Bo som en keiser

HISTORISK OVERNATTING: På Vestlandets vakre trehoteller kan du følge keiserlige spor, sove i kniplingssengetøy og skremmes av spøkelser.>> BILDESPESIAL: Herlig historisk>> Historiske hoteller i Norge og utlandet

Storslått utsikt fra Kviknes Hotel i Balestrand.

Foto: Arve Stallvik Foto: Arve Stallvik - IKKE TIL GJENBRUK!!!
Storslått utsikt fra Kviknes Hotel i Balestrand.

Foto: Arve Stallvik Foto: Arve Stallvik - IKKE TIL GJENBRUK!!! Vis mer


Tysklands siste keiser, Wilhelm II (1859—1941), var glad i friluftsliv og fest, og elsket fjordene på Vestlandet. På Balestrand i Sogn og Fjordane, holdt han gjerne til på Kviknes hotel.

- Keiser Vilhelm II satt på denne stolen en halvtime før den andre verdenskrig den 25. mai i 1914. Historien har satt sine spor, sier hotellsjef Sigurd Kvikne til DinSide.

Kjendisoppbud

På det gamle hotellet fra 1877 var det liv og røre når Vilhelm kom. Vilhelm var ifølge historikerne ingen intellektuell, og han var mer glad i holde fest enn å sitte på studerkammeret. Sigurd Kvikne viser fram film fra Vilhelms tid. Bildene fra Vilhelm IIs hagefester går fotballspiller Beckhams fester en høy gang. Fra landgangen på Vilhelm IIs skip er rekken av soldater endeløs. Kvinner med snørede liv og brede hatter danser quickstep med stramme karer. Gjennom gjerdeplankene står bygdefolket og glor.

- Vilhelm hadde med seg 2.000 marinegaster og et 40 manns orkester hit. Det var nok litt av en fest, smiler Kvikne. - Han var også god venn med de nasjonalromantiske malerne som holdt til i området rundt århundresskiftet. Hagefestene hos Hans Dahl var store.

Historisk sus

- Det er mye historie på dette stedet, sier Sigurd Kvikne, hotellsjef på Kvikne. - På dette stolsetet satt keiser Vilhelm den II da det ble erklært krig i 1914.

Foto: Arve Stallvik Foto: Arve Stallvik - IKKE TIL JGENBRUK
- Det er mye historie på dette stedet, sier Sigurd Kvikne, hotellsjef på Kvikne. - På dette stolsetet satt keiser Vilhelm den II da det ble erklært krig i 1914.

Foto: Arve Stallvik Foto: Arve Stallvik - IKKE TIL JGENBRUK Vis mer


Historiske hoteller er en sammenslutning av frittstående hoteller. Ifølge sammenslutningens administrerende direktør, Kristian Jørgensen, skal hotellene ikke bare kunne vise frem, men også levendegjøre stedets kultur og historie. Kviknes Hotel i Balestrand, er som mange andre hoteller i sammenslutningen, familiedrevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Både min mor og mine søstre er engasjerte i hotelldriften, forteller Sigurd Kvikne. - Vi er opptatt av at gjestene våre skal kunne fortelle historier om oss og om stedet.

Vil det spøke i natt?

- Hvis du kjører i mer enn 20 kilometer i timen ut fra fergeleiet, rekker du ikke avkjøringa, sier DinSides fotograf, i det vi forsøker å svinge inn til Utne Hotell på Utne. Vi har kjørt til Utne sør for Balestrand, en liten grend bestående av et fergeleie, noen få hus og Hotel Utne. Hotellet ble bygget i 1722 da Peder Larsson fikk gjestegiveriløyve. De neste tre hundre årene synger i veggene og gulvplankene. Og spøkelsene lister seg over dørstokkene og ved grua.

På det vakre Utne Hotel i Hardangerfjorden, skal det være spøkelser.

Foto: Arve Stallvik Foto: Arve Stallvik - IKKE TIL GJENBRUK!!!
På det vakre Utne Hotel i Hardangerfjorden, skal det være spøkelser.

