Bør du forsikre deg?

Ikke nok med at ferien er ødelagt – du taper billettpengene også! Men ikke med avbestillingsforsikring…

Selv om du har kjøpt billettene, er det ikke alltid du kommer så langt som til innskjekkingen.
Selv om du har kjøpt billettene, er det ikke alltid du kommer så langt som til innskjekkingen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Av og til skjærer det seg helt, og du kan ikke reise som planlagt, selv om billettene er både bestilt og betalt. Det kan være du har blitt syk for eksempel. Heldigvis finnes det forsikringer som sikrer deg at du ikke taper hele billettprisen om dette skjer. Men hva lønner seg for deg?

Dyrt

Du må regne med å betale hele seks prosent av billettprisen i forsikring, minimum 50 kroner. Koster billettene 5.000 kroner, må du altså betale 300 kroner i avbestillingsforsikring. Reiser du noen ganger i løpet av ett år, blir det fort tusenlapper av det. Forsikringsprisen beregnes av billettenes nettopris (altså ikke av totalbeløpet som inkluderer flyavgifter).

Charterselskapene har andre avtaler. Her koster det fra 170 til 180 kroner per voksen uansett prisen for reisen.

Se hele prisoversikten her.

Helårsalternativet

Reiser du mye, er det et alternativ å velge helårs avbestillingsforsikring. Den må du kombinere med helårs reiseforsikring. Hos Gjensidige koster hele pakken med reise- og avbestillingsforsikring i ett år 885 kroner. Hos Europeiske betaler du 860 kroner. Betingelsene er ikke helt like. For eksempel opererer Gjensidige med egenandeler på 500 kroner ved bruk av avbestillingsforsikringen, mens Europeiske ikke krever egenandeler.

Er du allerede forsikret?

Charteroperatører, flyselskaper og reisebyråer er ivrige etter å selge avbestillingsforsikring til deg når du kjøper billetten. Flere steder er forsikringen faktisk lagt til i prisen, og du må aktivt velge den bort. Mange er imidlertid forsikret gjennom arbeidsgiver, fagforening eller ved eget initiativ. Om du allerede har helårs reiseforsikring, er det ikke usannsynlig at du også har avbestillingsforsikring. Da bør du passe på at du ikke kjøper en engangs avbestillingsforsikring i tillegg. Dobbeltforsikring betyr dessverre ikke dobbelt erstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ditt regnestykke

Reiser du for mer enn 14.333 kroner i året, lønner det seg å velge helårs hos Europeiske. Gjensidiges avtale krever at du reiser for 14.750 kroner eller mer.

Reiser du med charterselskapene blir regnestykket et annet. Med ca fem turer i året, vil det lønne seg å velge helårsforsikringene fremfor ny avbestillingsforsikring hver gang.

Vil du ha reiseforsikring, bør du velge å få med avbestillingsforsikring. Hos Gjensidige har du ikke noe valg om du har helårs reiseforsikring. Hos Europeiske koster det 90 kroner ekstra å legge til avbestillingsforsikringen på helårs reiseforsikring. Det betyr at du kun skal reise for 1.500 kroner eller mer for at det skal lønne seg.


Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.