Bli med til OL-byen

Hovedstaden i Utah blir hele vinterverdenenes sportshovedstad noen uker i februar.

Alta Ski Resort utenfor Salt Lake City frister med puddersnø.
Foto: Richard Cheski/Visit Salt Lake Foto: Richard Cheski/Visit Salt Lake
Alta Ski Resort utenfor Salt Lake City frister med puddersnø.
Foto: Richard Cheski/Visit Salt Lake Foto: Richard Cheski/Visit Salt Lake Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

17 dager i februar vil vi få se veldig mye fra Utahs hovedstad, Salt Lake City. Byen har sikret seg de første vinterolympiske lekene i dette årtusenet. Men OL er ikke den eneste grunnen til å ta seg en tur til dette naturskjønne området.

 • Bli med på en bilderundtur, og se selv.
 • Verdens beste snø


  Området skryter av å ha verdens beste snø. De spesielle geologiske forholdene sørger for å sikre store mengder med løs puddersnø. Den tørreste, mykeste, beste skisnøen i verden skryter de gjerne. Byen ligger mellom en ørkenaktig høyslette (The Great Basin) og de vestlige Rocky Mountains. Stormene som kommer over Great Basin blir tvunget raskt oppover av kalde jetstrømmer når de treffer fjellene. Dermed slipper de fuktighet under veldig lave temperaturer, og skaper masser av lett puddersnø. Ny fuktighet blir hentet fra den store saltsjøen, Great Salt Lake, og fører til store mengder snø når små stormer blir fanget i Salt Lake Valley.

  Noen av skistedene utenfor byen mottar i snitt 13 meter puddersnø hvert år, og det er mer enn noe annet sted i Rocky Mountains. I USA rangeres gjerne snøforholdene rundt Salt Lake City som de beste i landet. Flere skisentre i området har i år for første gang slått seg sammen for å tilby felles heiskort. Dette gjør skiområdet til det tredje største i USA hvor du kan benytte ett heiskort.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Nasjonalparker

  Fra Bryce Canyon nasjonalpark i Utah.
Foto: Visit Salt Lake Foto: Visit Salt Lake
  Fra Bryce Canyon nasjonalpark i Utah.
  Foto: Visit Salt Lake Foto: Visit Salt Lake Vis mer

  Fra Salt Lake City har du lett adgang til ikke mindre enn ti nasjonalparker. Flere kan by på svært spesielle klippeformasjoner, som Arches og Bryce Canyon. Du kommer deg også til de nordlige deler av Grand Canyon herfra. Yellowstone og Great Salt Lake er andre kjente navn. Great Salt Lake som har gitt området navn, er hele åtte ganger saltere enn Stillehavet. Saltsjøen er den andre største i sitt slag i verden.

  Mormoner-byen

  Utah er en stat i voldsom vekst. De har den laveste gjennomsnittsalderen i USA (26,7 år i år 2000), og samtidig den tredje høyeste levealderen i statene (77,7 år i år 2000). Det er også en utpreget hvit stat med nesten 80 prosent hvite innbyggere.

  Salt Lake City er hovedstaden i Utah, og ligger på 1.320 meter over havet, omgitt av fjell som rager opp til 3.500 m.o.h. Byen ble grunnlagt i 1847 av pionerer som søkte tilflukt fra religiøs forfølgelse, og er i dag verdenssentrum for mormonerne. Den fremste turistattraksjonen er faktisk det historiske tempel-området med mormonernes store kor, Mormon Tabernacle Choir som et av trekkplastrene. Årlig kommer 5 millioner besøkende for å se området og koret. Til sammenligning får de fire store skisentrene i Cottonwood (Alta, Brighton, Snowbird og Solitude) 1,5 millioner besøkende hvert år.

  Olympiske arenaer

  Salt Lake City fra avstand i solnedgangen.
Foto: Steve Greenwood/Visit Salt Lake Foto: Steve Greenwood/Visit Salt Lake
  Salt Lake City fra avstand i solnedgangen.
  Foto: Steve Greenwood/Visit Salt Lake Foto: Steve Greenwood/Visit Salt Lake Vis mer

  De olympiske lekene holdes i seks områder: Salt Lake City og West Valley City i dalen, Park City og Heber vest i fjellene, Provo ved Utah Lake i syd og Ogden nord for Great Salt Lake. I tillegg vil åtte kvartaler av Salt Lake City bli stengt for trafikk under lekene, blant annet for medaljeseremoniene. Åpnings- og avslutningsseremoniene blir avholdt i Rice-Eccles Olympiske stadion i byen.

  Og den er stedet for curling, utfor, alpin kombinasjon og Super-G foregår også i dette området. Kortbaneløp på skøyter og kunstløp foregår i Salt Lake Ice Center i Salt Lake City. Her vil også ishockeyturneringen finner sted i E Center, samt i The Peaks Ice Arena i Provo. Skøyteløpernes arena er Utah Olympic Oval. Bob og akeøvelser, kombinert hopp og hopp har arena i Utah Olympic Park utenfor Park City. Storslalåm og snowboardøvelser foregår i nærheten, i Park City Mountain Resort. Vil du se slalåm og freestyle besøker du Deer Valley Resort like ved. Skiskyting, langrenn og kombinertlangrenn er lagt til Soldier Hollow utenfor Heber.

 • Se bildespesialen fra OL-byen og områdene rundt.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her