Terror i Europa:

Bør du unngå å reise til utsatte storbyer?

Det er andre steder enn storbyene som er farligere å reise til, hevder ekspert.

TERROR I LONDON: Fra onsdagens hendelse i London, et populært reisemål blant nordmenn. Men bør man være redd for å reise til storbyene? Foto: NTB Scanpix
TERROR I LONDON: Fra onsdagens hendelse i London, et populært reisemål blant nordmenn. Men bør man være redd for å reise til storbyene? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I etterkant av en terrorepisode, som sist i London onsdag, er det naturlig å spørre seg om det er trygt å reise på ferie til storbyene. Bare i løpet av det siste året har flere europeiske storbyer vært rammet av terror.

Likevel utsteder ikke Utenriksdepartementet reiseråd mot å reise til disse byene. Kanskje med god grunn, skal vi tro terrorekspert Magnus Ranstorp.

Mer sannsynlig å bli påkjørt

Dinside har spurt Ranstorp, som leder terrorforskningen ved Forsvarshögskolan i Sverige, om det er grunn til å frykte å reise til storbyer som London.

- Tvert om, man skal ikke være redd for å reise, understreker Rentorp.

- Sannsynligheten for å være der det skjer på akkurat riktig tid og sted, er svært liten, sier Rentorp, og legger til at det i en storby er langt mer sannsynlig å bli utsatt for en trafikkulykke, enn å oppleve terror.

Han råder nordmenn som skal på reise om å følge UD sine reiseråd, og gjerne kombinere disse med reiseråd fra det britiske utenrisksdepartementet, i dette tilfellet, og ta hensyn til deres råd og anvisninger.

Dette sier reiserådene

Nordmenn som omkommer i utlandet

I dødsårsaksregisteret finner man oversikt over hvorfor nordmenn går bort, og hvor mange som dør i utlandet. I 2015 gjalt dette 117 nordmenn.

Christian Lycke Ellingsen, overlege i Dødsårsaksregisteret ved FHI, sier til Dinside at det er vanskelig å få oversikt over årsakene til dødsfall som skjer i utlandet. De får melding om under 40 prosent av disse.

Samtidig er det to store grupper som de antar utgjør en stor del av statistikken:

Pensjonister som dør av naturlige dødsårsaker under kortere eller lengre opphold i utlandet, deriblant i Spania, og yngre mennesker som dør i forskjellige typer ulykker.

- Her regner vi med at det er flere som dør brått og uventet, i ulykker knyttet til blant annet trafikk og rus, forteller Lycke Ellingsen.

Utenriksdepartementet har per i dag ikke utstedt et offisielt reiseråd mot å reise til London eller Storbritannia.

Generelt vil risikoen for å bli utsatt for terrorhendelser, kriminelle handlinger eller naturkatastrofer være faktorer som den reisende må forholde seg til.

Det er kun når UD kjenner til troverdig informasjon om risiko for en konkret forestående terrorhendelse eller et annet alvorlig forhold i utlandet, at det anses å være grunn til å informere publikum om dette, skriver de på sine nettsider.

Årsaken til et offisielt reiseråd er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der, skriver UD.

Krever offisielt reiseråd for avbestilling

Det er også greit å være klar over at avbestillingsforsikringen normalt vil kreve at det er utstedt et offisielt reiseråd for å kunne avbestille en reise. Likevel har vi sett at det er gjort unntak, eksempelvis etter terrorhendelsen i Paris i 2015.

Norwegian sier derimot til Dinside at de i forbindelse med onsdagens terrorhendelse i London, i utgangspunktet ikke tilbyr gratis ombooking eller avbestilling til London.

- Vi holder selvfølgelig løpende øye med situasjonen i London, og skulle det skje en ytterligere utvikling, vil vi vurdere hvordan vi forholder oss til dette, sier presseansvarlig Dabniel Kirchhoff.

Han legger til at det på nåværende tidspunkt ikke er noen av deres London-passasjerer som har ønsket å endre på sin reise etter onsdagens hendelser.

SAS bekrefter dette.

- Generelt er det myndighetenes reiseråd som er førende for om passasjerer kan booke om og få avbestilt sin reise. I dette tilfellet så er det ikke gitt slike råd. Tvert om er det vel oppfordret til at man skal oppføre seg som normalt, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Her er faren for terror størst

Ifølge Magnus Ranstorp er det visse områder det er verdt å holde seg unna dersom man er redd for at noe skal skje. Dette gjelder turistområdene i Egypt, i området ved Sharm el Sheik, og i en del av turistområdene i Tyrkia.

- Årsaken til dette, er at det er uroligheter i nærheten. Så her er det større sannsynlighet for at noe kan skje, sier Ranstorp.

Skulle du havne i en situasjon, enten her eller andre steder, er rådet å komme seg bort fra hendelsesstedet så fort som mulig.

Samtidig er det andre steder i Europa med svært liten terrorfare.

- I Sør-Italia er faren for terror svært liten. Her er det andre problemer, men disse vil ikke turistene merke noe til. Også Hellas og Kroatia er trygge reisemål, legger han til.

Utenriksdepartementets terrorråd

  • Sørg for å ha reiseforsikring Reiseforsikring vil kunne sørge for at du får medisinsk behandling og eventuell hjemtransport om du skulle bli rammet. Vær oppmerksom på forsikringsselskapenes vilkår.
  • Registrer reisen på reiseregistrering.no Dersom du registrerer reisen din på reiseregistrering.no vil utenrikstjenesten kunne komme i kontakt med deg dersom vi har relevant og tidskritisk informasjon.
  • Ha en kopi av passet Ta en kopi av passet og legg originalen på et sikkert sted, mens du bærer kopien med deg. Vær oppmerksom på at det i enkelte land kreves at man bærer gyldig ID (pass) til enhver tid. Se reiseinformasjon for de enkelte land på regjeringen.no.
  • Sett deg inn i lokale forhold Les oppdatert reiseinformasjon og eventuelle reiseråd på regjeringen.no. Lær deg lokale nødnummer. Få oversikt over lokale nyhetskilder og kilder til oppdatert informasjon fra myndighetene. Noen land tilbyr kriseinformasjon i apper til smarttelefon og på ulike nettsteder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer