Brun rute 11

Bevæpnet med dagskort fra Oslo Sporveier inntar jeg trikkelinje 11 – med Oslos brune puber og kafeer i sikte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Trikk 11 trafikkerer strekningen Disen-Majorstuen. Hvilket annet transportmiddel passer bedre til å frakte deg mellom brune steder, enn en gammel trikk?
Trikk 11 trafikkerer strekningen Disen-Majorstuen. Hvilket annet transportmiddel passer bedre til å frakte deg mellom brune steder, enn en gammel trikk? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
image: Brun rute 11

- Dette er linje 11 til Majorstuen over Stortorvet, klinger det metallisk over den eldgamle trikkens høyttalere.

Jeg hopper av på Stortorvet stasjon, og setter kursen mot det som må være en av Oslos mest ekte og bruneste kafeer; Postcaféen.

Travle mennesker haster opp og ned Karl Johans gate. Jeg runder fargerike hamburgermenyer i Burger Kings vinduer, på vei inn i Dronningens gate. Postcaféen ligger kun få meter unna Oslos travleste handlegate, likevel slår roen mot meg i full styrke idet jeg hører døren lukke seg bak meg.

Her består innredningen av brune båser, og sofatrekk i mørkegrønn velur. Veggene er dekket av brunt 70-talls panel, og på veggene lyser røde lampetter. Det er ikke mange menneskene i Postcaféen denne ettermiddagen – men her og der stikker det et hode opp over båsryggen. Jeg blir stående et øyeblikk, før jeg får øye på bardisken.

 • Se brune Oslo i bilder.
 • Historien om Postcaféen

  - Hei, hei, sett deg ned, så skal du få høre historien om Postcaféen, sier Thomas Valeur, som har jobbet med den daglige driften av Postcaféen siden 1968.

  Vi stabler oss ned i en av båsene, og jeg får høre historien om fire generasjoner kvinner som har drevet stedet siden åpningen i 1924.

  - Kristine Gammelsrud drev kafé nede ved Grønland, men da de skulle bygge hotell her, flyttet hun hit for å drive kafé her. Dette var i 1924, og kafeen åpnet 24. september. Hun drev stedet helt til datteren, Kirsten Kjeldsberg, overtok i 1938. Hennes datter, Betsy Kjeldsberg, overtok etter henne igjen – og Betsys datter, Kirsten Rønneberg, er den som driver det i dag, forteller Valeur.

  Stedet har hett Postcaféen helt siden åpningen.

  - Posthuset ble bygget samtidig, derav kommer navnet Postcaféen. Det var ganske enkelt før, skjønner du; lå det over stranda, ble stedet hetende Stranda, lå det over stasjonen, ble det hetende Stasjonen, sier Valeur.

  Alltid brun

  - Dette har vært en brun kafé hele tiden, og vi prøver å holde den brun, sier Valeur. Det har vært slike båser her hele tiden, og når vi pusser opp, spør vi stamkundene hva slags farge de vil ha på sofaen. I 1976 fikk vi nytt panel på veggene, ellers er alt som det var i 1924, forteller Valeur.

  På Postcaféen er det stille. Det er ingen musikk denne ettermiddagen. Faktisk så spilles det ikke musikk på Postcaféen i det hele tatt – med unntak av ved spesielle anledninger. Slik har det alltid vært. Det er heller ikke mye folk her denne ettermiddagen. I båsen bak oss sitter to menn og prater lavmælt på engelsk.

  - Før, da det ikke var så mange kafeer her, kom gjerne forretningsfolk innom med sine kunder. ”Alle” har vært på Postcaféen en gang – også kjente skikkelser som Erik Bye og Sørebøe. Man hadde ikke vært i by’n hvis man ikke hadde vært på Postcaféen, sier Thomas Valeur. Postbudene hadde egne båser her, hvor de kom innom etter jobb, og krigsseilerne var her, sier Valeur.

  Stamgjestene holder liv i stedet

  80 prosent av gjestene på Postcaféen er stamgjester. Når de har vært kunde der i 10 år, får de en tegning av seg på veggen. Det henger mange innrammede portrettegninger på Postcaféens 70-talls panel.

  - De henger der for alltid. Vi tar dem ikke ned når noen dør. Vi henger heller ikke sørgebånd på tegningene av de som er døde; da blir de jo bare sittende og se på hvem som er borte, og spekulere i hvem som er nestemann for tur, sier Valeur og smiler. Vi er en sosial institusjon i tillegg til en kafé; vi kjenner hverandre og tar vare på hverandre, forteller Valeur videre.

  Hvert femte år inviterer Postcaféen sine trofaste gjester til jubileum. Da serveres det mat og drikke, og lett underholdning.

  - Hjallis har vært her og fortalt vitser, og Nora Brockstedt har vært her og sunget, beretter Valeur.

  Stamgjestene har sine egne bord, og selv om de ikke er merket med navn eller reservert, vet alle det, så ingen setter seg på et bord som er ”en annens”.

  Kvinner kun i følge med menn

  - Vet du, for inntil 15-20 år siden slapp ikke kvinner inn her på Postcaféen uten mannlig følge, og de fikk kun drikke ett glass pils. Ikke en halvliter altså – men kun ett glass. Det er litt søtt, synes jeg, sier Valeur og smiler.

  - Men hvorfor var det slik?

  - Det var fordi dersom det kom en kvinne inn her alene, så ble det jo full oppstandelse, for da måtte alle karene bort og prate med henne, forklarer Valeur og ler.

 • Se brune Oslo i bilder.
 • Besøk stamstedet til Elling og Kjell Bjarne i "Elling"-filmen, eller spis fårikål i en gammel hestestall. Her finner du Postcaféen og andre brune steder langs linje 11.
 • Lytt til visesang fra en syklende mann – eller oppsøk Schrøders fra Jo Nesbøs kriminalromaner. Andre brune du ”må se”.
 • Sjekk ølprisene på DinSides Ølbørs, og grip muligheten til å bli ølprisrapportør.

  Annet om Oslo:

 • Eksklusiv oslohelg

 • Test deg selv: Er du en Oslo-ekspert?

 • Bildespesial fra slottet

 • Oslo-helg for tusenlappen
 • Oslos beste restauranter

 • Eksklusive og enkle husrom i Oslo

 • Guide til Oslo; severdigheter og aktiviteter

 • Guide til Oslos utesteder
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.