<B>POTETFORSKNING:</B> Nyere forskning utført av flyprodusenten Boeing viser at poteter kan brukes til så mangt - inkludert å forbedre trådløsforbindelsen i lufta. Foto: Panthermedia/Boeing
POTETFORSKNING: Nyere forskning utført av flyprodusenten Boeing viser at poteter kan brukes til så mangt - inkludert å forbedre trådløsforbindelsen i lufta. Foto: Panthermedia/BoeingVis mer

Boeing brukte poteter i WiFi-testing

Men … hvorfor?

Fedon Lindbergs kamp mot blant annet potetene har sannsynligvis skapt oppmerksomhet rundt rotfruktens ernæringsmessige egenskaper, men ikke visste vi at den også kunne bidra til å sikre bedre trådløsforbindelse i flykabinen.

Det er den amerikanske flyprodusenten Boeing som melder at selskapet har prestert et aldri så lite gjennombrudd innen forskning på WiFi i lufta, og de takker blant annet poteten for at forskningen ble så vellykket.

Les også: Dette er et fjernstyrt flytårn

Ivareta sikkerheten

Boeing-ingeniørene har ifølge en pressemelding fra selskapet utviklet en ny metode for å måle kvaliteten på radiosignaler, alt ved hjelp av egenutviklede analyseverktøy og målemetoder. Dette gjør blant annet at ingeniøren bedre kan måle hvor sterkt et trådløssignal er, og nøyaktig hvor bra det distribueres rundt i kabinen.

Det gjør også at varigheten på testingen er redusert kraftig. Der det tidligere tok mer enn to uker å utføre målingen, tar det nå så lite som ti timer.

De nye metodene ble først utviklet for å forsikre seg om at trådløsteknologien i kabinen ikke forstyrrer måleinstrumenter og andre viktige verktøy som ivaretar flysikkerheten i lufta, og de ble utført i et utrangert fly trygt plassert på bakken.

Poteten kan brukes til alt

Boeings ingeniører bestemte seg tidlig for at poteter (ja, poteter) var en ideell erstatning for testpersoner under den første testingen, først og fremst fordi poteten skal ha mange av de samme egenskapene som vi mennesker når det kommer til hvordan vi påvirker elektroniske signaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under testingen ble derfor så mye som ni tonn med potetsekker plassert rundt i setene på flyet. I etterkant ble så testdataene fra potettestingen verifisert opp mot tester utført med faktiske, fysiske mennesker i kabinen.

Ifølge Boeing kan et WiFi-signal merkbart påvirkes av flypassasjerenes bevegelse i kabinen, men nå mener selskapet at de er i stand til å balansere sterke og svake signaler på en bedre måte tidligere. Det betyr forhåpentligvis at surfeopplevelsen blir mer stabil enn den tidvis oppleves i dag.

Du kan se video fra testprosedyren her:


Les også: Ta med pass på harryturen