Foto: Arve Stallvik Foto: Arve Stallvik - IKKE TIL GJENBRUK!!! Vis mer


- I fjor høst opplevde to voksne damer at noen kom inn i rommet deres i tredje etasje. Døren var låst. Men vi vet ikke hvem det kan være som går her, sier vertinne ved Utne Hotel, Kristina Hesthamar til DinSide. - Vi lurer også på om Mor Utne, vertinnen som drev hotellet i 70 år frem til 1903, fortsatt er her. Lener du deg over stolen hennes ved grua, kan du kjenne at noe stryker deg over hånden.

- Disse historiene er ikke et salgstriks, da?

- Nei, ikke alle er sterke når det gjelder slikt, så vi farer varsomt frem. Noen kan bli veldig skremte. Men at noe skjer her er sikkert, slår hotellvertinnen fast.

Spøker det på Utne?

Foto: Arve Stallvik Foto: Arve Stallvik - IKKE TIL GJENBRUK!
Spøker det på Utne?

Foto: Arve Stallvik Foto: Arve Stallvik - IKKE TIL GJENBRUK! Vis mer


Gulvplankene knirker godmodig under føttene. Markblomstene står prektige i blomstervaser fra mormors tid. Det er ingenting som minner om hvileløse sjeler i Mor Utnes stuer. Vil det spøke i natt? Men i det vi drar dynene opp under nesen, sovner vi. Den eneste lyden som høres er et fjern skrik fra en måke, og like før vekkerklokken ringer om morgenen, hører man klirringen fra porselenet som legges på bordene. Om vi ikke så Mor Utne selv, så kan vi i hvertfall skryte av å ha sovet i ekte spøkelseshotell.

Lokal mat

- Her ute ved kysten har vi trukket opp kilovis med kamskjell, skryter en Voss-bygding blidt over restaurantbordet på Fleichers Hotel i Voss, Hordaland.

Mat og drikke vektlegges hos etablissementene i sammenslutningen av Historiske hoteller i Norge. Og i Voss legger de vekt på at maten skal være lokalprodusert. Fjellørret, spekeskinke og bær, er blant godsakene på Fleichers meny.

- Vossameny er et samarbeidsprosjekt mellom bønder og andre småskalaprodusenter, næringsmiddelvirksomheter, serveringsvirksomheter og dagligvarehandelen på Voss, forteller bookingsjef Brith Helen Bjelkarøy til DinSide. - Det er flere kriteriekrav for å komme med på menyen, blant annet skal dyrene ha beitet i området.

Om en Vossa-biff smaker bedre en en argentinsk biff, vites ikke, men at det høres gildere ut å spise en okse som har gresset i Hardanger, når man befinner seg i Hardanger, er sikkert.

- Såkalt heritage travel, eller kulturreiser, blir stadig viktigere, mener Kristian Jørgensen i De historiske hoteller. - De historiske hotellene skal gi opplevelser utover å være en seng.

Rundt en million nordmenn reiser til Spania hvert år, og nesten like mange reiser til Hellas, ifølge tall fra turistnæringa. At en god historie kan gi et ekstra minne på reisekjøpet, er sikkert. Og kunsten å fortelle en god historie er en øvelse vestlandshotellene har lært seg. I det vi krysser de vestlandsfjordene på dieselfergene, noterer vi oss bak øret alle de gode historiene vi kan fortelle når vi kommer tilbake til jobb. Og at en saftig spøkelseshistorie eller en røverhistorie om fisken vi spiste, er vel så god som historiene om sangeria og playa, er udiskutabelt.

>> BILDESPESIAL: Herlig historisk
>> Historiske hoteller i Norge og utlandet

Mer om hoteller

Himmelsk idyll på Hotel Union Øye
I seng med spøkelser
TEST DEG SELV: Hva vet du om hoteller?
Bo gratis i ferien
GEIRANGER: Maks nasjonalromantikk