Bli solsikker i påsken

Vinterblek nordboerhud kombinert med høyfjellsol og snø eller Syden-sol, er ikke gode kombinasjoner. Selv om solen ikke er så sterk i slutten av mars, kan uvant vinterhud få totalsjokk av påkjenningene. Slik unngår du problemene.

Snøen reflekterer solen, og det er ekstra viktig å beskytte øynene.
Snøen reflekterer solen, og det er ekstra viktig å beskytte øynene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påsketid er er for mange av oss den første eksponering for langvarig sol etter en mørk vinter, og effekten av solen forsterkes av at snøen reflekterer opp til 50 prosent av solstrålene. Resultatet kjenner de fleste av oss: Flassende hud og rødrosa skjolder som påskeminne. Langtidseffektene kan være enda verre, solforbrenning regnes som den viktigste årsaken til hudkreft.

Seks hete tips for beskyttelse

Den eneste måten å beskytte seg mot solens skadelige UV-stråler, er å holde seg i skyggen og helst inne på dager med sol. Ikke spesielt morsomt, og neppe ønskelig i lengden. Derfor har vi her fem tips som hjelper deg å beskytte kroppen når du er ute.

Beskyttende tekstiler:Kle på deg, men husk at du ikke er hundre prosent beskyttet mot solstrålene selv med klær på. Mørke tekstiler beskytter bedre enn lyse, tettvevde klær er bedre enn løsvevde, faste stoffer gir mer beskyttelse enn stoffer med stretch, tørre materialer (spesielt når det gjelder bomull) beskytter bedre enn våte.

Solbriller sikrer gangsynet: Det er ikke bare å velge de mørkeste brillene, og så er øynene sikret mot skader. Faktisk sier linsefargen ingenting om solbrillenes evne til å beskytte mot UV-stråler. Spør om brillene har UV-filter før du kjøper dem. Det er også viktig å se til at de tetter godt rundt øynene, og slipper inn lite sollys under og på sidene.

Pass spesielt på barn i solen.
Foto: Marit Digernes Foto: Marit Digernes
Pass spesielt på barn i solen.
Foto: Marit Digernes Foto: Marit Digernes Vis mer

Solkrem for blekansikter: Alle bør beskytte huden – uansett om de har lett for å bli solbrent eller ei. Sørg for at solkremen beskytter både mot UVA og UVB stråler. Er kremen også vannfast, holder den lenger om du bader og svetter. Du kan få kremer med kjemiske filtre som tas opp i huden, og med fysiske filtre som legger seg utenpå huden. Mange kremer har en kombinasjon av kjemiske og fysiske filtre.

Pass på junior: Barn og unge har lettere for å bli brent. Pass spesielt på ung og tynn hud, og også hud som sjelden blir eksponert for sol. Mye tyder på at enkeltepisoder med kraftig forbrenning i ung alder er en viktig årsak til føflekkreft.

Med stoppeklokke: Uansett hvor høy faktor du bruker, hvor fantastiske solbriller du har og hvor tette klær du tar på: Ikke vær i solen for lenge av gangen. Spesielt ikke om du har vinterblek hud, om du er i høyden, i snøen eller nær ekvator.

Lunsj i skyggen: I landene rundt Middelhavet har de forstått det; der vil du neppe se de lokale innbyggerne ute i solen på den varmeste tiden av dagen. Da tar de siesta, sitter stille i skyggen og dekker seg til både med solhatter, solbriller og klær. En fornuftig adferd å adoptere når solen er på sitt aller høyeste i sydlige strøk.

Slik bruker du solkrem

Vi har sett flere forskjellige anbefalinger – men de fleste eksperter råder deg til å smøre på solkrem før du går ut i solen. Fra 15 minutter til en time før lyder tipsene fra amerikanske og australske hudeksperter. Og smør rikelig – solkrem skal ikke spares på. Med faktor på plass kan du våge deg ut i sollyset. Du bør smøre deg igjen annenhver time, eller oftere om du sliter vekk solkremen. Husk at solkrem taper seg med tiden. Vanlig holdbarhet er ett par år. Sjekk at holdbarhetsdatoen ikke har gått ut. Det har vært mye oppmerksomhet omkring solkrem, og om den egentlig har ønsket effekt. Se vår artikkel om hvorvidt du bør bruke solkrem.

Kilder: Den norske kreftforening og Statens strålevern.

 • Godt eller galt i solen

 • Flere tips for å bevare helsen på ferie og reise finner du her.
 • Reiselyst?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Ta også en titt i Din Reiseguide og Skiguiden og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv og skrive reisebrev. Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!