Bonus er bogus!

Er du ikke forretningsreisende eller reisegal, kan du se langt etter ordningene du misunner enkelte. Les konklusjonen vi har kommet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har vi skrevet om Eurobonus-ordningen til SAS Braathens og hva du må gjøre for å oppnå de forskjellige klasser av Eurobonus. SAS Braathens er en del av Star Alliance, og du kan tjene inn poeng hos flere selskaper enn SAS Braathens. Ordningene er ikke identiske, hos noen tjener du poeng etter hvor mye du betaler for reisen, mens du hos andre må reise langt og mye for å oppnå status.

Når du endelig har kommet opp på ditt rette nivå, kan du begynne å gjøre deg nytte av fordelene. For å ha en ting helt klart. Du får ikke gullmedlemskap dersom du ikke har en jobb som krever at du reiser mye, eller du har godt over gjennomsnittet med penger. En ivrig turist klarer heller ikke noe gullmedlemskap.

Bonus er bogus!

 1. Gullkortets fordeler


Velg ditt selskap

Det er ingen restriksjoner på hvilket flyselskap du kan tjene opp bonuspoeng hos, eller være medlem hos. Hos de forskjellige alliansene har du også muligheten til å tjene poeng på tvers av flyselskapene og deres allianser. Det vil si at dersom du er Eurobonusmedlem kan du tjene poeng på flighter med Thai airways, ettersom begge er Star Alliance-medlemmer. Er du Royal Orchid Plus medlem (Thai) kan du tjene på SAS sine flighter og liknende.

image: Bonus er bogus!


Reiser du mye bør du kartlegge hvilken allianse eller hvilket flyselskap du reiser mest med. Det lønner seg helt klart å holde seg til ett selskap og en allianse dersom du er ivrig etter å oppnå for eksempel gullmedlemskap. Samtidig er det selvsagt akkurat dette som er selskapenes hensikt med slike fordelsprogrammer. Og de gjør det ikke av veldedighet.

>>Fordelene med gullkort.

>>Slik blir du gullmedlem.

Kvalifisering
Vi har tatt en titt på Thai Airways, som er en Star Alliance partner, og SAS Braathens, for å prøve å gjøre en liten sammenlikning på bonusordningene deres. Opptjeningsmodellene er ganske forskjellige. Forenklet kan vi si at hos SAS teller det hvor mye du betaler for reisene dine, mens hos Thai er det i langt større grad poengopptjening etter hvor mye du reiser, uansett klasse.

 • Hos SAS må du tjene enten 20.000 poeng eller 45.000 poeng for å oppnå henholdsvis sølv- eller gullmedlemskap. Hos SAS betyr dette at du må reise 3,75 turer mellom Oslo og Bangkok for å bli gullmedlem på businessklasse, eller 37,5 turer med laveste turistklasse. Dette er ikke billig.
 • Hos Thai må du reise 15.000 miles for å oppnå sølvmedlemsskap eller 50.000 miles for gullmedlemsskap. For gullmedlemsskap tilsvarer dette 9,3 turer mellom Oslo og Bangkok, helt uavhengig av hvilken klasse du reiser med.

  >>Fordelene med gullkort.

  >>Slik blir du gullmedlem.

  Det som er den selvsagte fordelen med bonusordningene er at det gir deg en del fordeler når du først har tjent deg opp til ditt nivå. Det eneste nivået som i realiteten er verdt å satse på er gullmedlemskap. Det er der de store fordelene ligger.

  Poengtjening

 • Hos SAS får 25% ekstra poeng når du reiser og er gullmedlem.
 • Hos Thai får du 150% per fløyet mile.

  Dette er de grunnleggende opptjeningsmulighetene etter du har kvalifisert deg til ditt nivå. I tillegg har begge selskaper en rekke samarbeidspartnere på hoteller og bilutleie og liknende som gir deg poeng.

  Her kan du se på hvilke måter du kan tjene poeng:
  Thai Airways
  SAS Braathens

  For å koke det ned til det enkle:
  Er du gullmedlem hos SAS får du 0.25 poeng ekstra for hvert opptjente poeng, mens du hos Thai får 0.5 poeng ekstra for hvert tjente poeng.

  image: Bonus er bogus!


  For øvrig er det en rekke restriksjoner på hva du kan tjene av poeng hos de forskjellige samarbeidspartnerne dersom du reiser med disse fremfor Thai eller SAS. En ganske ugjennomtrengelig materie å sette seg inn i.

  Hva mener vi?

  Konklusjonen er neppe sjokkerende. Den lander på at dersom du er privatperson koster det langt mer enn det smaker å bli gullmedlem i noen av selskapene. Men er du en som reiser mye av forskjellige grunner; hvorfor ikke? Meld deg på og nyt fordelene, men vær nøye med hvordan du velger.

  Selv reiser jeg mye, men jeg har virkelig sett min begrensning og skjønte tidlig at å oppnå gullkort hos noen er en nærsagt umulig drøm for en gjennomsnittlig privatperson. Det er heller ikke en budsjettmessig fordel å låse seg i en allianse for å tjene poeng.

  De eneste virkelig fordelene du får, er fordeler du i realiteten ikke trenger. Og prisen du betaler for fordelene langt overstiger verdien du senere kan ta ut.

  Derfor: Bonus = Bogus

  >>Fordelene med gullkort.

  >>Slik blir du gullmedlem.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!