<strong><b>MANNEN SOM SATTE LANDET PÅ KARTET:</strong></b> Sacha Baron Cohen spiller Borat Sagdijev, en fiktiv person fra Kasakhstan.  Foto: CelebrityPhoto.com/colourpress.com
MANNEN SOM SATTE LANDET PÅ KARTET: Sacha Baron Cohen spiller Borat Sagdijev, en fiktiv person fra Kasakhstan. Foto: CelebrityPhoto.com/colourpress.com Vis mer

Borat har gitt Kasakhstan turistboom

Turistantallet er tidoblet takket være filmen.

Publisert
Sist oppdatert

Den britiske komikeren Sascha Baron Cohen satte Kasakhstan på kartet da han laget filmen «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan» i 2006.

Cohens tolkning og framvisning av landet var kanskje ikke det mest flatterende, og landet ble såpass fornærmet at det vurderte å saksøke komikeren. Men den tid er nå over. Antall turistvisum er nemlig blitt tidoblet og nå er de evig takknemlige for at han laget filmen.

– Jeg takker Borat for at han har hjulpet oss med å tiltrekke turister til Kasakhstan, uttalte landets utenriksminister, Yerzhan Kazykhanov, ifølge Daily Mail.

– Filmen stemmer til en viss grad

I 2010 besøkte 3,4 millioner internasjonale turister landet. I fjor høst tok norske Astri Knudsen (25) den største utfordringen hun kunne finne, og studerte politikk og økonomi i Kasakhstan i fire måneder.

<strong><b>SPØK BLE VIRKELIGHET:</strong></b> Astri Knudsen (25) dro på utveksling til Kazakhstan. – Det begynte som en spøk, men ble virkelig etter at folk rundt meg pushet på. Jeg bestemte meg for å ta den største utfordringen jeg kunne finne, dra et sted jeg aldri ville dratt på feire og lære meg et nytt språk jeg kan få bruk for senere – nemlig russisk. Jeg har ikke angret et sekund! Foto: Astri Knudsen
SPØK BLE VIRKELIGHET: Astri Knudsen (25) dro på utveksling til Kazakhstan. – Det begynte som en spøk, men ble virkelig etter at folk rundt meg pushet på. Jeg bestemte meg for å ta den største utfordringen jeg kunne finne, dra et sted jeg aldri ville dratt på feire og lære meg et nytt språk jeg kan få bruk for senere – nemlig russisk. Jeg har ikke angret et sekund! Foto: Astri Knudsen Vis mer


– Borat var ikke den avgjørende faktoren til hvorfor jeg dro, men det var det eneste jeg visste om Kasakhstan før jeg reiste. Jeg så faktisk filmen på flyet på vei bort, sier Knudsen til DinSide og ler.

Hun forteller at Borat-filmen er satt veldig på spissen, men at den likevel ikke er helt ulik sannheten.

– Filmen stemmer til en viss grad. Borat tar de på kornet på en humoristisk måte. Det er for eksempel stor forskjell på by og bygd. Byene kan ligne en europeisk storby litt tilbake i tid, mens landsbygdene minner mest om det man ser i «Borat», forteller Knudsen og kan bekrefte at landet er fullt av gamle «Borat-biler».

– Men Kasakhstanere synes det er negativ å bli omtalt som Borat-land. Det blir litt fornærmet og mener de har kommet lengre i utviklingen enn hva han viser. Lokalbefolkningen sa veldig ofte «takk for at du kom for å besøke mitt land» og påpekte at de var «mer enn Borat.»

Klikk her for å se Borat-bilene:

Norsk klima

Knudsen ble positivt overrasket over landet og blogget underveis om alt hun opplevde.

– Det er et åpent folkeslag. De er snille og hyggelige. Folkeslaget er veldig mikset; det er mongolere, kinesere, russere, tyskere og folk fra andre stan-land, så det lyser ikke turist av deg når du er her. De har fin natur med norsk klima og kaldere vintrer. Det er et ganske rikt land og de har mye olje og gass, forklarer hun.

Kasakhstan er verdens niende største land og dekker stort sett hele Vest-Europa i størrelse. Knudsen forteller at romkameraten hennes tok toget fra øst til vest. Det tok 50 timer én vei!

Bilder fra Kasakhstan:

Satser på turisme, men dårlig i engelsk

Men til tross for at landet har fått flere besøkende enn før, opplevde ikke Knudsen at det var så mange europeiske turister der.

– De jeg traff av europeere studerte, men det er kanskje fordi jeg vanket mest i et studentmiljø. Det var ikke mange fra Skandinavia der heller. Turistene her var mer av den eventyrlystne typen, som syklet fra Paris, gjennom Stan-landene og endte opp i Kina. De ville oppleve den gamle silkeveien, forteller Knudsen.

Hun har inntrykk av at landet satser mer på turisme og jobber med å få et bedre image.

– De sikter mot engelsk, men eldregenerasjonen er likevel helt ubrukelig i engelsk. Skolen ville at vi elevene skulle promotere landet for dem og gi folk et annet bilde enn hva Borat hadde skapt, påpeker Knudsen.

Flyprisene ligger mellom 6.000 og 9.000 kroner for tur/retur med Turkish Airlines, avhenging av hvor tidlig du bestiller. Det tar cirka fem timer til Istanbul fra Oslo, deretter åtte timer til Almaty fra Istanbul.

Kasakhstan er dyrere enn man tror, men billigere enn i Norge.

– Mat og drikke er billig, klær og utstyr er dyrere ettersom alt importeres. Og det er store forskjeller på by og landsbygd. Jeg bodde også i den finere delen av byen, så priser og tilbud var deretter, sier Knudsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer