Finanskrisen gjør at trauste destinasjoner som Gran Canaria får et oppsving. Foto: Nelly Freitas
Finanskrisen gjør at trauste destinasjoner som Gran Canaria får et oppsving. Foto: Nelly FreitasVis mer

Boom for billigreiser

Vi kutter ikke solferien, men velger bort dyre destinasjoner.

2009 blir et tøft år for reiselivsbransjen, skal vi tro den nye World Travel Market 2008 rapporten. Finanskrisen har allerede fått konsekvenser for en rekke flyselskaper. Også reiseoperatørene merker at etterspørselen har sunket. Når tidene blir trangere er feriereiser noe av det første som bortprioriteres.

For oss nordmenn, som bor i et av verdens rikeste land, er feriereiser sett på omtrent som en menneskerett. Vi er et ekstremt reiseglad folk, og det er spesielt sol og varme som lokker oss. Den årlige sydenferien er så godt som hellig. Det skal mye til for at vi dropper den, selv om budsjettet blir trangere.

- Hovedferien står sterkt hos oss nordmenn, så det er lite trolig at vi kommer til å droppe sydenferien, sier Rolf Forsdahl, direktør i HSH Reise.

- Det er imidlertid mulig at vi velger billigere - enten ved å velge billigere hoteller, eller ved å velge billigere reisemål. Et eksempel er å legge ferien i Bulgaria eller Tyrkia i stedet for Hellas.

Tilbake til det trauste

- Nordmenn har reist i bøtter og spann de siste årene. 28 prosent av oss har hatt flere enn tre utenlandske ferieturer i året, og mange av disse har vært storbyhelger og spontanturer. Det er klart at disse nå ryker først, sier Lena Petersson, informasjonssjef i Star Tour.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men sydenturen ryker ikke - før den går ny flatskjerm-tv, ny sofa og ny bil.

Petersson tror imidlertid vi vil se en trend mot de "vanligere" pakketurene. De eksotiske solferiene blir droppet til fordel for en ferie på Kanariøyene.

Star Tour og de andre charterselskapene har sett at nordmenn har ønsket seg flotte hoteller, gjerne femstjerners, når de drar til Syden.

- Nå vil nordmenn velge firestjerners i stedet. Veksten for femstjernershoteller vil flate ut. Vi blir mer nøkterne, rett og slett. Det blir helt ok å velge en ferie på Gran Canaria fremfor Mauritius, sier Petersson.

Bra for lavprisselskapene

- Det er spontanferiene, de typiske langhelgene, som er mest utsatt, sier Forsdahl.

I løpet av de seneste årene har lavpriseraen i flybransjen og gode økonomiske tider ført til at vi nordmenn har fartet avgårde på storbyhelger og andre helgeturer som bare det. Det er først og fremst disse feriene vi kutter på når livreima må strammes inn.

- Flyselskapene merker dette allerede, sier Forsdahl.

Det er ikke mange månedene siden prisene på flybilletter føk i været, på grunn av dyrere drivstoff. Det var faktisk vrient å finne billige billetter. Nå har drivstoffprisene gått ned. Kombinert med finanskrisen, som får mange til å tenke seg bedre om før de tar en spontantur, har dette tvunget flyselskapene til å sette ned prisene igjen. Mange av dem kjører også på med priskampanjer for å få oss til å hoppe på. Ryanair kjører nå en kampanje der du får billetter til alle destinasjoner fra Norge for fra 0 til 191 kroner, eksklusivt skatter og avgifter. Norwegian kjører billige billetter til alpedestinasjoner for tiden, med priser fra 299 kroner én vei.

Det er nettopp lavprisaktørene innenfor reiselivsbransjen som kan tjene mest på finanskrisen vi nå ser ifølge rapporten nevnt over. De lavprisselskapene som ikke ennå har gått dukken har sjansen til å kapre reisende på jakt etter billigbilletter. Likeledes vil bedrifter i større grad vurdere kosntader og velge lavprisfly i trange tider. Dette vet selskaper som Ryanair å utnytte seg av. Selskapet sikter på å kapre nye kunder, blant annet ved å dumpe billettprisene, og har også luftet ideen om å starte transatlantiske flyvninger.

De rike er uanfektet

Selv om vi er inne i en global finanskrise, er det alltid noen som har så mye penger at deres reisemønster ikke blir berørt. Dermed konkluderer rapporten med at luksusdestinasjoner i Midt-Østen, for eksempel Dubai, som har spisset seg mot dette markedet, vil klare seg bra. Det ser ikke like lyst ut for luksusturistindustrien i Europa og USA, skal vi tro rapporten.