På stranden i Brasil selges mat av ypperste klasse. Prøv den stekte osten, kjøttet eller kylling. Rekene er fatale!
På stranden i Brasil selges mat av ypperste klasse. Prøv den stekte osten, kjøttet eller kylling. Rekene er fatale!Vis mer

Brasil – jungelbær og slavekost


Brasiliansk kokkekunst finnes ikke, men maten smaker utrolig godt. Akkurat som Brasil er sammensatt av en mengde kulturer, er det vanskelig å finne én bestemt og tradisjonsrik brasiliansk rett. Måltidet kan bestå av chilenske empanadaer og manioc-mel, laget fra en rot i Amazonas, blandet med spansk olivenolje og tyrkisk koskos. Det som er gjennomgående i brasilianske måltider, er store porsjoner, ferske råvarer og enkle retter. Mye av dette stammer fra den gamle slavematen, som var så god at overklassen adopterte den etter hvert som årene med mishandlig gikk.

Acaí på vei, utrolig godt og vanedannende...
Acaí på vei, utrolig godt og vanedannende... Vis mer

Is med koffein

En vanlig brasiliansk frokost består av mye frukt, litt brød, ost, skinke og så klart - kruttsterk brasiliansk kaffe. Morgenmaten har gjerne stykker av banan- eller kokoskake med på menyen. Skal du prøve en litt annerledes brasiliansk frokost, må du spise en acaí med bananbiter og musli på toppen. Acaí er en avhengighetsdannende slush av de mørkelilla vitamin- og koffeinrike bærene med samme navnet. Frukten stammer fra Amazonas og er elsket av både indianere, bodybuildere og gatebarn. Den skal tross sin litt søte smak, være sunnheten selv.

Lunsj skjer ofte på stranden, eller en restaurant i nærheten av den. Tar du den i sanden, så kan du bare flagge ned en av de lokale strandkokkene. Det vil si, de heiser sikkert flagget sitt foran deg, lenge før du merker knurring i magen. Ut fra sine små metallkasser innredet med grill, også kalt bikkje-tv på portugisisk, selger de grillspyd med kjøtt, ost og reker. Alt bortsett fra rekene er trygt og godt å spise. Sjømat har lett for å bli dårlig i solen. Hvis du ikke vil klamre deg til porselenet hele ferien, så hold deg unna. Den absolutte død.

Skol Pilsner(lyst og friskt), Brahma(lokale Ringnes) eller Antartica(den med pingvinen på) er øltypene du velger blant. Både øl, vann og Guaraná, landets nummer én brus, koster en femmer ut av isoporkassen til kameraten til strandkokken. Beveger du deg til en restaurant, vil ris, bønner og en enkel salat være standard ved siden av den valgte kjøtt- eller fiskeretten. Sørg for at du prøver en Suco, eller juice. De kommer i alle varianter og fåes ikke bedre eller ferskere enn i Brasil.

Kjøttfest
På de fleste turiststedene finnes et stort utvalg av internasjonale og mer brasilianske restauranter. En ting du ikke må glipp av, er å gå på et Churrascaria. Hjertet for brasilianske kjøttelskere. Landet er kjent for sitt gode og billige kjøtt, og på disse grillstedene spiser du alt du orker for under en hundrelapp. Comida a Kilo, servering per kilo, er også en standard måte å spise både lunsj og middag på. Noe som består av en buffét med en satt pris etter kilo, uansett hva du velger å spise. Dette er ofte det rimeligste alternativet. P.S – vannmelon blir dyrt.

Tilbake til hovedartikkelen og landsmeny...