Blir du lurt når du skal ta vaksine?

2.930 kroner ville de syv vaksinene ha kostet oss hvis vi skulle fulgt rådene til en privat klinikk i Oslo. - Helt unødvendig, sier Vaksinasjonspoliklinikken på Ullevål sykehus og anbefaler tre vaksiner til 748 kroner.

Det er høysesong på vaksinekontorene rundt om på landets reisemedisinske klinikker. Skal du til utlandet bør du forhøre deg om forholdene på reisemålet, og hvorvidt det er nødvendig med vaksiner. Men kan du stole på det du blir fortalt? Vi har sjekket en rekke klinikker, private og kommunale, som alle reklamerer med at de har spesialisert seg innen reisemedisin.

Vaksiner er viktige hvis du skal ut på reise. Men hvor henvender du deg?
Vaksiner er viktige hvis du skal ut på reise. Men hvor henvender du deg? Vis mer

Blir du lurt når du skal ta vaksine?

  1. Bruk Internett, sjekk selv!
  2. Dette koster klinikkene

Fire uker til Thailand på vanlig turistvis…

”En fire uker lang reise til Thailand for en person uten spesielle hensyn, plager eller allergier. Reisen kan muligens strekke seg rundt hele landet, men overnatting og kost vil være på normal turiststandard.” Dette var oppgaven vi presenterte anonymt over telefon til de ulike klinikkene.

Først sjekker vi vaksinasjonspoliklinikken ved Ullevål Sykehus.

- Ved en reise til Thailand av en så lang varighet anbefaler vi oppgradering av barnevaksinene (Polio, difteri og stivkrampe, journ.anm.), hvis dette er nødvendig, samt en vaksine mot hepatitt A, forteller helsesøster Liv Vinsand. Hvis du skal ferdes i jungelstrøk i Nord-Thailand eller i grenseområdene mot Kambodsja anbefaler vi også å vurdere forebyggende medisin mot malaria.

Med konsultasjonshonorar og resept for malariatabelletter kommer vaksinasjonspakken ved Ullevål sykehus totalt på kr 748.

Thailand er farligere enn vi tror?

Det er mye som tyder på at det råder ulik oppfatning av Thailand som reisemål. Når vi stiller samme spørsmål til den privateide Christianiaklinikken i Oslo får vi i en helt annen anbefaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi trenger fortsatt polio, stivkrampe, difteri, malaria og hepatitt A, men i tillegg dukker dukoral, typhoid og japansk encefalitt opp som vaksiner vi ”bør ha”. I tillegg er prisene opptil tre ganger så høye for hver vaksine.

Totalt vil denne ”pakken” koste oss 2.930 kroner. Da har vi ikke regnet med de vel 125 kronene det kostet oss å snakke med vaksinasjonskontoret over telefon (samtalen koster kr 24,20 per minutt).

Christianiaklinikken reklamerer for øvrig med at de ikke tar konsultasjonshonorar.

- Grunnen til at vi er så dyre er at vi ikke har får refusjon for vaksinene vi gir fra trygdeverket, sier vaksinatør ved Christianiaklinikken Siri Jacobsen i en kommentar til DinSide Reise. - Når det gjelder antall vaksiner som anbefales blir det opptil den som vaksinerer å bli enig med den som skal ut på reise.

En uheldig utvikling

Avdelingsoverlege ved Statens Institutt for Folkehelse, Hanne Nøkleby synes det er betenkelig at råd og priser på vaksiner varierer med slikt omfang.

- Det er uheldig, men jeg er ikke overrasket. Det er tankevekkende at klinikker som reklamerer med at de ikke tar konsultasjonshonorar samtidig foreslår flest vaksiner, sier Nøkleby. Selv om det er vanskelig å avgjøre hva som er tilrådelig av forebyggende medisin, kan for mange vaksiner være med på å skape en falsk trygghetsfølelse.

Vær tidlig ute – spar penger!

Alle de private klinikkene vi testet lå høyere i pris enn de kommunale. Problemet med de kommunale vaksinasjonsklinikkene er at det kan være vanskelig å få time når det passer deg. Du bør derfor være tidlig ute med planlegging. Og ikke minst: Sjekk med et par legekontorer hva du trenger av vaksiner før du åpner lommeboka.

Spesielt viktig for visse reisende

Skal du på reise utenfor Vest-Europa, og land som USA, Canada og Australia bør du sjekke hvor vidt vaksiner er tilrådelig. Smittevernoverlege for Oslo Terje Hoel påpeker at reisemåte og medisinsk historie er viktige faktorer.

- Mennesker som plages av spesielle former for kroniske sykdommer bør i alle tilfeller oppsøke reisemedisinske senter før de drar på ferie, sier Hoel. - Det samme burde også gjelde for såkalte 'ryggsekkturister', reiser du med lav standard og i utenforliggende strøk utsetter du deg for langt høyere smitterisiko enn ellers.

Undersøk selv!

Her er oversikten over de ulike klinikkene vi testet. I denne artikkelen har vi samlet lenker til nettsteder som gir deg en oversikt over hvilke vaksiner du trenger til ulike reisemål. For ytterlige råd om hvordan du styrer unna sykdom på reisen kan du sjekke vår artikkelserie – Helse på reisen.