Hver ølsort har sitt eget glass... Foto: Ragnhild Kjetland
Hver ølsort har sitt eget glass... Foto: Ragnhild KjetlandVis mer

Brussel: Full fest uansett

Komplekser for at de ikke hadde egen vinproduksjon gjorde belgierne i sin tid oppsatt på å slå resten av Europa i ølproduksjon - og det kan du nyte godt av både under og etter fotball EM.

Kanskje særlig irer og tyskere vil bli fornærmet om jeg påstår at de ikke produserer så mange ølsorter som belgierne gjør, men jeg mener likevel at de mange hundre ølsortene du kan smake og nyte i Belgia overgår det meste.

Egne glass

- Hvert ølbryggeri lager egne glass til hver av ølsortene, og du føler deg spesiell hver gang du prøver noe nytt, sier den første kelneren som serverer meg i Brussel. Om det er et salgstriks, eller ekte stolthet som ligger bak kan sikkert diskuteres.
Men Brussel kan ikke bare by på øl, selv om det kan friste øltørste nordmenn etter en lang flytur. Starter du ankomsten din med et glass gylden væske har du i hvert fall lagt opp til å nyte alt det andre byen har å by på. Jeg tror ikke du blir særlig sjokkert, kanskje heller imponert…

Byen er full av liv - fotball eller ei... Foto: Ragnhild Kjetland
Byen er full av liv - fotball eller ei... Foto: Ragnhild Kjetland Vis mer

Billig å handle dyrt

Byvandringen min begynner i det øvre sentrum ved Porte De Namur. Med tunga halvveis ut av munnen går jeg forbi den ene designersjappa etter den andre. Ønsket er å ha lomma full av penger. Brussel skal være en av de billigste stedene å handle dyrt sies det. Jeg går en liten omvei til nedre sentrum via Louise hvor alle de gode restaurantene ligger. For ølglade nordmenn er det kanskje ikke så spennende å vite at her og på de fleste andre restauranter i Belgia får du champagne til vinmonopolpris, men min kreative frihet sier meg at jeg kan tillate meg å legge til slik unyttig informasjon.

Musikk i alle varianter

Fra Louise som kan sammenlignes med Majorstua eller Frogner i Oslo, tar jeg turen til nedre sentrum via Sablon. På veien nedover går jeg forbi uttallige barer og kaféer hvorfra jeg hører afrikanske, indiske og latinske rytmer. I ny og ne hører jeg til og med irsk folkemusikk. Selv om det er Jazz Maraton den helgen jeg befinner meg i Brussel, forsikrer min belgiske venn meg at slikt liv og røre finner du hele sommeren gjennom i denne byen.
Og jeg håper han har rett, for under spaserturen min treffer jeg på rytmiske karnevalskledde mennesker fra hele verden. Også de som ikke deltar i prosesjonen danser med. Skaterne nede ved børsen tar av til japanske trommer.

I Brussel danser man i gatene! Foto: Ragnhild Kjetland
I Brussel danser man i gatene! Foto: Ragnhild Kjetland Vis mer

- Folk går ikke gjennom gatene i Brussel, hevder min lokale venn. - De danser!

Og så håper jeg at du gjør det også, når du tar turen til Brussel…God tur, og heia Norge…for hvem ville vel kommet på å dra til hit var det ikke for fotball EM?

Mer om Brussel

Les også våre andre rapporter fra Brussel før fotballstormen tar byen. Vi forteller deg hva du kan 10817>gjøre i Brussel under fotball EM, og gir deg en 10940>kulinarisk guide til Belgias hovedstad.