Bøtene som svir etter festen

Julebordsesongen er i anmarsj, og pengene som ikke er brukt på ny findress går kanskje til å heve promillenivået. Pass imidlertid på at du bruker pengene riktig; her er de dyreste stedene å gjøre fylletabbene.

Bøtene som svir etter festen

  1. Her er bøtene
  2. Falsk ID; ikke så lurt


Det er julebordsesong, og mange gleder seg til DEN dagen i året hvor de virkelig skal slå ut håret. Nettopp dette er problemet for mange. Dette er den ene gangen i året man drikker mye, og mange har ikke kontroll med hvor mye alkohol kroppen tåler. Dette kan for enkelte føre til at man går av hengslene og mister kontrollen fullstendig, noe som kan bli både ubehagelig og kostbart.

Dyrest og billigst

Bøter for urinering, flaskeknusing, offentlig begersvinging og andre ulovlige handlinger kan bli femsifrede for den som synder og blir tatt for det. Oslo seiler opp som den soleklart dyreste byen foran Tønsberg når det gjelder hvor i landet det koster mest å rote seg bort i fylletabber. Da har vi regnet det totale beløpet på alle satsene i tabellen. Allikevel er det Tønsberg som har de to høyeste enkeltsatsene på 10.000 kroner. Dette gjelder for å hindre offentlig tjenestemann og for vanlig ordensforstyrrelse i beruset tilstand.

- Det er riktig at vi har høye bøter i Tønsberg, men i de tilfellene hvor det har blitt gitt bøter i 14.000-kronersklassen, er det ikke en enkelt forseelse som ligger bak, sier politimester Marie Benedicte Bjørnland.

Personene det gjelder har da ofte pådratt seg flere forseelser i en og samme omgang. Et slikt eksempel kan være å urinere ute, for så å nekte å oppgi personalia til politiet.

Billigst slipper du unna slike forseelser i Bodø og Bergen. Men merk at alle satser er minstesatser.

Sørg i hvert fall for at politiet ikke ser deg når du later vannet. Det kan bli dyrt. Foto: Mona Kolstad
Sørg i hvert fall for at politiet ikke ser deg når du later vannet. Det kan bli dyrt. Foto: Mona Kolstad Vis mer


Nulltoleranse

Dag Ebbestad, politioverbetjent ved Drammen politikammer, forteller at det er ekstra travelt på denne tiden av året.

- Det blir mye ekstra å gjøre. Vi har erfaring med at utelivet blir forsterket fra slutten av november og frem til jul. Dette fører til at tjenesten må styrkes, sier Ebbestad.

Ebbestad forteller at langt flere voksne folk drikker seg sanseløst fulle på denne tiden enn ellers i året. 40-50 åringer som ellers ikke er til bryderi kan gå på en real smell. Ettersom det praktiseres nulltoleranse med henhold til lovbrudd, slår man fort og hardt ned på alle former for bråk på byen i Drammen. Dessuten går det an å bli brakt inn uten å egentlig ha gjort noe galt.

- Blir man så full at man ikke kan ta vare på seg selv, lar vi vedkommede sove over i fyllearresten. Dette kommer ikke frem på noe rulleblad ettersom man ikke gjort noe straffbart ved å være full. Straffen kommer vel når man dukker opp hjemme godt ut på ettermiddag dagen etter.

Ebbestad forteller at de i utganspunktet ikke tar kontakt med pårørende i slike tilfeller. Ettersom man har plikt til å ivareta den enkeltes integritet, har man ikke lov til å informere om enkeltpersoner overfor noen. Ikke en gang til nærmeste familie.

>>Sjekk bybøtene her

Ender du slik bringer politiet deg inn for å la deg sove ut rusen. Foto: Ole Joakim Repshus
Ender du slik bringer politiet deg inn for å la deg sove ut rusen. Foto: Ole Joakim Repshus Vis mer


Forskjell på helg og uke

Politiførstebetjent, Stig Gaustad ved Sentrum politistasjon i Oslo, forteller at det i hovedstaden brukes en såkalt differensiering av uka. Det vil si at de hever satsene i helgene, for å prøve å få partyløvene til å holde seg litt ekstra i skinnet.

- Vi har en helgedifferensiering i Oslo fra fredag klokken 18 til søndag klokken 10. Dette er rett og slett fordi vi ser at det er en høyere frekvens av lovbrudd i helgene relatert til fyll, og dette vil vi få bukt med, sier Gaustad.

Litt av den samme konsekvensen har de tatt i Tønsberg om sommeren, hvor bøtene har fått de fleste til å skjelve buksene. Fortellinger om skyhøye bøter for de minste forseelser i den populære feriebyen florerer.

Elva er billigst

Ett av de mest kuriøse målene for bøtenivåer finner vi i Trondheim. Der har de tatt utgangspunkt i Nidelva for å avgjøre hvor det er er dyrest og billigst å få tissebot.

- Vi har satt elva som mål for hvor det er billigst å tisse. Her starter bøtene på 3.500 kroner, mens de øker jo nærmere bysentrumet du kommer, sier Harald Moholt ved politihuset i Trondheim

Moholt har ikke merket at urinering ute er noe stort problem der i Trondheim by, men det forekommer som alle andre steder.

- Står du i en folkemengde og gjør ditt fornødne er det klart at boten vil bli høy, men vi har ikke hatt de store problemene her oppe når det kommer til dette, avslutter han.

>> Sjekk bybøtene her