I denne gruvesuiten kan du sove søtt - hvis du ikke har klaustrofobi... Foto: Pappilabild/Svala Silvergruva
I denne gruvesuiten kan du sove søtt - hvis du ikke har klaustrofobi... Foto: Pappilabild/Svala SilvergruvaVis mer

Bo i en suite 155 meter under bakken

Ikke noe for deg med klaustrofobi, akkurat.

Høres det spennende ut å bo nede i en gruve 155 meter under bakken? Du trenger ikke dra lenger enn til Sverige for å oppleve det.

Sala Silvergruva i Sala, 120 km nordvest for Stockholm, har en gruvesuite der du og din utkårede kan overnatte mutters putters alene.

Gruvesuiten ligger altså 155 meter under bakken, i den tidligere sølvgruven som stengte for drift i 1962. I dag er gruven et museum, og altså også et noe spesielt overnattingssted. Suiten åpnet for gjester for vel ett år siden.

- Dette høres ikke ut som stedet for folk som er mørkeredde, eller har klaustrofobi?

- Det er elektrisitet der nede, men man må ta heis ned. Så hvis man ikke tør det, eller er klaustrofobisk, så er det kanskje ikke så greit, sier daglig leder ved Sala Silvergruva, Johan Björkman.

Han forklarer at gruven suiten befinner seg i er cirka 20 meter lang, og 5-6 meter bred. Innerst er det en mindre ort, som er 5-6 meter dyp, og det er her suiten ligger. Mens temperaturen i det store gruverommet er 2-3 grader, er det 18-19 inne i den oppvarmede suiten.

- Vi har mange par, og gjerne bryllupspar, som overnatter. I pakken får de en privat omvisning i gruvenn, og en kurv med sjampanje, sjokolade og gode oster, forteller Björkman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nede i gruvesuiten får man være i fred. Ikke er det mobildekning der nede, heller. Skulle gjestene ønske å komme opp til jordens overflate, kan de kontakte personalet på kommunikasjonsradioen uansett tid på døgnet.

- Da tar det ti minutter, så er heisen med en fra personalet nede hos dem, sier Björkman.

- Deler man suiten med noen andre? Noen rare kryp eller kakerlakker?

- Neida, man er aldeles ensom. Men ute i selve gruven bor det flaggermus, sier Björkman.

I denne gruvesuiten kan du sove søtt - hvis du ikke har klaustrofobi... Foto: Pappilabild/Svala Silvergruva
Suiten ligger i en liten ort som er 5-6 meter dyp. Foto: Pappilabild/Svala Silvergruva
Det er populært å arrangere bryllup nede i gruvene, med påfølgende bryllupsnatt i gruvesuiten. Foto: Jan Storm/Svala Silvergruva
Gruven kan leies for andre type arrangementer, også. Foto: Jan Olof Åkerlund/Sala Silvergruva
Christinasjön ligger dypt under jorden. Foto: Jan Storm/Sala Silvergruva
Om sommeren kan du oppleve hvordan livet som gruvearbeider var før i tiden. Foto: Tord Berglind/Sala Silvergruva
Høydeparken tester hvorvidt balansen og nervene er i orden. Foto: Pappilabild/Svala SilvergruvaFakta

Sala Silvergruva har også et b&b over bakken. I tillegg til gruveomvisning, kan stedet friste med høydepark, dvs. en løype oppe i trærne der du balanserer på vaiere, over hengebruer osv. Erfarne dykkere kan være med på dykking i delene av gruven som ligger under vann. Det går også an å leie det store gruverommet til forskjellige arrangementer.

På nett: Sala Silvergruva
Pris for gruveovernatting: 3750 svenske kroner for to personer. Privat omvisning, frokost, og kurv med sjampanje, sjokolade osv. er inkludert.

Gira på spennende overnatting? Sjekk ut Kolarbyn i Sverige, der du bor i gammer midt i et ulverevir. Les mer og hør ulven ule i saken En natt med gråbein.