Bo billig på vandrerhjem

Vandrerhjemmene lever i beste velgående, og standarden er høyere enn mange tror.

 Foto: Flåm Vandrerhjem
Foto: Flåm VandrerhjemVis mer

Klokken er rundt ni, og jeg tusler bortover korridoren på Voss Vandrarheim på vei mot frokostsalen. Jeg er en av dem som synes frokosten er dagens viktigste måltid - aldri en dag uten, er mitt motto. Jeg elsker store hotellfrokoster, men har ingen store forventninger til frokosttilbudet på vandrerhjemmet. Et par brødskiver med gulost og et glass juice, så er jeg fornøyd.

Da jeg trer inn i frokostsalen får jeg meg imidlertid en overraskelse. Der inne venter en frokostbuffet like stor som på et hotell. Her er kaffe, te, varm sjokolade, forskjellige typer juice, melk, fem sorter brød, flere typer oster, skinke, salami, røkelaks, egg, leverpostei, syltetøy, flere typer grønnsaker og til og med frukt og jordbær! Så langt som mulig er maten fra lokale gårder og økologiske produsert, står det på en tavle på veggen. Flott!

Jeg klarer å kapre et av bordene ute på terrassen, med panoramautsikt over Vangsvatnet. Sola står høyt på himmelen, og det er varmt i været. Dagen kunne faktisk ikke startet bedre, etter min mening.

Før jeg sjekket inn på Voss Vandrarheim hadde jeg aldri overnattet på et vandrerhjem. Jeg er positivt overrasket. Å bo på vanderhjem er omtrent som å bo på en av DNTs turisthytter, bare at vandrerhjem ligger i sivilisasjonen (i en by, bygd eller i hvert fall rett ved en vei). På vandrerhjem er det heller ikke bare sovesaler. De aller fleste har også mindre rom med plass til fra en til fire personer.

Norske opplevelser fra A til Å

Rommet jeg har fått på Voss Vandrarheim er et firemannsrom med eget bad. Her har jeg, og reisefølget god boltreplass. Selve rommet er kanskje ikke så sjarmerende - vi snakker køyesenger, linoleum på gulvet og et veldig enkelt bad, men vi er ikke på Voss for å sitte på rommet. Denne helgen er nemlig avslutningen av Ekstremsportveko. Det er derfor det er så fullt på vandrerhjemmet, og det er derfor jeg endte opp med et firemannsrom. Sovesalene var helt fulle.

Tre myter om vandrerhjem

  • Du må sove på sovesal, og dele bad med ørten andre. Nei, de fleste vandrerhjem har også mindre rom for 2-4 personer. Mange har også rom med egne bad.
  • Det er bare unge ryggsekkturister på vandrerhjemmene. Slett ikke. Her er alt fra barnefamilier til godt voksne folk.
  • Kjipe rom, kjipe senger, kjip frokost. Rommene har sjelden hotellstandard, men de er helt greie. Frokosten er ikke bare seigt kneippbrød med svett ost. Vandrerhjemmene skjønner at en god frokost er en enkel måte å heve opplevelsen på.
I Norge finnes det faktisk 82 vandrerhjem. 37 av disse er helårsåpne, resten er bare åpne i sommerhalvåret. I år feirer organisasjonen Norske Vandrerhjem 80 år. Hvis du er medlem av Norske Vandrerhjem får du 10 prosents rabatt på overnatting på alle de 82 norske vandrerhjemmene. Norske Vandrerhjem er en del av Hostelling International, som totalt består av over 4.000 vandrerhjem. Medlemsskapet ditt gir deg rabatt på overnatting i enkelte land, men ikke alle, da medlemsfordelene varierer mellom landene.

Vandrerhjem ved turistmagneter

De 82 norske vandrerhjemmene ligger spredt over hele landet. Noen av dem befinner seg på eller ved store turistmagneter. Det betyr at du kan oppleve noen av Norges flotteste steder uten at det koster skjorta i dyr overnatting. Her er noen eksempler:

Hellesylt Vandrerhjem - ligger i Hellesylt, der fergen til Geiranger går fra. Tar du et opphold her kan du altså oppleve Geirangerfjorden ved å ta fergen inn til Geiranger. Kjøp deg en is, se deg rundt og ta fergen tilbake. Eventuelt blir du med en sightseeingbåt fra Geiranger som slipper deg av under fjellgårdene, så kan du ta turen opp og se.

Sogndal Vandrerhjem - herfra kan du ta dagsturer til Nigardsbreen og Breheimsenteret. Du kan ogs ta båten til Flåm og oppleve Flåmsbana.

Preikestolen Vandrarheim - en av landets mest spektakulære vandrerhjem ligger en av landets mest spektakulære fjellturer begynner. Se forøvrig en flott video av Preikestolen her.

Se bilder fra vandrerhjemmene:

Å Vandrerhjem gir deg mulighet til å oppleve Lofoten på budsjett. Flott bygning, også. Foto: Å Vandrerhjem
Rommene på vandrerhjem har enkel stanard, men du er ikke på tur for å sitte der og kope, uansett. Foto: Hellesylt Vandrerhjem
Du må ikke bo på sovesal med ukjente. De fleste vandrerhjem har to-, tre-, eller firemannsrom. Foto: Rjukan Vandrerhjem
Preikestolen Vandrerhjem fikk for noen år siden et splitter nytt og moderne tilbygg. Foto: Preikestolen Vandrerhjem
Ingen grunn til å klage på frokostutsikten på Voss Vandrerhjem. Foto: Voss Vandrerhjem
Et eksempel på firesengsrom på Voss Vandrerhjem. Foto: Voss VandrerhjemNordkapp Vandrerhjem - det er til Nordkapp alle utenlandake turister drar, så kanskje du også skal reise og se hva alt oppstyret dreier seg om?

Å Vandrerhjem - nesten ytterst i Lofoten ligger Å, og i det sjarmerende fiskeværet er det et vandrerhjem. Det finnes flere vandrerhjem i Lofoten, så du kan oppleve Norges vakreste øyrike uten at det koster skjorta.

Rjukan Vandrerhjem - det var i Rjukan det norske industrieventyret begynte, og her den dramatiske tungtvannsaksjonen ble gjennomført under andre verdenskrig. Se museet på Vemork, Rjukanfossen og ta turen opp til Gvepseborg der Hardangervidda starter. Rjukan Vandrerhjem ligger forøvrig flott til ved gaustablikk med panoramautsikt mot Gaustatoppen, hvor du på en fin dag kan se 1/6 av Norge fra toppen.

Gardermoen Airport Vandrerhjem - flyplassen er en litt annen type turistmagnet. Det er kjekt å vite at dersom du har et tidlig fly, eller lander sent, så kan du overnatt billig på dette vandrerhjemmet, som ligger fem km unna flyplassen.