Bort med bonusen

Du kan ikke lenger spare opp bonus på innenlands flyreiser.

Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.
Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.Vis mer

Fra 1. mai i år, får du ikke lenger samle bonuspoeng på innenlands flyreiser. Dette blir realiteten dersom Konkurransetilsynets beslutning får stå urørt. SAS melder at selskapet klager beslutningen inn for Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Åpner for konkurranse

Konkurransetilsynet mener at bonusprogrammene hindrer konkurranse og effektivisering. Formålet med beslutningen er å åpne for mer konkurranse innenlands i Norge.

- SAS-gruppen har i dag tilnærmet monopol innenlands i Norge, med 98 prosent markedsandel. Bonusprogrammene er til hinder for konkurransen, og det er nødvendig å fjerne dem for økt konkurranse i norsk luftfart, sier avdelingsdirektør Lasse Fridstrøm i Konkurransetilsynet.

Ifølge konkurransedirektør Knut Eggum Johansen har Konkurransetilsynet et berettiget håp om sterkere konkurranse ved fjerning av bonusordningene, og dette bør komme forbrukerne til gode. Tilsynet har fått signaler om at andre selskaper ønsker å etablere seg i konkurranse med SAS-gruppen innenlands når bonusordningene fjernes.

- Vi vil overveie å bruke konkurranseloven for å hindre utilbørlig prisdumping fra SAS-gruppens side dersom nye aktører etablerer seg, fortsetter Eggum Johansen. Formålet med dette er å unngå at nye aktører prises ut av markedet før de får etablert seg.

SAS klager

SAS er skuffet over beslutningen, og varsler i en pressemelding at de vil klage beslutningen inn for Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Selskapet ønsker å bli fritatt fra plikten til å gjennomføre endringen mens departementet vurderer klagen.

Konkurransetilsynet forstår SAS-gruppens bekymring om at vedtaket svekker selskapets konkurransesituasjon på utenlandsruter, og at SAS må regne med sterkere konkurranse om enkelte grupper utenlandsreisende. Dette er imidlertid ikke nok til å hindre beslutningen om forbud mot bonusopptjening innenlands. Konkurransetilsynet presiserer også at loven skal beskytte konkurransen, ikke konkurrentene.

Du taper og vinner

Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen og avdelingsleder Lasse Fridstrøm presenterte Konkurransetilsynets vedtak på en pressekonferanse i Oslo mandag formiddag.
Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen og avdelingsleder Lasse Fridstrøm presenterte Konkurransetilsynets vedtak på en pressekonferanse i Oslo mandag formiddag. Vis mer

Konkurransetilsynet mener at økt konkurranse gir en samfunnsøkonomisk gevinst ved en prisnedgang som overstiger fordelene ved bonusreiser. Vi som reiser skal altså tjene mer på prisnedgang enn hva vi tjener på bonuspoengene i dag.

Vedtaket innebærer at bonuspoeng du allerede har opparbeidet deg fritt kan benyttes også etter 1. mai. Ordningene på internasjonale ruter får løpe som før. Bonuspoeng du tjener opp her, skal du fortsatt ha mulighet til å benytte både innenlands og utenlands.

  • Avgiftskutt gir også billigere flybilletter - mer her.
  • Ut på tur?

    Skiferie? I vår skiguide kan du sjekke hva leserne sier om de forskjellige skianleggene i Norge – og du kan legge inn dine egne kommentarer og karakterer. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.