Det er deilig med sol og sommer, men det er ikke nødvendigvis sunt for huden.<br />
Foto: Anna L. Jakobsen Foto: Anna L. Jakobsen
Det er deilig med sol og sommer, men det er ikke nødvendigvis sunt for huden.
Foto: Anna L. Jakobsen Foto: Anna L. JakobsenVis mer

Bli solsikker

Selv om luften er kald, er solen like sterk som i august.

Solen er sterk nå midt på sommeren. Sjekk våre fem tips for å beskytte deg mot solen.

Fem tips for beskyttelse

Den eneste måten å beskytte seg mot solens skadelige UV-stråler, er å holde seg i skyggen og helst inne på dager med sol. Ikke spesielt morsomt, og neppe ønskelig i lengden. Derfor har vi her fem tips som hjelper deg å beskytte deg mot sol når du er ute.

 1. Beskyttende tekstiler:Kle på deg, men husk at du ikke er hundre prosent beskyttet mot solstrålene selv med klær på. Mørke tekstiler beskytter bedre enn lyse, tettvevde klær er bedre enn løsvevde, faste stoffer gir mer beskyttelse enn stoffer med stretch, tørre materialer (spesielt når det gjelder bomull) beskytter bedre enn våte.
 2. Solbriller sikrer gangsynet: Det er ikke bare å velge de mørkeste brillene, og så er øynene sikret mot skader. Faktisk sier linsefargen ingenting om solbrillenes evne til å beskytte mot UV-stråler. Spør om brillene har UV-filter før du kjøper dem. Det er også viktig å se til at de tetter godt rundt øynene, og slipper inn lite sollys under og på sidene.
 3. Solkrem for blekansikter: Alle bør beskytte huden – uansett om de har lett for å bli solbrent eller ei. Sørg for at solkremen beskytter både mot UVA og UVB stråler. Er kremen også vannfast, holder den lenger om du bader og svetter. Du kan få kremer med kjemiske filtre som tas opp i huden, og med fysiske filtre som legger seg utenpå huden. Mange kremer har en kombinasjon av kjemiske og fysiske filtre.
 4. Artikkelen fortsetter under annonsen

 5. Med stoppeklokke: Uansett hvor høy faktor du bruker, hvor fantastiske solbriller du har og hvor tette klær du tar på: Ikke vær i solen for lenge av gangen. Spesielt ikke om du har vinterblek hud, om du er i høyden eller nær ekvator.
 6. Lunsj i skyggen: I landene rundt Middelhavet har de forstått det; der vil du neppe se de lokale innbyggerne ute i solen på den varmeste tiden av dagen. Da tar de siesta, sitter stille i skyggen og dekker seg til både med solhatter, solbriller og klær. En fornuftig adferd å adoptere når solen er på sitt aller høyeste.

Slik bruker du solkrem

Vi har sett flere forskjellige anbefalinger – men de fleste eksperter råder deg til å smøre på solkrem før du går ut i solen. Fra 15 minutter til en time før lyder tipsene fra amerikanske og australske hudeksperter. Og smør rikelig – solkrem skal ikke spares på. Med faktor på plass kan du våge deg ut i sollyset. Du bør smøre deg igjen annenhver time, eller oftere om du sliter vekk solkremen. Husk at solkrem taper seg med tiden. Vanlig holdbarhet er ett par år. Sjekk at holdbarhetsdatoen ikke har gått ut.

 • Flere tips for å bevare helsen på ferie og reise finner du her.

 • Artikler om sol og bad finner du her.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.