Blodig nyttår i Nepal

Glem festlige hatter, fyrverkeri og champagne. I Nepal feirer de nyttår, bedre kjent som Bisket Jaatra, på sin helt egen måte.

I Bhaktapur i Nepal feirer de nå Bisket Jaatra, nepalsk nyttår. I fire dager kan du oppleve parader, bisarre ritualer, lystighet og kaos i den ellers rolige byen. Feiringen startet på mandag og varer helt frem til fredag 14. april.

En mystisk låst boks

Den første dagen starter med et absurd opptog sentrert rundt en gigantisk treetasjers vogn. Opptoget starter ved Bhairab tempelet og fortsetter videre gjennom de trange gatene i Bhaktapur. Inni vognen skjuler det seg en messing maske av den allmektige guddomligheten Bhairab, som representerer den destruktive makten til Shiva. Shiva er en av de store gudene i hinduismen.

Masken er vanligvis godt bevart inne i tempelet, men denne ene dagen i året er den ute på luftetur. Masken akkompagneres av en mystisk låst boks som de troende mener inneholder det avskårede hode til Bhairab. Bhairab var en kriger som ble drept, og ifølge sagnet ble hodet hans bevart, kanskje nettopp i denne boksen...

Ved nepalsk nyttårsfeiring legger innbyggerne offergaver ved templene, til stor glede for apene...
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
Ved nepalsk nyttårsfeiring legger innbyggerne offergaver ved templene, til stor glede for apene...
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

Ofring av dyr

Festen fortsetter de neste tre dagene med flere parader og fakkellysdans i gatene. Ved alle templene i byen kommer folk med offergaver som ris, rødt tikka pulver, ringblomstkranser og stearinlys.

På den tredje dagen, som de kaller Syako Tyako, ofrer hver husstand en geit, and eller en gås foran deres utvalgte gudebilder, og ber om beskyttelse og velstand for det kommende året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tapre prinsen

På den fjerde og siste dagen samles alle på torget sør i byen. Her skal en lingam reises. Lingam er en 24 meter lang trestamme med en tverrbjelke, som er kuttet slik at den skal likne en fallos. Lingam totemet er et symbol fra den nepalske mytologien. Det sies at en av Bhadgoans konger hadde en datter som var så lidenskapelig at hun hver natt forlangte en ny mann fra kongedømmet for å tilfredstille henne. Det var ikke så bra. I alle fall ikke for de utvalgte mennene, fordi hver av hennes elskere ble funnet døde den kommende morgenen.

En tapper prins kom en dag til byen og bestemte seg for å finne ut av de mystiske dødsfallene. Da de var ferdig å elske den kvelden, kom det plutselig to store, dødelige slanger ut av neseborene hennes (!) på jakt etter blod. Men den tapre prinsen stod klar med sverdet sitt og kappet opp slangene. Kongen ble så stolt av prinsen at han hengte de to skamferte slangene opp på torget, og erklærte en festival på den første dagen i året til minne om den tapre prinsen.

Livsfarlig reisning

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Og det er dette de feirer på den siste dagen. Reisningen av den 24 meter høye lingamen er ikke uproblematisk. Det kan ta timer før de får den opp, og av og til detter den ned igjen og skader, eller til og med dreper, de spente tilskuerne. Det hender at hele operasjonen er fullstendig mislykket, noe nepalere ser på som et dårlig tegn. Det kan bety ulykke for hele landet det kommende året.

Stort sett går det greit, og fallosen blir omsider reist. Folk jubler og synger idet to bannere som symboliserer slangene detter ned i bakken. Lingamen blir hyllet med blomster, lys og blod! Når dagen er over blir lingamen heist ned igjen, og det nye året begynner. Alle onde ånder er nå døde og det er det gamle året også.