Bli med på stormjakt!

Storm, tornado, lyn og hagl. Uvær som ville jage de langt fleste av oss betuttet innendørs med deprimerende tanker om en mislykket ferie, men som trekker spesielt interesserte av gårde på pakketurer hvor høydepunktet er nettopp uværet. I USA arrangeres pakkereiser for stormjegere.

Tyfon.<I>Foro: Hurricanehunters, US Air Force</I>
Tyfon.Foro: Hurricanehunters, US Air Force Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart høysesong

Den spesielle ferieformens vugge er selvsagt USA, og der kalles fenomenet storm chasing - stormjakt. Du kan delta på turer med erfarne stormjegere – som gjerne omfatter utdannede meteorologer. Det er nok også det sikreste … Sesongen starter så snart de beste aprilspøkene har lagt seg, og varer faktisk til uti juli.

Ikke billig

Det finnes flere aktører som selger ferdigpakker til storm-søkende; Vi har lokalisert hele sju arrangører i USA. Dersom du ønsker å utfordre ødet og ta opp jakten på uværet, må du imidlertid være beredt til å punge ut en pen sum dollar. En 10-dagerstur koster rundt $2.600 – som tilsvarer cirka 22.500 norske kroner. En 6-dagerstur får du for rundt $1.700 – eller 14.700 norske kroner. Flybillett til USA kommer selvsagt i tillegg.

Ingen har sagt det er billig å oppsøke fare …

Turagenda

Du lurer kanskje på turopplegget under en slik stormjakt? Du møter likesinnede, dere stables inn i en minibuss eller liknende – og så starter jakten på værfenomenene. Man kjører dit det er best muligheter for å møte spennende stormer eller tornadoer – etter meteorologens varsler.

Du kan kjøpe turer av varierende varighet; Fra fem-seks dager til et par uker, men når du først klatrer inn i bussen, må du være med på hele reisen. Man vet nemlig ikke hvor været og stormene leder gruppen, og dermed er det vanskelig å vite hvor man kommer til å være neste dag.

På dager med bra (dårlig?) vær, vil de fleste turoperatørene ta med storm-junkiene på utflukter til lokale attraksjoner – som meteorologiske senter, stormlaboratorier og liknende.

Ingen tornadogaranti

Turoperatørene har ingen tornadogaranti, men hevder at selv om du ikke får sett en skikkelig tornado, så er det i alle fall gode muligheter for å se unike stormstrukturer eller kraftige stormer. Du blir selvsagt ikke kjørt inn i tornadoene, men kan regne med å komme rimelig nært; Et av safariselskapene lover at man er kun a few miles unna en god tornado – som i norske termer blir rundt 3-4 kilometer. Mindre, og ”snillere” tornadoer får du tatt i enda nærmere øyesyn; Hva sier du om å betrakte en tornado på cirka 800 meters avstand?

Fristet? Turene er populære, og mange av årets turer er allerede fulltegnet, så det lønner seg å være tidlig ute. Pakk lite – det er begrenset plass i safari-bilene.

Om vær og uvær på DinSide Reise:

 • Lenkeguide: Vær på nett

 • Dødelig vær: Om tropiske stormer og orkaner

 • Full kontroll på ferieværet: Om tornadoer, værsoner og andre værbegreper

 • Test deg selv: Hva vet du om vær og klima?
 • Mer informasjon

  På disse nettsidene kan du lese mer om stormjakt:

 • Stormtrack - har også en liste over turarrangører.

 • NASA har noe informasjon om ekstremvær

 • Tornadoproject – info om tornadoer og stormer

 • Om sikkerhet under stormchasing
 • Ut på tur?

  Skiferie? I vår skiguide kan du sjekke hva leserne sier om de forskjellige skianleggene i Norge – og du kan legge inn dine egne kommentarer og karakterer. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.