Bo billig på Europa-tur

Billig overnatting på biltur – og i storbyer. Av Willy Verwoerd

En rekke hotellkjeder tilbyr billig og effektiv overnatting nedover i Europa, både langs veien og i storbyer.  Foto: Accor
En rekke hotellkjeder tilbyr billig og effektiv overnatting nedover i Europa, både langs veien og i storbyer. Foto: Accor Vis mer

Skal du på biltur nedover Europa og trenger rimelig overnatting underveis? Da bør du kjenne til de billige hotellkjedene som sprer seg til flere og flere land. Og selv om de fleste hoteller av denne typen ligger langs veien, er bil ingen betingelse. Du kan også bo billig midt i Paris og mange andre storbyer.

Billige hoteller har alltid eksistert, men her ser vi på et spesielt konsept som startet i 1984 med Formule 1-kjeden i Frankrike. Som vanlig var franskmennene tidlig ute med ny teknologi, også i hotellbransjen. Istedenfor nøkkel får du en sekssifret kode som åpner både rommet ditt, hovedinngangen og porten til parkeringsplassen. Og siden du ikke trenger fysisk nøkkel, kan du kjøpe rom fra en automat på utsiden når som helst på døgnet. Du kan selvfølgelig også bestille via telefon og internett.

Hotellene er enkle og veldig standardisert, og med unntak av storbyhotellene har resepsjonen begrenset åpningstid morgen og kveld. Hos Formule 1 er toaletter og dusjkabinetter på gangen, men du har en vask på rommet.

I den litt dyrere Etap Hotel-kjeden (også denne fra Accor), har du eget bad og toalett. Både disse kjedene og flere av de andre har vanligvis gratis parkeringsområder som er låst om natten. Dermed står bilen litt tryggere enn mange andre steder.

Begge kjedene har inntil nylig bare hatt én romtype med dobbelseng og en køyseng på tvers over dobbelsenga (se bildene). Det gir plass til opptil tre personer, men er en inndeling som ikke passer alle. Derfor begynner det nå å komme rom med andre løsninger, som for eksempel to enkeltsenger.

De største billighotellkjedene
 Formule 1Etap HotelPremière ClasseBalladinsB&B Hotels
SverigeV    
Polen V(V)  
TysklandVV VV
NederlandVV(V)  
BelgiaVV(V)(V) 
Luxemburg V   
FrankrikeVVVVV
Østerrike (V)   
SveitsVV   
SpaniaV(V)   
StorbritanniaVV   
(V) = få hoteller


Lite sjarm, men bra standard

Hotellene gir et teknologisk og ganske plastaktig inntrykk, og det er kanskje ikke der du har lyst til å bo hvis du skal være et sted over litt tid. Men de egner seg ypperlig til transportetapper med bil. Hotellene ligger gjerne nær veien i utkanten av byene, og på grunn av automatikken trenger du ikke bekymre deg for sen ankomst.

Den litt sterile innredningen blir ofte kompensert av at mange av disse hotellene drives av en familie som bor i en leilighet i anlegget. Jeg har opplevd både småbarn og katt tuslende rundt under frokosten, noe som gir en hyggelig hjemmestemning.

Siden både Formule 1 og Etap Hotel startet i Frankrike, finner du de fleste hotellene her, men begge har spredt seg over store deler av Europa. Formule 1 har krøpet helt opp til Sverige, mens Etap helt klart har best dekning i Europa av alle kjedene vi omtaler. Tabellen under viser hvor du finner de største kjedene.

Har du noen billige hotellkjeder du vil anbefale? Skriv i debattforumet under.Til saken: Hva koster det?

Prisene på Formule 1 starter like under 30 euro (ca 270 kroner), og da får altså inntil tre personer tak over hodet. Det er billig! Vil du bo på Etap, må du spandere en euro-tier mer for å komme i gang (ca 360 kroner), men prisen kan være høyere avhengig av beliggenhet og sesong. I praksis har jeg imidlertid sjeldent problemer med å finne et Etap-rom til rundt 40 euro.

Merk også at alle prisene i artikkelen er normale, faste priser og ikke lokkepriser. Finnes det ledige rom, er det denne prisen du betaler, og du kan avbestille innenfor vanlige frister. Har du mulighet for å bestille tidlig, kan du få enda lavere priser.

I motsetning til Norge er prisene altså reelle. Når f.eks. Scandic i sommer averterer med priser "fra NOK 345 per voksen og natt" er det rett og slett usant. Prøv å sjekke inn som én voksen for 345 kroner, hvis du i det hele tatt finner rom til den prisen. Scandic (og for ordens skyld, de fleste andre hotellkjeder i Norge) har bare ikke lyst til å fortelle deg hvor dyrt det egentlig er.

Se også: Hotellenes misvisende sommertilbud

Frokost er frivillig og koster bare fire til fem euro (ca 36 til 45 kroner). Den er kontinental og enkel, men du kan spise så mye du vil og du får en god start på en dag på veien. Pass på å bestille frokosten sammen med rommet, det er ikke alltid du kan kjøpe den separat neste morgen.

