Bli identifisert av øret ditt

Dette kan bli det nye fingeravtrykket.

I fremtiden må du kanskje vise fram øret ditt når du skal ut å reise. Du har med andre ord en god grunn til å være nøye med ørevasken... Foto: Colourbox
I fremtiden må du kanskje vise fram øret ditt når du skal ut å reise. Du har med andre ord en god grunn til å være nøye med ørevasken... Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg følgende scenario: Du skal fly til utlandet og øret ditt(!) avgjør om du får reise eller ikke.

Det kan faktisk bli reelt i fremtiden. Britiske forskere har nemlig funnet ut at hvert øre har en helt unik form, og har i den forbindelse laget en øreskanner, ifølge Telegraph.co.uk

Skanneren kan sammenlignes med en slags database, som kan identifisere ut fra ørets utseende. Tanken er at personens øre skal bli avbildet idét vedkommende går gjennom passkontrollen.

Sjekk også passbildet: Hvor lik må du være for at det er gyldig?

Ørene dine eldes med stil

DinSide har tidligere skrevet at skitt er nok til å lure skanneren når du sjekkes for fingeravtrykk.

Hva foretrekker du? (Avsluttet)
Fingeren(68%) 423
En annen kroppsdel(22%) 137
Øret(10%) 62
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.En amerikansk undersøkelse viser nemlig at biometriske kjennetegn som fingeravtrykk og øyets iris ikke er like trygt og uforanderlig som identifikasjon som mange har trodd. Både aldring og skitt kan føre til at du ikke blir identifisert korrekt.

Dette mener også forskingsleder og professor Mark Nixon, fra universitetet i Southampton.

– Problemet med biometri forekommer ofte når folk eldes. Systemet blir ofte forvirret av smilerynker og andre aldringstegn. Ørene dine eldes derimot med stil, sier Nixon og forklarer at ørene er ferdig utviklet fra fødselen, og vokser kun i lengden.

Pass på: Er du sikker på at alt er i orden med passet ditt?

Problematisk for bakere og murere

Nixon og forskerne testet 252 bilder av forskjellige ører. Systemet klarte med 99 prosent nøyaktighet å koble hvert øre til et eget bilde i databasen.

– Akkurat nå er fingeravtrykk den beste måten vi kan klare å identifisere et individ på. Men på noen mennesker er det ikke like effektivt. Bakere og murere pleier ikke å ha like tydelige fingeravtrykk, ettersom de karakteristiske virvlene ofte forsvinner, forteller Nixon til avisen.

En talsmann fra det britiske innenriksdepartementet sier at de foreløpig ikke vurderer å bruke øreskannere.

I 2007 ble fingeravtrykk-lesere innført på flyplasser i Norge. Den reisende kan altså velge om de vil la seg identifisere med fingeren fremfor annen legitimasjon. I 2005 ble de første biometriske kjennetegnene lagret i norsk pass.