Feiringen begynte mandag midt på dagen med at 12 500 mennesker samlet seg på Plaza del Ayuntamiento i Pamplona. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Feiringen begynte mandag midt på dagen med at 12 500 mennesker samlet seg på Plaza del Ayuntamiento i Pamplona. Foto: Hans Kristian Krogh-HanssenVis mer

Blodig festival

Fire måtte bøte for beistene…

Årets første okseløp i Pamplona gikk av stabelen tirsdag morgen klokken 08:00. Det første av de i alt åtte løpene som finner sted i løpet av San Fermin-festivalen endte fort, og i forhold til en del andre løp opp gjennom historien, gikk det relativt smertefritt.

To og et halvt minutts jag

Kun fire personer ble lettere skadet, en skotte, en amerikaner og to spanjoler. Årets første løp var også fort unnagjort. Det 846 meter lange løpet ble fullført av oksene på to og et halvt minutt. Gjennomsnittslengden på løpene er 3 minutter og 55 sekunder. Det lengste løpet i historien jaget gjennom gatene i 1959, og varte i 30 minutter.

Les også: Naken protest mot okseløpene

Når oksene blir ekstra farlige

Det er vanligvis når oksene faller i brosteinsgatene og kommer bort fra flokken, at de blir farlige. Da kan de ofte snu og gå løs på løperne om de føler seg truet. De mest tragiske løpene i Pamplonas historie, var i 1947 og 1980. Da døde to personer under oksenes horn. Ifølge Pamplonas turistmyndigheter, har 15 mennesker omkommet i okseløpene siden 1924, mens cirka 200 har blitt alvorlig skadet.

Feiringen begynte mandag midt på dagen med at 12 500 mennesker samlet seg på Plaza del Ayuntamiento i Pamplona. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Rødt og hvitt er festivalens farger. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Disse muskuløse skapningene er ikke akkurat bjellekyr. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
I denne mølja er det ikke så rart at en og annen får smake både okse og brostein. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Oksehornene er spisse, men dyrenes klover er det løperne må være ekstra obs på. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Så lenge løpere og okser holder seg på beina, går det ganske bra. Men straks noen faller på de sleipe brosteinene, blir det farlig. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det er ikke bare løperne som blir heite. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Gatene i Pamplona er fyllt til trengsel under festivalen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen


Nordmann løp

DinSide snakket med nordmannen Dag Huseby fra Oslo rett etter at han løp foran oksene for første gang tirsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et rush, og du er uten tvil redd når du er i midten av det hele. Alt går utrolig fort, men det er en veldig bra måte å våkne om morgenen på, sier Huseby.

Han mener menneskene er mer farlige enn oksene i gata.

- Det er utrolig mange som løper, med mye skubbing og det er lett å falle. Når oksene da kommer etter menneskene, og du ligger på bakken, blir det farlig.

Huseby innrømmer at han også hadde et lite fall, men at det ellers gikk ganske smertefritt.

Mer om Spanias forhold til oksene, Spanias største tyrefekterarena

Vanvittig fest

San Fermin-festivalen er en årlig feiring av skytshelgenen San Fermin, og okseløpene er et av de viktigste elementene i festivalen. Feiringen begynte mandag midt på dagen med at 12 500 mennesker samlet seg på Plaza del Ayuntamiento i Pamplona. Da kom Ernest Hemingway sine ord nok en gang til rette; ”Så eksploderer fiestaen”.

Festen går dag og natt frem til den 14. juli.