Bli kåt, lykkelig og glad

Heite tips til den som vil ha med kjæresten ut på galeien på Valentinerdagen den 14. februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
RESTAURANTBESØK: Kanskje et must for den kjærlighetssugne?
Foto: Christian Steffensen
RESTAURANTBESØK: Kanskje et must for den kjærlighetssugne?
Foto: Christian Steffensen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det nærmer seg 14. februar og valentinesdagen. Butikkene flommer over av romantiske anslag i form av kort, godterier og presanger – alt utstyrt med hjerter. Butikkutvalget speiler en befolkning som er i ferd med å ta opp i seg den britisk-amerikanske skikken med å feire kjærlighetsdagen.

Kåt, glad og lykkelig

”Jeg tror på henne når hun ber meg fortsette, etter at jeg har smakt på hennes salatblader, drukket av hennes vin, spist hennes østers og søkt meg frem med tunge og munn til hennes røde, små markjordbær. Jeg tror henne når hun ber meg fortsette.”

Dette skriver Dagfinn Hov, forfatter av boken Flørt som han ga ut i kompaniskap med Viggo Pedersen i 2000. I 1986 ga de nordnorske materotikerne ut Den erotiske kokeboken. Vi spør Dagfinn Hov om hva vi bør servere våre utkårede den 14. februar.

- Vel, hva liker du, spør forfatteren.
- Mmm, skalldyr, svarer jeg.
- Vel, da bør du servere østers. Fire til hver. Til hovedrett lager du hummersalat. Hva vil du ha til dessert?
- Sjokolade, sukker jeg.
- Vel, gå for sjokolademousse. Du kjører champagne gjennom hele måltidet. Det blir du kåt, glad og lykkelig av. Men glem det der med fire østers. Ta seks til hver. Østers innholder stoffer som gjør deg kåt.
- Oh, la, la, kan jeg ringe deg til neste Valentinsdag også, spør jeg henført.

Men hva med alle de som lever solo?

- Vel, de kan spise sild som straff fordi de er så dumme å ikke ha noen kjæreste, flirer den erotiske kokken.

Afrodisiaka betyr stoffer som setter seksualkjertlene i sving. For å få kjæresten ut på den riktige galeien, bør dette være hovedingredienser i kjærlighetsmåltidet. Følgende er noen av de varer boken Flørt sorterer under afrodisiaka:

 • Champagne

 • Artisjokk

 • Avocado

 • Asparges

 • Sjokolade
 • Opphav i mange varianter.

  ØSTERS: Skjellet innholder sink og jod som styrker kjønnsvake menn. Godt smaker det også. Bør serveres på valentinerdagen.
  ØSTERS: Skjellet innholder sink og jod som styrker kjønnsvake menn. Godt smaker det også. Bør serveres på valentinerdagen. Vis mer

  Opphavet til dagen er noe uklart, men amerikanske valentinerkort-selgere forsøker seg på denne varianten: St. Valentine var en kristen romer som avled martyrdøden den 14. februar år 269 e.Kr. Helgenen etterlot en hilsen til sin hjertens utkårede som han signerte ”Din Valentine.” Siden den tid har 14. februar vært viet kjærligheten.

  Encyclopædia Britannica er mer nøktern i sin fremstilling: Skikken med å sende kjærlighetskort den 14. februar har ingenting med den romerske martyren å gjøre, men har snarere sitt utspring i at valentinerkortet var det første av alle hilsningskort. Ifølge leksikonet ble det første kortet sendt på 1500-tallet.

  Catholic.org står det å lese at Valentine (Fødselstidspunkt: ukjent, død: 270 e. Kr) var prest i Roma som sammen med sin familie hjalp martyrer fra forfølgelse under Claudius II. Valentine ble avrettet 14. februar. Skikken med å sende kort har sitt opphav i at guttene på den tiden skrev navnene på jenter for å ære gudinnen Februata Juno den 15. februar. Presteskapet avskaffet denne frivole skikken med å sende kort med helgennavn.

  Handlestanden tjener mest?

  Ikke alle hiver seg rundt i planleggingen av valentinerdagen:

  - Valentiner-feiringen er en del av en større globaliseringskultur som hovedsaklig er markedsstyrt. Det er et amerikansk fenomen, som på lik linje med Halloweenfeiringen, i første rekke tas opp av handelsstand og i enkelte lag av befolkningen, sier Bente Træen, sosiolog og seksualforsker ved Folkehelsa til DinSide Reise.

  Romantikk på høyt nivå

  Klar for å forføre sukkerklumpen? DinSide Reise gir deg sine beste stalltips til hvor du har størst sjanse til å lykkes med forførelsesprosjektet. Vi påtar oss intet ansvar for følgene.

 • Kjærlighetsreder fra nord til syd
  - her bor dere på valentinerdagen.

 • Romantikk på restaurant
  - landets mest forførende spiseetablissementer

 • Åtte vinterlige kjærlighetsaktiviteter
  - moro for to.