Bolivia

Foto: Gary Cowles
Foto: Gary Cowles Vis mer


Bolivia
Bolivia tilhører Andesfjellene i likhet med Argentina. Utenfor La Paz ligger Bolivias eneste skisted, men så er det heller ikke hvilken som helst skiheis.

Chakaltaya er verdens høyst beliggende skisted, og ligger på ca. 5.200 meters høyde. Dette er ikke et sted du bare kan dra til uten visse forberedelser. Du må være klar over at ved reiser fort opp i slike høyder vil du bli høydesyk. På skistedet risikerer du at de propper de deg full med kokablader. Sammen med bikarbonat gjør bladene at man tar opp oksygen og følgelig ikke blir høydesjuk. Dette gjør at du ikke merker høydesyken så godt. Når man er i høyden anbefales man å drikke kokate. Teen har ingen doplignende effekter. Du kan til og med ta med kokabladene hjem til Norge uten å bli tatt for å være narkotikatrafikant. Om du ikke vil teste denne løsningen kan du prøve normal oppstigning, men da må du bruke omtrent samme oppstigningstid som til Kilimanjaro. Anbefalt oppstigning er 14 dager, men mange bør kunne klare det på fem til syv dager.

Isbreen på Chakaltaya holder, i likhet med breen på Kilimanjaro, på å smelte bort. Eksperter anslår at innen 20 år vil hele breen være historie. Derfor kan det nå være en ide å besøke stedet før det forsvinner fra skikartet.

Les mer om klimaendringenes følger for Chakaltaya her.

Les mer om Kilimanjaro her: