Bombesikker bonderomantikk

Nesten avskåret fra resten av byen ligger Holmenkollen Park Hotell Rica. Her bor noen av verdens mest utsatte ledere når de besøker Oslo. Til neste år inntar også alle nålevende fredsprisvinnere Holmenkollen, når de gjester Oslo for feire 100-årsjubileet for Nobels fredspris. Vi besøkte hotellets toppsuite.

MØNSTERE: Tommy Finne står bak fuglemønstrene i suitefløyen. I resepsjonen står en byste av arkitekten.
MØNSTERE: Tommy Finne står bak fuglemønstrene i suitefløyen. I resepsjonen står en byste av arkitekten.Vis mer

- Det er kun en vei opp til hotellet, og rundt bygningene er det bare skog. Det gjør hotellet lett å beskytte. Derfor blir ofte Holmenkollen Park Hotell valgt når personer som trenger større sikkerhetsopplegg rundt seg, besøker Oslo, sier Jostein Wang, resepsjonssjef på Holmenkollen Park Hotell Rica til DinSide.

Til neste år feires 100-årsjubileet for utdelingen av Nobels fredspris, og Holmenkollen Park Hotell Ricas vel 250 ansatte er i gang med planleggingsarbeidet.

- Vi har hatt planleggingsmøter i flere måneder, forteller Wang.

Bevæpnede vakter

Holmenkollens toppsuite ligger i tredje etasje med utsikt over hele byen. Trehundresuiten, som den kalles av personalet, ligger i en egen fløy som kan stenges av. Resepsjonssjefen forteller at de besøkendes sikkerhetspersonell kan bo i de omkringliggende rommene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Når toppene bor her, er det umulig å komme både inn og ut. Det blir innstallert overvåkningskameraer over hele bygget, og rundt hotellet står bevæpnede vakter. Nede i veien er det satt opp veisperringer og alle som skal forbi kontrolleres, forteller hotellets resepsjonssjef.

Bonderomantikk i toppsuiten

Suiten som er på omkring 200 kvadratmeter, har to soverom, stue, konferanserom, to bad og et kjøkken. Det koster 14.000 kroner per døgn å bo i trehundresuiten.

- Arkitekten bak suitebygget og innredning, Tommy Finne, er en meget bestemt herre. Han har selv valgt ut fargene, mønstrene i tepper og dekorasjoner, bildene og møblene, opplyser resepsjonssjef Wang.

Mønsteret med de langestrakte fuglene går igjen også på flisene på badet. Det er også montert høytalere i alle rom, badet inkludert.
Mønsteret med de langestrakte fuglene går igjen også på flisene på badet. Det er også montert høytalere i alle rom, badet inkludert. Vis mer

Suiten ble bygget i 1996, er holdt i oker, rustrødt, bondeblått og mosegrønt for å speile fargene i den gamle hovedbygningen fra 1894. Møbler og paneler er holdt i gyldent treverk. I møbler, tepper, bilder og flisene på badeværelsene går et fuglemønster igjen, det minner minner om den eldre hovedbygningens dragedekorasjoner. En slags miks av nasjonalromantikk og Art Noveau som herjet landet på den tiden hovedbygningen ble satt opp.

- Det stripete tapetet i konferanserommet er spesialbestilt fra England. Det finnes nok ikke mange meter av dette tapetet her til lands. Arkitekten har også reist ut av landet etter møblementet; det kommer fra nord-Italia.

Skiadel og annen adel

Ifølge Holmenkollen Park Hotell Rica, var det den norske kirurgen Dr. I. C. Holm, som i 1894 fikk satt opp den staselige bygningen i laftet tømmer i Holmenkollen. Hotellet var ment å skulle huse syke som trengte rekreasjon. I dag besøker kongelige fra flere land salongene som har fått sine navn etter norske toppidrettsutøvere og polfarere som Fridtjof Nansen.

- Og i går ble Heyerdahl-rommet brukt som location for innspillingen av den nye Morgan Kane-filmen. He, he, da var det fullt av whiskyglass rundt omkring, humrer Wang.

EXPLORERS SUITE: Både polfarere, eventyrere og langveisfarere har fått sitt eget rom. Bildene er oppdagernes egne originalfotos eller reproduksjoner av disse. Her fra Helge Ingstad-rommet.
EXPLORERS SUITE: Både polfarere, eventyrere og langveisfarere har fått sitt eget rom. Bildene er oppdagernes egne originalfotos eller reproduksjoner av disse. Her fra Helge Ingstad-rommet. Vis mer

I den gamle bygningen finnes også gourmetrestauranten De fem stuer. Da DinSide besøkte hotellet var det dekket vakkert på til lunch, med hvite liljer og sølv. På veggene henger malerier av blant andre Munthe.

- Er Munthe-maleriet originalt?

-Ja, alt her inne er ekte vare. Eieren, skipsrederen Høeg, vil at alt skal være ekte og ha høy kvalitet.

Driften av hotellet er overført til hotellkjeden Rica.

Sjekk bildene fra tømmerslottet i Holmenkollen her.

Verdt pengene

Trehundresuitens tunge møblement, nasjonalromantiske utsmykning og dyre tapeter, gir sikkert mang en amerikaner ståpels. Og mangt et brudepar vil fryde seg over årgangsviner, deilig peis og elg på spasertur i hagen. DinSide Reise etterlyser likevel det lille ekstra.

Hvor er boblebadet og den romantiske himmelsengen? Hvor er den dyre og deilige shampoen, den gode hårføneren og de nøye utplukkede bøkene? Interiøret lukter penger, men er kanskje vel trygt og sikkert, nesten på grensen til det tannløse. 14.000 kroner er mye penger for en natt - selv om det er av underordnet betydning for dem som bruker suiten - men DinSide Reise forventer raffinement og rå luksus for et slikt beløp.

DinSide sjekker luksusfaktoren i hovedstaden

Vi har besøkt flere av hovedstadens største hoteller i jakten på uhørt luksus.

Forrige uke besøkte vi Royal Christianias to år gamle designsuite. Tidligere har vi sett på Hotel Bristols skuddsikre suiter, Grand Hotels Milleniumssuite og Hotel Continentals Royalsuite. Neste uke går turen til Plaza.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.