Det er smart å ta på litt klær når solen steker. <br />
Foto: Marit Digernes Foto: Marit Digernes
Det er smart å ta på litt klær når solen steker.
Foto: Marit Digernes Foto: Marit DigernesVis mer

Bør du bruke solkrem?

Risikable stoffer og dårlig beskyttelse. Bør du la være å bruke solkrem?

Det store skremselet som ligger til grunn for medisinske anbefalinger om å bruke solkrem, er hudkreft. Norge er et av de landene i verden med høyest forekomst av føflekkreft per innbygger. Omkring 1.000 tilfeller blir rapportert årlig, og 200 mennesker dør av denne sykdommen hvert år.

Beskytter mot kreft?

Beskytter egentlig solkremene mot hudkreft? I følge informasjon fra Hudpedagogisk senter på Rikshospitalet er det ikke dokumentert at bruk av solkrem reduserer melanom, føflekkreft. (Det er ikke det samme som å si at solkrem ikke beskytter mot føflekkreft, det betyr at man ikke vet om den beskytter.) Det er imidlertid dokumentert at bruk av solkrem hindrer forbrenning, hindrer aldringsforandringer i huden, reduserer forstadier til - og hindrer utvikling av annen hudkreft. Mange gode grunner til å bruke solkrem, med andre ord.

Merk at både UV-A og UV-B stråler regnes som farlige – solkremen bør derfor ha filtre mot begge stråletyper.

- Når du er ute og soler deg, bør du bruke solkrem. Men uansett er flere timers eksponering for solstråler usunt, sier overingeniør Hans Jørgen Talberg i SNT.

Barna

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Barn under seks måneder har redusert evne til å gjøre kjemiske substanser vannløselige. Det er nødvendig for at de skal kunne skille ut stoffene via nyrene. Effekten av å smøre inn barn med solfiltre over tid, er ikke vurdert. Derfor anbefaler Hudpedagogisk senter ved Rikshospitalet at spedbarna i størst mulig grad holdes skjermet for direkte sollys. Da er ikke solkrem nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farlige filtre?

Den sveitsiske undersøkelsen vi referer til i artikkelen, antyder at visse stoffer i kjemiske solfiltre kan påvirke hormonbalansen i kroppen. Resultater som dårlig sædkvalitet, kreft og forstyrrelser i fosterets kjønnsutvikling er mulige resultater av slik påvirkning.

- Undersøkelsen er gjort med store doser på rotter, og sveitserne selv advarer mot å trekke konklusjoner omkring produkter basert på resultatene i undersøkelsen, fremhever Talberg. SNT mener at det per i dag ikke finnes laboratorietester som gir grunn til å iverksette tiltak mot solkremer som er i handelen.

Flere tips om soling og hvordan du unngår å bli solbrent, finner du i denne artikkelen, Bli solsikker.

Mer om solstråler finner du her.

Kilder: Hudpedagogisk senter ved Rikshospitalet/Doktor Online, Statens næringsmiddeltilsyn.