Bli millionær - med Ryanair

"It's your chance to be a millionaire - with Ryanair"

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Yes, it really is. 1 million euro og sjansen til det jetsettlivet du fortjener, forkynner den innsmigrende kvinnestemmen over høyttaleren.

Jeg sitter i sete 29 F på vei fra Oslo (Torp) til Barcelona (Girona). Det har vært en lang reise.

Dyre overraskelser

 Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer

Det hele begynte da jeg bestilte billetten. I et lite årvåkent øyeblikk holdt jeg på å glemme å huke vekk reiseforsikringen. Snakk om unødvendig ekstrautgift. Jeg er allerede reiseforsikret gjennom fag-
organisasjon, privat reiseforsikring og fordi jeg kjøper reisen med
bankkort. En fjerde reiseforsikring til et par hundrelapper er ikke nødvendig.

Så er det bagasjen. Ønsker jeg å sjekke inn bagasje? Så klart. Med de nye strenge sikkerhetsreglene må det meste pakkes. Det koster 120 kroner per kolli - hver vei. Jeg skal på tur til en av Europas beste shoppingbyer - det er like greit å bestille to kolli tilbake.

Gule lapper

For en gangs skyld var jeg først i køen ved innsjekkingsskranken. Nr 008 står det på billetten. Selv om jeg ikke flyr Ryanair så ofte, vet jeg at det er et bra tegn. De første som sjekker inn får nemlig gå ombord i flyet før de andre. (I prinsippet ihvertfall. I Norge har vi jo som kjent en køkultur som gjør at vi, sett ovenfra, må se ut omtrent som en ekstremt sulten saueflokk som sloss om saltsteinen - det vil si om å komme først inn på flyet.)

Jeg setter meg rolig ned ved siden av skranken i gaten, og aner fred og ingen fare da jeg hører en medpassasjer hvine på innpust: Gul lapp.

Det viser seg nemlig at det ikke lenger holder å være så tidlig ute at man får lavt nummer for å boarde flyet tidlig. Nei, prioritert ombordstigning må kjøpes for et par tikroninger. Medpassasjerens følge løper til skranken og kommer fort tilbake med to gule lapper.

Den gule lappesyken brer seg som ryktet om tollkontroll på Svinesund, og snart har nesten alle passasjerene gule lapper. Så mye var de verdt.

Ikke ekstra plass til beina

Heldigvis slipper vi mas om å få kjøpe ekstra beinplass, det vil si seter ved midtgangen. Det er visst bare på Sterlingfly det. Vi slipper også å høre menyen til de som sitter på business- eller førsteklasse, som jo uansett alltid høres mye bedre ut enn den smaker.

På Ryanair må vi betale for det vi vil spise. Og så, etter endt (la meg legge til, dyr, fantasiløs og lite velsmakende) matservering og søppelhenting kommer det altså:

- This is your chance to be a millionaire - with Ryanair.

Kjøp skrapelodd, vinn en million.

- De har et poeng, tenker jeg.

Slik blir jeg millionær med Ryanair

Heldigvis fulgte jeg med i timen da vi hadde både statistikk og sannsynlighetsberegning. For ikke å snakke om logikk.

Selvfølgelig kan jeg bli millionær med Ryanair!

Hver gang jeg bestiller Ryanair grisebillige billetter og ikke svinedyre SAS Braathens, sparer jeg nesten fire tusen kroner, dersom jeg dropper alle ekstratjenestene Ryanair skal lure meg til å betale for. Dersom jeg flyr to slike turer i året, og investerer det beløpet jeg sparer på å velge Ryanair (nesten 8.000 kroner) et sted jeg får ti prosent avkastning, for eksempel i et fond ... ja, da er jeg millionær en gang i 2031.

Lurer du på hvordan?

Vi har brukt DinSide Økonomis sparekalkulator og brukt følgende tall:

3.500 kr (mellomlegg SAS Braathens-Ryanair aktuell dato)
+50 kr (gul lapp, begge veier)
+50 kr (ett skrapelodd, begge veier)
+320 kr (reiseforsikring)
=3.920 kr - cirka to ganger i året.