Brasils New York

São Paulo og Rio har ofte blitt sammenlignet med New York og Los Angeles. Mens Rio har sine vakre omgivelser, ligger São Paulos fristelser i folket og kulturen. São Paulo er fullpakket med krutt på godt og vondt.

Utsikt fra Edificio Altino Arantes. Foto: Sindre Storvoll
Utsikt fra Edificio Altino Arantes. Foto: Sindre Storvoll Vis mer
Underholdning i Bela Vista. Foto: Sindre Storvoll
Underholdning i Bela Vista. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


30.000 kvadratkilometer på Brasils sørkyst kalles Sør-Amerikas største by. Mellom 10 og 20 millioner mennesker befolker arealet, avhengig av hvor man trekker bygrensa. São Paulo er verdens tredje største metropol og fjerde største by. Det er både en delstat og en hovedstad.

Dynamisk

Litt byplanlegging har det garantert vært. Selv om midten av sentrum, ”Sé”, er relativt kaotisk, er det lettvint å bevege seg mellom hovedbydelene for shopping, underholdning og hotell. Emporis er en verdensomspennende leverandør av bygningsrelaterte data, og brukte ikke lang tid på å lage en liste over São Paulos mest kjente bygninger. Den sammensatte arkitekturen gjenspeiler en dynamisk by. Mang en gate ender elegant i et minneverdig kirkebygg. Hver bydel gjenspeiler på mange måte en kultur eller byggeepoke. Bela Vista viser Italia, mens Liberdade har typisk asiatisk innflytelse. Paulista Avenue viser byens mulikulturelle og kulturintellektuelle karakter. Gatene er strødd med kafeer, bokhandlere, restauranter og de kjente lanchonetas – leskedrikkbarer med bordene på fortauet. Hver søndag holdes markeder med suvenirer og diverse håndlagde artikler. Den lange gata var en gang omringet av kaffeplantasjeeierenes spektakulære villaer. Men kommersialismen har ført til at husene er revet, og erstattet av et finansielt sentrum. Fra forhistorien er rosehuset, et museum, blant det eneste som står igjen. En grønn, tettpakket park gir noe avkobling.

Vær forsiktig

Hvorvidt byen er livlig eller kriminell, avhenger av hvilken gate du går i på kvelden. Sunn fornuft er huskeregel nummer en. Nummer to er å alltid ha litt penger lett tilgjengelig i fall du skulle bli ranet, for å unngå aggresive, skuffete tyver. Et alternativ er å ha et par sedler i pengeboka som kan gis bort ved ransforsøk, og ha eventuelle kort, ID etc og resten av pengene skjult på kroppen. Siste forhåndsregel i denne artikkelen, er å ta drosje til/gjennom avsidesliggende og ukjente destinasjoner. På kveldstid holder selv brasilianerne seg unna rødlysdistriktet Luz, Praça Roosevelt og sidegater i Bela Vista. São Paulo er en god del større enn Rio de Janerio, men favelaene er mer separert fra sentrum her. Man anslår at to millioner innbyggere har bosted i slummen.

Men totalt sett er ikke byen så skummel som man skulle tro, så lenge man er oppmerksom.

Byens høye folketall skyldes i stor grad muligheten for å få jobb. São Paulo er forretningssentrum nummer én i Brasil. Sentrum (Centro) ligger en biltime unna kysten og strendene.

>>Opplev deg i senk
>>Utelivet
>>Museene
>>Parkene
>>Lett blanding
>>Slik reiser du her
>>Mer informasjon om São Paulo
>>Se bilder fra São Paulo

To kuriositeter og litt fakta

Snikerne henges ut. Foto: Sindre Storvoll
Snikerne henges ut. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


 • Søppelbokser og postbokser må ikke forveksles. De ser forbløffende like ut, med sine boks-på-pinne stil. Søppelboksene er som regel grønne og nokså runde, mens postboksene er gule.

 • En original idé i bekjempelsen av kriminalitet, er å offentliggjøre ansiktene til alle billettsvindlere/snikere metro-ledelsen kjenner til. På de fleste stasjonene står plakater med bilder fra overvåkingskameraer av de reisende lovbryterne.
 • Vær oppmerksom på at São Paulo også er en stat (som byen ligger i) med 250.000 km2 og over 35 millioner innbyggere, som er den tettest befolkede staten i Brasil. Innbyggerne i staten kalles ”paulistas”, mens de fra byen kalles ”paulistanos”.
 • Byen som aldri stopper

  I det Herrens år 1554 stiftet Jesuits José de Anchieta og Manoel de Nóbrega Sao Paolo, 40 mil fra Rio og 100 mil fra Brasilia. Mennene var på en misjonstur langs Tiete-elva for å konvertere Tupi-Guarani indianere. Men ikke før i 1771 var bystatusen offisielt et faktum. ”Kafferuta” på 1800-tallet brakte med seg slavehandelen og stadig flere innbyggere. Etter at menneskesalg ble forbudt i 1881, kom hovedveksten fra plantasjearbeidere som frivillig immigrerte. En stor del var italienere og japanere, og begge folkegruppene har egne bydeler i dag – a la Chinatown. Bela Vista, også kalt ”Bixiga” eller ”Lille Italia”, har pizzeriaer og vin. Liberdade bryter med det latinske alfabetet og har lyktestolper som matcher de røde, runde, japanske lanternene.

  Innbyggerveksten tok ikke ordentlig av før på 1900 tallet da den industrielle revolusjonen nådde Sør-Amerika. Handleglade arabere og jøder utgjorde en høy prosent av landets nye landsmenn. Folkeøkninga har ikke stoppet, og det samme gjelder byen. Treningsstudio, dagligvarehandler, restauranter, barer og selv noen blomsterhandlere, holder åpent døgnet rundt.

  Mer om Brasil