Bli bedre i bakken

Forholdene i bakken er upåklagelige. Frisk opp teorikunnskapene før du setter utfor.

Helt krøkke i bakken? Det hjelper å ha teorien inne. Foto: Colourbox
Helt krøkke i bakken? Det hjelper å ha teorien inne. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alpinsesongen er på topp akkurat nå, og de fleste skisentrene i Norge melder om mye snø og supre forhold.

Tenkt deg en tur i bakken, men lenge siden du har stått?

DinSide fikk skitips av den svenske skiinstruktøren Fredrik Blom, da vi var på ski i Hemsedal i fjor. Her er det mange gode råd å hente for hobbyalpinistene:

Ikke kjør for sakte

En vanlig feil blant nybegynnere er at de spenner seg og dermed låser kroppen. Tilpass farten. Ha styrfart, det vil si at ved hjelp av litt fart er det lettere å styre og holde balansen. Hvis man sammenligner med å sykle, er det vanskeligere å styre hvis man sykler langsomt.

Len deg fremover

Kjenn pløsen på skistøvlene mot skinnleggen, for å holde vekten mer midt under foten. Det er en vanlig feil å holde vekten lenger bak, men det er vanskeligere å svinge skiene når trykket er størst bak på skiene.

Les også: Hemsedals herlige hemmeligheter

Begynn i lettere bakker

For å lære kroppen hva den skal gjøre, kjør i litt lettere bakker først. Prøv deg deretter i en vanskeligere bakke, og forsøk å få samme følelse. Blir det for vanskelig, gå tilbake til lettere bakke.

La skiene styre mer

Mange forsøker å "styre" ved å vri overkroppen for å stenge svingen. Da ender det ofte med at man vrir for mye, og får sladd. Tenk i stedet at du skal peke med tærne i den retningen du vil kjøre, og styr med føttene i stedet.

Ha mye trykk på ytterskien

For å kjøre mer med skjær/kantede ski, og kjenne at skiene sitter fast i snøen, tenk at du skal trykke fast ytterkskien med innsiden av foten, og "hold imot" kreftene du kjenner. Det blir da et smalere spor etter deg, da det ikke blir like mye sladd. Det gjør også at du holder farten bedre gjennom svingen og ikke bremser unødvendig.

Rund av svingene

Mange skikjørere kjører rett ned i fallinjen, og sladder/bremser for å regulere hastigheten. Hvis man kjører ned mer på skjær/kantede ski, skal man forsøke å kjøre sving i sving. Tenk en rekke sammenhengende halvsirkler eller et sammensatt s-mønster.

Aller viktigst

Ha det gøy og våg å teste nye bakker og traseer. Våg å prøve noe litt vanskeligere. Skikjøring skal være gøy, skiglede er det beste som finnes når man står alpint.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!