Bli romturist for 1,3 millioner

Flyselskapet Virgin med Sir Richard Branson i spissen, har nå signert kontrakt på levering av romfartøyer for kommersiell drift.

Bilde fra SpaceShipOnes første vellykkede tur i rommet i sommer. Foto: Scaled Composites Foto: Scaled Composites
Bilde fra SpaceShipOnes første vellykkede tur i rommet i sommer. Foto: Scaled Composites Foto: Scaled Composites Vis mer


Om tre år vil Virgins romturistselskap, Virgin Galactic, forhåpentligvis være i stand til å frakte de første turistene ut i rommet. 175 millioner kroner skal Virgin betale for fem farkoster beregnet på passasjertransport ut i rommet.

Scaled Composites, selskapet bak verdens første private romferd som skjedde i juni i år, skal levere romskipene. Selskapet står nå klar til å prøve seg på to passasjerturer ut i rommet innenfor et tidsrom på to uker med farkosten SpaceShipOne.

 • 27.500 mennesker så det live - her er bildene fra SpaceShipOnes første tur ut i rommet.

 • Millionreise

  Estimater sitert hos BBC tilsier at de første turistturene i rommet vil koste mellom 1,2 og 1,3 millioner kroner. Virginsjef Sir Richard Branson sier til den britiske nyhetskanalen at de antar at omkring 3.000 mennesker i verden er beredt til å betale slike summer for å oppleve en tur ut i rommet. Det betyr en omsetning på nesten fire milliarder om prisene holdes på antatt nivå.

  Mye penger, men likevel langt billigere enn hva millionæren Dennis Tito betalte for sin reise og opphold på Mir i 2001. 180 millioner kroner var prislappen den gangen. Prisen for slike russiske romferder har nå falt, men en prislapp på nesten 140 millioner er likevel nok til å holde de fleste på bakken.

  Pilot Mike Melvill omringes etter den vellykkede landingen i sommer. Foto: Scaled Composites Foto: Scaled Composites
  Pilot Mike Melvill omringes etter den vellykkede landingen i sommer. Foto: Scaled Composites Foto: Scaled Composites Vis mer

  Din mening:

  Drømmer du om å bli romturist? (Avsluttet)
  Ja, men det blir for dyrt.(57%) 367
  Ja, nå ser jeg muligheten!(28%) 181
  Nei, uansett ikke aktuelt.(15%) 100
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Fem passasjerer

  SpaceShipOne skrev seg i juni inn i flyhistorien da det ble den første private farkosten som fløy høyere enn 100 kilometer over jorden. SpaceShipOne ble fraktet opp til 13,8 kilometers høyde av et fly, før det fyrte av egne raketter for å fortsette turen. Etter 90 minutter landet farkosten trygt på bakken igjen, med sin pilot, 62 år gamle Mike Melvill. Farkosten har plass til to passasjerer i tillegg til piloten, mens Virgin ønsker seg tilsvarende maskiner med plass til fem passasjerer.

  Stor konkurranse

  Selskapet bak SpaceShipOne er imidlertid ikke det eneste som ønsker å satse på romturisme. I en konkurranse med premier for 70 millioner kroner, satser 26 mer eller mindre seriøse selskaper på å komme med vinnerfarkosten kan BBC melde. Et av dem er altså Scaled Composites som står bak SpaceShipOne.

 • Se mer om denne konkurransen her
 • Romgalskap? Se bilder av kreasjonene til noen av selskapene som har meldt seg på i konkurransen om 70 millioner kroner.