelser og slott

Nøkkelen er 20 centimeter lang, rusten og velbrukt. Den tunge tredøren knirker når vi skyver den opp – og vi er med ett konger i eget slott.

Scalloway Castle. 
Foto: Jan Harry Svendsen Foto: Jan Harry Svendsen
Scalloway Castle.
Foto: Jan Harry Svendsen Foto: Jan Harry Svendsen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

”Nøkkel til slottet kan lånes i strikkebutikken ved siden av.”

Det er beskjeden som er festet til gjerdet som rammer inn 1600-talls slottet Scalloway Castle. Blant strikkepinner og ullgensere får vi utlevert den gamle nøkkelen, og står fritt til å utforske slottet på egen hånd. - Eller rettere sagt: Det som er igjen av Scalloway Castle. Taket mangler, og det ser litt falleferdig ut fra utsiden, men faktisk er det et par etasjer som er intakte, og et tårn du kan gå opp i og skue utover Scalloway by og havet. Det hersker en trolsk stemning over slottet, og det er en ganske fantastisk opplevelse å få utlevert nøkkelen til slottet og vandre rundt på egen hånd. Slikt hadde neppe skjedd i Norge.

Valhalla Brewery

Valhalla Brewery ligger på øya Unst, og er Shetlands eneste bryggeri – og Storbritannias nordligste bryggeri. Navnet på bryggeriet stammer ganske riktig fra norrøn mytologi, og gjenspeiler betydningen som vikingene i sin tid hadde på Shetland. Bryggeriet ligger i Baltasound, som er et av få ”tettsteder” på Unst – om det kan kalles tettsted.

Bryggeribygningen er et blått hus – eller skur om du vil. Her produseres tre sorter øl; Auld Rock, White Wife og Summer Dim. Bryggeriet ble åpnet i 1997 av ekteparet Sonny og Sylvia Priest, som vil vise deg rundt i bryggeriet og ølproduseringens irrganger på forespørsel. Da får du også høre den fantastiske historien som ligger bak navnet på ølsorten ”White Wife”. Vi kan røpe så mye at den hvite damen er et gjenferd som hygger seg med å haike med menn som kjører bil alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valhalla Brewery, Baltasound, Unst. Tlf: +44 01957 711348

The Windhouse på Yell skal etter sigende være det mest hjemsøkte huset på hele Shetland.
The Windhouse på Yell skal etter sigende være det mest hjemsøkte huset på hele Shetland. Vis mer

Spøkelser

For deg som blir tiltrukket av det utenomjordiske, kan vi anbefale et besøk på Busta House Hotel på Mainland, eller Windhouse på Yell.

Busta House er et flott hotell ved Brae nord for Lerwick, og historien om gjenferdet er like tragisk som den er tåredryppende. Mer om hotellet finner du i artikkelen om hoteller og spisesteder. Hele den tragiske historien kan du lese i artikkelen "I seng med spøkelser".

Midt på øya Yell, som er første stopp når du forlater Mainland, kommer du til Windhouse. Dette er et falleferdig hus som etter sigende skal være hjemsøkt – ja, det skal endog være det mest hjemsøkte huset på hele Shetland! Man kan sette spørsmålstegn ved sannhetsgehalten i myten – særlig etter å ha blitt fortalt av den lokale politimannen at det hele er oppspinn – men skummelt er det uansett. Særlig ettersom huset blir voktet av en eldgammel vær med stikkende blikk som gjør det umulig å tre inn på eiendommen.

Shetland er viden kjent for sine Shetlandsgensere, og rundt omkring på øyene er det mange tilbydere.
Shetland er viden kjent for sine Shetlandsgensere, og rundt omkring på øyene er det mange tilbydere. Vis mer

Shetlandsgensere

Shetland er kjent for sin shetlandsull og sine gensere. Med over 330.000 sauer på øyene sier det seg selv at tilgangen på ull er god. Shetlandsgensere er håndstrikkede, selvsagt i shetlandsull. Overalt på øyene finner du steder du kan kjøpe slike gensere – fra fabrikkutsalg til private hjem. Noen strikker selv, og selger fra egen stue, mens andre strikker og leverer til ”større” utsalg. Vi erfarte at damene som selger fra private stuer ofte var svært pågående, så vil du handle uten sterke påtrykk, er det en fordel å gå i fabrikkutsalgene.