Ingen av hotellene har restaurant, men tilbyr ofte rabatter hos restaurantkjeder i nærheten eller på dyrere hoteller i nabolaget med samme eier. De fleste hotellene har nå trådløst Internett, men ikke alltid gratis.

Selv om flerparten av hotellene er rettet mot gjester med bil og plassert deretter, finnes både Formule 1 og Etap sentralt i mange storbyer. Da blir det som ventet noe dyrere, men i det artikkelen skrives, koster de dyreste Formule 1- og Etap-hotellene i Paris for eksempel henholdsvis 48 og 61 euro per rom (cirka 430 og 550 kroner). Det er fortsatt billig, og dette gjelder de mest sentrale adressene. Kan du bo litt mer perifert, blir det rimeligere.

Mange konkurrenter

Suksess tiltrekker seg konkurrenter, og etter hvert kom det en rekke andre kjeder med lignende tilbud. Mange begrenser seg til Frankrike, men er du på en lengre tur i Europa står Frankrike gjerne for en stor del av strekningen. Som i USA finner du ofte flere hoteller i klynger langs motorveien eller i utkanten av byene. Det gir god priskonkurranse og større sjanse for at du finner et rom for natten.

Vi starter med Première Classe, som har meget god dekning i Frankrike (over 210 hoteller) og noen få enkelthoteller i andre land (se tabell). På tross av navnet er dette ikke luksussegmentet i billighoteller, men en mellomting mellom Formule 1 og Etap. Romprisen starter rundt 35 euro (ca 315 kroner).

Med inngang til rommene utenfra minner Première Classe om amerikanske moteller, men likheten stopper ved romstørrelsen. Rommene er små og spartanske, men har mer fleksible sengeløsninger enn de to andre kjedene.

Dessuten har du dusj og WC på rommet og gratis Wi-Fi, som alltid har fungert fint når jeg har vært der. Istedenfor koder får du et pappnøkkelkort, men også dette kan kjøpes på automat når resepsjonen er stengt. Ofte er det et Campanile-hotell like ved (samme konsern), der du kan spise middag med 15 prosent rabatt.

To andre større kjeder med samme konsept og prisklasse: Balladins har over 200 hoteller i Frankrike, Belgia og Tyskland. I motsetning til de fleste andre billigkjedene, har Balladins restaurant slik at du kan spise der du bor. B&B Hotels har over 180 hoteller i Frankrike og 23 i Tyskland.

I Tyskland finner du også Motel One med 26 hoteller jevnt fordelt i landet. Forretningsideen er å tilby rimelige designhoteller, ofte med sentral plassering i byene. Dermed går prisen oppover, men starter likevel på 49 euro (ca 440 kroner) for et dobbeltrom.

Vil du bo midt i Berlin, må du imidlertid ut med 84 euro (ca 750 kroner), som er høyeste pris. Men også i Berlin har kjeden flere rimeligere hoteller, og maksprisen for et enkeltrom på Alexanderplatz er 69 euro (ca 620 kroner). Som ellers i artikkelen er dette normalpriser, ikke tilbudspriser.

Et annet Tyskland-tips (riktignok en avsporing fra vårt tema) er å ta av fra motorveien til en liten by eller landsby. Svært ofte vil du finne et hyggelig familiedrevet hotell med lekre rom og stor, nydelig frokost for en billig penge. Litt usikkert i høysesongen, men du kan alltid ha billigkjedene i bakhånd.

I Storbritannia finnes noen få Formule 1- og en god del Etap-hoteller. Men skal du over kanalen, bør du også kjenne til Metro Inns. Konseptet ligner ikke bare på Formule 1, men er tidligere Formule 1-hoteller med rom for inntil 3 personer og dusj og toalett på gangen. De har ikke så mange hoteller ennå, men er til gjengjeld veldig billig, fra £ 24,50 pr. rom (ca kr 260). Gratis Wi-Fi er inkludert og frokost får du for £ 3,50 (ca 37 kroner).

På nett

Her er nettstedene til de største kjedene. Formule 1 er i ferd med å bli omdøpt til hotelF1 i Frankrike med eget nettsted, men for utlendinger dekker Formule 1 alle landene.

Formule 1
Etap Hotel
Premiére Classe
Balladins
B&B Hotels

Sjekk også de mindre billigkjedene. Det er lengre mellom hotellene deres, men også mer variasjon i romtyper. En del har også restaurant, og de kan ha mer sentral beliggenhet på mindre steder.

Motel One (Tyskland, god spredning, litt dyrere, men mer sentral)
Fasthôtel (Frankrike, god dekning)
Hotel Akena (Frankrike, spredt, en del har restaurant)
Quick Palace (Frankrike og Spania)
Best Hotel (Frankrike, nord og øst, litt dyrere)
Villages Hôtel (Frankrike, få hoteller)
Metro Inns (Storbritannia, få hoteller, men billig)

Willy Verwoerd er tidligere sjefredaktør i DinSide. Siden 2006 lever han et internasjonalt liv som vagabond og jobber bl.a. som styrmann og skipper på større motoryachter og som frilansskribent. Du kan treffe Willy via hans nettsted www.wv.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer