Bomsetips

Fantaserer du om løssnø og nypreparerte løyper i eksotiske høyfjell? Her er skibomsenes tips til deg som vil realisere drømmen din. >> Nyttige tips for skibomser


Betrakter du snø som hvitt gull? Ønsker du å hoppe rett i skistøvlene hver morgen..? Du er nok ikke alene om å ønske deg en hel skisesong der fjellene er dobbelt så høye og snøen enda dypere. Ønsker du deg til Alpene, USA og Canada? Eller kanskje eksotiske steder som Chile og New Zealand frister mer?

Billigere flybilletter og norske lønninger gjør ikke drømmen til noen usannsynlighet. Men hvordan får du pengene til å strekke seg like langt som de snøfylte fjellsidene du drømmer om?

Lars Fidjestøl Foto: courtesy of Missing Link Vis mer


Det er ikke til å komme bort fra at alpin moro er kostbart. Utstyr, heiskort, transport og ikke minst levekostnader er som regel dyrt i de beste skiområdene. Når kjørelysten er betraktelig høyere enn saldoen, er det greit å kunne søke råd hos erfarne bomser. Vi spurte to av dem om hvordan de klarer å leve i skidressen hele sesongen, og hva som er viktig for å ha den perfekte bomsetilværelsen.

- Du må sørge for å ha så få utgifter som mulig når du sparer hjemme i Norge, forklarer frikjøreren Lars Fidjestøl.

Han har mange år med bomseliv bak seg, og har plantet stavene på eksotiske steder som Iran, Libanon, Kashmir, New Zealand, Argentina, Chile, Frankrike, Sveits og Østerrike. Han er også en av de få som blir delvis sponset for å kjøre på ski. Det fører likevel ikke til at han får nok penger i foret på skijakka til å leve av idretten sin.

Aril Tønnessen Vis mer


- Du må ofre mye for å kunne bli en ekte boms, men det burde ikke være noe problem for deg som har det som et mål. Det første du må gjøre er å kvitte deg med leilighet, bil og alt som har med faste utgifter å gjøre. Du må finne ut hvor mye du kan unnvære for å få en lang og god sesong, sier Fidjestøl.

Aril Tønnessen er skifotograf og har også bomset seg rundt på flere kontinenter.

- Det er først og fremst senking av levestandarden som gjør det mulig for bomser å reise verden rundt med skiene eller snowboardet over skulderen. Kan du tjene noen penger underveis, så er det også en fin måte å gjøre det på. Men da ofrer du jo dyrebar skitid hvis du ikke jobber på kvelden. Det er viktig å få seg en sesongjobb hjemme i Norge, hvor du kan jobbe så mye som mulig i spareperioden, mener Tønnessen

>> Her er flere hardbarkede tips fra det erfarne bomsepanelet