Bokhjelp for backpackeren

Ingen normal ryggsekkturist pakker uten å gjøre plass til minst en guidebok i bagasjen. Vi vurderer syv bøker som kan passe backpackerne. Se våre råd før du handler.

Konrad Jørgensen har reist jorden rundt med reisehåndbøker i sekken.
Konrad Jørgensen har reist jorden rundt med reisehåndbøker i sekken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har kjøpt guidebøker for alle landene vi skal besøke, og det ble nok noen kilo bøker, fortalte Konrad Jørgensen før han la ut på sin syv uker lange reise jorden rundt.

Jørgensen er i godt selskap; de fleste backpackere og langtidsfarende turister velger en reiseguide i bokform som følge på turen.

- Høysesong er fra mai til august, samt før jul. Da er det tett trafikk i reiseavdelingen, forteller de ansatte hos Tanum på Karl Johan i Oslo.

Billigere på andre språk

DinSide Reise har sett på syv reisehåndbøker som kan passe backpackeren, både velkjente og nesten ukjente, og vi setter spesielt fokus på det som interesserer ryggsekk- og budsjetturisten. Praktiske tips, råd om økonomiske valg og mest mulig informasjon i en pakke.

Vi har vurdert syv guider til land og områder, spesielt med backpackernes behov i bakhodet.
Vi har vurdert syv guider til land og områder, spesielt med backpackernes behov i bakhodet. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Her finner du våre vurderinger av de syv guidebøkene i testen:

 • Footprints til Sør-Amerika

 • Rough Guide til India

 • Lonely Planet til Midt-Østen

 • Willma til Bali og Lombok

 • Let's Go til Hellas

 • Gyldendal til Thailand

 • Vagabond til Thailand
 • Testbøkene varierer i pris. Du må ha fra 169 til 399 kroner til overs på reisebudsjettet for å få med en av disse syv hjelperne. De største og de norske koster mest. Skal du ha mye for pengene bør du satse på de utenlandske variantene, fremfor de som er oversatt til norsk. Flere serier finnes på flere språk, men siden bokhandlerne kan importere reisebøker fra utlandet selv, bestemmer de også prisene selv. Dermed kan du få engelske varianter langt billigere enn de norske, og dermed blir det flere kroner igjen til moro underveis.

 • DinSide vurderte i mai 14 byguider for kortere ferier. Her ser du resultatet av denne testen.
 • Tungt lesestoff

  Det vil slå de fleste at du må være forberedt på noen ekstra kilo i sekken om du skal dekke flere områder av verden i bokform. Det er neppe alle som fristes av å drasse rundt på guidebøker som veier borti kiloen. Selv den minste og letteste i vår test føyer 241 gram ekstra på bagasjevekten, og da får du kun informasjon om et ganske begrenset område av verden. Den tyngste boken veier 812 gram, og dekker til gjengjeld en hel verdensdel. Det kan imidlertid være smart å vente med handlingen til du er underveis, om ikke bøkene skal brukes også i reiseplanleggingen på forhånd. (Et selvsagt råd er å bruke Internett i planleggingsfasen. Flere tips finner du i våre artikler om backpackertips på nett og lag din egen guide.)

  Stian Mong fikk tilbud om billige piratkopierte guider i Vietnam i vinter.
  Stian Mong fikk tilbud om billige piratkopierte guider i Vietnam i vinter. Vis mer

  - I Vietnam kunne vi kjøpe piratkopierte utgaver av kjente reisehåndbøker for en slikk og ingenting, forteller Stian Mong som besøkte Vietnam i januar i år.

  Flere backpackere som DinSide har snakket med, forteller også om utstrakt byttevirksomhet blant reisende som møtes underveis. Treffer du reisende på vei fra Australia, er de som regel mer enn villige til å lette ryggsekken for et "kontinent". Enten mot en liten sum penger, eller mot din allerede velbrukte guide til Indonesia, som er deres neste stoppested.

 • Lonely Planet eller Footprints?
  Jeg vil lese om de ulike backpackerguidene.
 • HVILKEN GUIDE PASSER FOR DEG? PRIS, VEKT OG TERNINGKAST.

  Reisehjelp på DinSide

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.

 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.

 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.

 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!