Blir mus den nye "nakenskanneren"?

Kan lukte seg frem til bomber og eksplosiver.

GOD LUKTESANS: De israelske forskerne mener at musene har bedre luktesans enn bikkjer, og at de er lettere å trene opp. Foto: Colourbox
GOD LUKTESANS: De israelske forskerne mener at musene har bedre luktesans enn bikkjer, og at de er lettere å trene opp. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glem nakenskannere, bombehunder og klåfingrede kroppsvisiterere.

Spesialtrente mus kan nemlig bli det nye alternativet til nakenskannere, skal vi tro det siste nummeret av New Scientist.

Det er israelske forskere som har kommet fram til denne fiffige løsningen. De hevder at musene er mer nøyaktige og billigere i drift enn nakenskannere, skriver svenske Aftonbladet.

Den første musetesten ble utført i desember på et kjøpesenter i Tel Aviv. Her klarte gnagerne å avsløre 22 testbombere, som var utstyrt med eksplosiver.

På disse flyplassene blir du nakenskannet

Slik fungerer den

Men hva går så den nye oppfinnelsen ut på? Sniffende mus som blir plassert på kroppen din?

Heldigvis ikke.

I stedet for at passasjerene blir avbildet av en nakenskanner, må de gå gjennom en lignende maskin. Forskjellen er bare at musene er skjult i metallrammen, og at ingen kan se deg naken. Heller ikke musene.

På den ene siden av buen er det tre små beholdere, som inneholder åtte spesialtrente mus.

Luft blir presset over passasjerene, som deretter blir pumpet inn i beholderne. Dersom musene kjenner duften av eksplosive stoffer, vil de umiddelbart løpe til et kammer hvor de utløser alarmen.

For sikkerhetsskyld må det mer enn en mus til for å utløse alarmen.

Tips: Slik unngår du å bli avkledd i kroppsskanneren

Ypperlige arbeidsforhold

Arbeidsforholdene skal også være godt tilrettelagt. Spesialmusene jobber nemlig to firetimers skift i døgnet, og har deretter fri i åtte timer, hvor de kan leke, spise, drikke og sove så mye de bare vil. Når de har jobbet i 18 måneder, kan de pensjonere seg.

Hva vil du helst ha på flyplassen? (Avsluttet)
Mus(35%) 117
Nakenskannere(20%) 67
Bombehunder(19%) 63
Ingen av delene(18%) 61
Kroppsvisitering(8%) 27
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men hvorfor er det egentlig så bra å bruke mus? Gnagere skal visstnok ha en mer presis luktesans enn hunder, og krever heller ikke like mye oppmuntring og godteri som bikkjene, noe som gjør at de er mye lettere å trene opp. Det mener i hvert fall forskerne.

Nå håper det israelske firmaet, BioExplorers, å få finansiell støtte for å utvide prosjektet. Mannen bak prosjektet heter Eran Lumbroso.

Upopulære nakenskannere

Folk blir stadig mer skeptisk til røntgenmaskinene som "kler av" dem på flyplassen, så
sniffende spesialmus er ikke det eneste alternativet til de omdiskuterte nakenskannere.

DinSide skrev forrige uke at U.S. Transportation Security Administration (TSA) skal teste ut ny programvare som skal sikre dine mest private områder fra nysgjerrige røntgenblikk.

Hvem vet, kanskje fremtidens flyplasser blir fulle av mus?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer