Briller mot jetlag

Australske forskere mener å ha funnet en kur mot jetlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

94 prosent av alle langreisende sliter med jetlag-effekter. Det kan bli historie om høyteknologiske briller utviklet av australske forskere viser seg å ha effekt. Brillene er utviklet ved Flinders Universitet i Adelaide, og benytter lys i kampen mot jetlag. Det melder BBC.

Blått og grønt lys

Illustrasjonsbilde:
Kan det være at briller med blått og grønt lys har positiv effekt mot jetlag? Det hevder australske forskere.
Illustrasjonsbilde:
Kan det være at briller med blått og grønt lys har positiv effekt mot jetlag? Det hevder australske forskere. Vis mer

Lys sparker i gang hormonproduksjonen som spiller en viktig rolle i styringen av kroppens indre klokke. Når du får jetlag er denne klokken i ulage som følge av at skiftet mellom mørke og lys ikke er som kroppen er justert til. Resultatet er at du blir døgnvill og utmattet, at du er trøtt om dagen og våken om natten.

Anti-jetlagbrillene benytter batteridrevne dioder med blått og grønt lys for å redusere følelsen av utmattelse. Lyset stimulerer hjernen, og lurer den til å justere kroppens indre klokke. Brillene skal brukes tre timer hver dag i minst to dager før avreise, og tre timer under turen. Brillene er foreløpig ikke i kommersielt salg.

Andre råd mot jetlag

Drikk rikelig med vann. Tørr luft ombord, stresser kroppen og gjør deg mer utsatt for negative effekter av lange reiser. Pass også på å bevege deg underveis, men også mens du venter på flyet videre, og når du kommer frem. Det får i gang blodomløpet, og gjør underverker for hvordan du føler deg. Spis omkring hver fjerde time, deg øker energinivået. Men ikke tunge måltider, sats heller på sunn snacks.

  • Mer om jetlag her
  • Forkjølt etter flyturen? Da er du i godt selskap. En av fem forkjølt etter flyturen.

    Ut på tur?

    Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

  • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
  • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
  • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
  • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.