Bør du droppe reisen på grunn av svineinfluensaen?

Utbruddet av svineinfluensa ses på som svært alvorlig. Er det best å holde seg hjemme?

Munnbind gir en viss beskyttelse mot svineinfluensaen som har spredt seg til flere steder i verden i løpet av de siste dagene. Foto: Adam Ciesielski
Munnbind gir en viss beskyttelse mot svineinfluensaen som har spredt seg til flere steder i verden i løpet av de siste dagene. Foto: Adam Ciesielski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Midt i oppkjøringen til feriesesongen kom nyheten om at det har brutt ut svineinfluensa i Mexico. Så langt er det mistanke om at rundt 100 mennesker har dødd av influensaen, men bare 20 av disse er bekreftet. Rundt 1.600 meksikanere har symptomer som gjør det sannsynlig at de er smittet. Det er det innført unntakstilstand, og myndighetene jobber på spreng for å få situasjonen under kontroll.

Alt du lurer på om svineinfluensaen

Har spredt seg

Det er allerede meldt om tilfeller av svineinfluensa i andre land. I USA, i Canada og i New Zealand er det bekreftet tilfeller av svineinfluensa. I New Zealand er det snakk om en gruppe ungdommer som kom hjem fra en reise i Mexico. I den moderne verden, der vi reiser på kryss og tvers som aldri før, viser dette hvor kjapt et virus kan spres og bli en panepidemi. Se forøvrig dette interaktive kartet til LiveScience.com, som viser hvor kjapt en panepidemi som svineinfluensaen kan spre seg i USA.

Kommet til Europa

I dag rapporteres det at fire personer i Frankrike testes for influensaen, mens i Spania har man bekreftet ett tilfelle, og man mistenker at ytterligere 17 personer kan være smittet. Dagbladet.no rapporterer at tre dansker er innlagt på sykehus med mistanke om svineinfluensa.

Les mer om hvordan svineinfluensaen har spredt seg hos bbc.co.uk.

Den gode nyheten i all elendigheten er at i tilfellene som er oppdaget utenfor Mexico, har symptomene vært milde, og ingen av pasientene står i fare for å dø. Svineinfluensaen er nemlig mulig å behandle. Som med andre influensaer er det små barn, eldre og andre med nedsatt immunforsvar som er mest utsatt.

Se googlekart som viser hvor det er mistanke om tilfeller av svineinfluensa (merk dog at vi ikke kan garantere at dette kartet stemmer).

Reis som planlagt

Så langt er ingen tilfeller oppdaget i Norge, og Folkehelseinstituttet ser ingen grunn til å advare nordmenn mot å reise til utlandet. Det advares heller ikke mot å reise til Mexico.

Men skal du ut og reise, råder Folkehelseinstituttet deg til å være forsiktig, og ekstra nøye med håndhygiene. Du bør også unngå å komme for tett inn på andre mennesker, og dermed unngå steder der du risikerer dette, som for eksempel kollektivtransport, konserter ol. Følg forøvrig med på informasjonen fra lokale myndigheter.

Skulle du få influensalignende symptomer på reisen, så kontakt det lokale helsevesenet og få hjelp derfra.

Sier Norge er godt forberedt

På nyhetene kunne vi i går se at i Japan ble alle flypassasjerer som kom fra Mexico sjekket av et måleapparat for å se om de hadde feber. I Norge er det ikke innført noen slik kontroll. Folkehelseinstituttet mener det er unødvendig, da sjansen er like stor for at folk som er smittede, ikke utvikler symptomer før et par dager etter hjemkomsten.

Rådet til alle som har vært på utenlandstur er å kontakte lege snarest (helst på telefon) dersom du utvikler symptomer på influensa. Disse er forøvrig feber, nedsatt allmenntilstand, hodepine, kroppssmerter, pusteproblemer og luftveissymptomer som hosting og nysing. Begrens kontakten med andre mennesker mest mulig.

Folkehelseinstituttets temaside om svineinfluensaen finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer