Bli med til ishockeyens hjemsted

Se bildene fra stedet der ishockeyen visstnok skal ha oppstått.

- Ishockey er et kanadisk spill. Det er like kanadisk som lønnebladet, sies det i tettstedet Windsor i Canada. Windsor ligger i den sørøstlige provinsen Nova Scotia, og det er nettopp her at lokalhistorikere mener ishockeyen skal ha oppstått.

Påstanden om ishockeyens opprinnelse er kontroversiell, og ikke like akseptert internasjonalt som lokalt. Susan Jeffries Fra Nova Scotias turistkontor forsikrer riktignok om at det finnes dokumentasjon som støtter teorien.

Og beviset ligger i den kanadiske forfatteren og dommeren Thomas C. Haliburtons skriverier.

Draktene til det gamle ishockeylaget i Windsor er lette å kjenne igjen. Foto: Kim Jansson
Draktene til det gamle ishockeylaget i Windsor er lette å kjenne igjen. Foto: Kim Jansson Vis mer


Han forteller om guttene i Windsor's King's College School som spilte britisk hockey på isen i den lille dammen Long Pond allerede i år 1800. Hockey var for så vidt ingen ny sport, men i følge lokalhistorikere er dette første dokumentasjon på at sporten ble spilt på is.

>> Se bildene fra ishockeyens påståtte fødested

Tvilsomme drakter

Befolkningen i Windsor er stolte av sine ishockeytradisjoner, og der finner du mange turistattraksjoner for hockeyinteresserte. For eksempel kan du besøke den mye omtalte dammen der ishockey skal ha bli spilt for første gang. Om vinteren blir det fortsatt spilt ishockey der, mens om sommeren hender det ungdommer tar med seg ølflaskene og har seg en skikkelig fest rundt dammen.

Du kan også besøke et bittelite museum i Windsors vesle hovedgate, der du får full innføring i byens hockeytradisjoner. Og der inne kan du se det lokale lagets noe spesielle drakter:

På begynnelsen av 1900-tallet hadde nemlig Windsors ishockeylag hakekorset som logo på draktene. Hakekorset var riktignok i en litt annen variant enn den Hitler og nazistene er kjent for, og ble borte etter lagets storhetstid fra 1908-1916.

>> Se bilder de merkverdige draktene her

Interessert i ishockey? Se bildene fra den flotte ishockeyhallen ISS-Dome i Tyskland: