USA- det tapte kontinent. En bok av Bill Bryson.
USA- det tapte kontinent. En bok av Bill Bryson. Vis mer

BOKOMTALE:USA: Det tapte kontinent

Bil Bryson er en av verdens morsomste reiseforfattere. I "USA: Det tapte kontinent", har han prøvd å reise tilbake til barndommens land. Og ikke vært helt heldig med det... Men beskrivelsen av hans opplevelser er desto bedre, her viser han blant annet en ondskapsfull side vi ikke har sett tidligere.

Publisert
Sist oppdatert

Det er naturligvis ikke noen tilfeldighet at Bill Bryson er blitt en av de mest solgte forfattere av reiseskildinger i verden. Han klarer på en vidunderlig måte å kombinere kunnskap og humor som i hvert fall gir undertegnede en avsindig lyst til bare å reise avgårde. Til Australia. Eller USA. Eller hvorsomhelst, egentlig. I USA: Det Tapte Kontinentet beskriver han en ferd på en litt annen måte enn hva man er vant til. Han har reist gjennom 38 amerikanske stater, på leting etter det naive barndommens USA. De fleste av oss er forhåpentlig for smarte til å lete etter forgagne tider på denne måten, men Bryson har - heldigvis - til og med tatt med seg en notisblokk på turen. Han kjører i vei, gjennom småbyer, på leting etter historiske landemerker og underlige opplevelser.

Kynisk kjærlighet?

Selv om han avslører kjærlighet til det mye av det han ser, har livserfaring og kynisme lært ham å se landet sitt med helt nye øyne, i hvert fall i forhold til opplevelsene han hadde da han var på biltur med faren i barndommen. Ikke alt er like vakkert, for å si det forsiktig. Han mener at folk ofte er for feite og late, at de er altfor glad i syntesiske klær, kjører for sakte, smiler for mye, smiler for lite, at maten er dårlig, at arkitekturen er nesten kreftfremkallende stygg o.s.v. Han føler tydeligvis at USA, hans eget hjemland, må tåle litt mer enn andre land han beskriver, og fremviser dermed en side av seg selv som ikke har vært særlig tydelig i hans tidligere bøker: den ondskapsfulle. Derfor har ikke boken, som ble skrevet allerede på slutten av åttitallet (men som ikke er desto mindre aktuell av den grunn), fått så altfor god mottakelse blant amerikanske lesere. For oss nordmenn, eller de fleste ikke-amerikanere, som egentlig er glade i USA, er derimot denne boken nærmest usannsynlig morsom. Hans observasjoner er på kornet, og han setter ord på mange tanker vi vanlige dødelige nok også har hatt.

Dette har vi opplevd

Forfatter Bill Bryson
Forfatter Bill Bryson Vis mer


Vi kjenner igjen den håpløse servitøren, og har vært innom like forferdelige hotell som det han beskriver. Og her er noe av problemet med boken, den er først og fremst laget for oss som allerede har en erfaring med utkanten i USA, og som har hatt opplevelser som minner om dem en rasende Bryson blir utsatt for. Har du ikke reist på biltur i USA, men likevel vil lese en morsom skildring av deler av USA du neppe egentlig ønsker å se, er dette også boken for deg. Det er først og fremst mer en morsom samling av rare observasjoner enn en ekte reiseskilding, i stedet for å gå dypt inn i ulike begivenheter, har han det hele tiden travelt med å komme videre. Og han finnes ikke objektiv. Ikke i det hele tatt.

Bokfakta:

Tittel: USA: Det tapte kontinent
Forfatter: Bill Bryson
Forlag: Gyldendal
Utgitt: høst 2002
Pris: 299 kroner
384 sider

Mer om reiselitteratur på DinSide:

 • Spis her - guider deg til 330 besøksverdige restauranter, fra Svalbard til Sørlandet.

 • Kystriksveien Rv17 - 670 kilometer vei, seks fergeoverfarter og eventyrlig natur. Riksvei 17 har fått egen reiseguide.

 • Sommerens feteste reisekompis - DinSide Reiser kårer årets beste reisehåndbøker til storbyene.

 • Livsnyterens København-guide - viser vei til lun leverpostei, bayer og snaps.

 • En reise i Norge - herlige matretter, himmelsenger og fantastiske omgivelser.
 • Ut på tur?


  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer