Borats US and A

Borat!: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Filmen med den tungebrekkende filmtittelen har blitt en stor kassasuksess i USA, og har snart premiere i Norge. Mens du venter - bli med til Borats US and A.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Borat får et helt rodeopublikum mot seg ved å synge feil ord i nasjonalsangen. Foto: 20th Century Fox
Borat får et helt rodeopublikum mot seg ved å synge feil ord i nasjonalsangen. Foto: 20th Century Fox Vis mer


- Jagshemash! My name Borat. I like you. I like sex. Is nice!

Sitatet stammer fra Borat Sagdiyev, en kasakhstansk TV-reporter, forøvrig landets 6. mest berømte mann, hvis søster er landets fjerde beste prostituerte (!). I filmen som snart har premiere i Norge, blir Borat sendt til USA for å lage en dokumentar om landet - eller US and A som han kaller det. Han er forelsket i Pamela Anderson etter å ha sett henne som CJ i Baywatch, og krysser USA fra New York til Malibu for å treffe blondinen. Borats skikkelse møter underveis ekte mennesker i ekte situasjoner.

Forhåndsomtalen av filmen forteller at reporterfigurens hinsides oppførsel og holdninger til for eksempel rasespørsmål, likestilling og homofili, skaper både sterke reaksjoner, og avdekker hykleri og fordommer, alt akkompagnert av kinopublikums rå latter.

I Borats egne ord:
- Is it not a problem that a woman has a smaller brain than a man?

>> Jagshemash! - se bildene fra Borats ferd rundt i USA, og andre bilder fra filmen og premieren.

>> MÅ LESES! Den hysterisk morsomme reisedagboken hans fra USA-turen

> I Borats fotspor - steder han har besøkt.

Borat er oppfinnelsen til den britiske komikeren Sacha Baron Cohen. Figuren opptrådte først i Cohens Da Ali G Show, men har nå også blitt stjerne i den usannsynlige kassasuksessen av en film med den like usannsynlig lange tittelen Borat!: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, en film som er skrytt opp i skyene av amerikanske filmanmeldere.

Ny bademote til sommeren? Her promoterer Cohen alias Borat filmen sin i Cannes.
Ny bademote til sommeren? Her promoterer Cohen alias Borat filmen sin i Cannes. Vis merBorat-figuren har også gått ut med støtte til mellom andre George W. Bush, og kom med følgende utsagt i kjølvannet av skuespiller Mel Gibsons jødefiendtlige utsagn etter actionstjernens mye omtalte fyllekjøring i sommer:

- Vi er enige med ham i at jødene har startet alle kriger. Vi har også bevis for at jødene er ansvarlige for at alle dinosaurer er døde.

Cohen er forøvrig selv jødisk.

Borats tankevekkende ablegøyer har falt kasakhstanske myndigheter tungt for brystet, og landets utenriksdepartement har betalt for annonser i både etermedier og på papir i USA der de ramser opp fakta om landets økonomiske stilling, dets forhold til menneskerettigheter og kultur, og der de tar avstand fra figuren Borats stunt i film og på TV. Men som Borat sier om filmen:

- I hope they like (kasakhstanske myndigheter, red.anm) – if film not success, I will be execute.

>> Jagshemash! - se de morsomme bildene fra Borats ferd rundt i USA, og andre bilder fra filmen og premieren.

>> Få med deg Borats egen reisedagbok fra USA.

> I Borats fotspor - steder han har besøkt.

Ekstern lenke:
Her er filmens offisielle nettsider.

Filmen har Norgespremiere 17. november, men har også blitt vist under Oslo Internasjonale Filmfestival på Rockefeller tidligere denne uken. Nedenfor ser du traileren for filmen.

vrbcnma5 (mov 6 096 kB)
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!