Blendende og brutalt i Brasil

Brasil har ikke tatt av som reisemål for Ola Dunk, selv om charterselskapene reklamerer heftig.

Tett befolket på stranden utenfor Salvador, på Brasils nord-østlige kyst. Foto: Christian
Tett befolket på stranden utenfor Salvador, på Brasils nord-østlige kyst. Foto: Christian Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn flest har nok fortsatt til gode å oppdage Brasil. Her finner vi gigantiske regnskoger, elven over alle elver, Amazonas, vidunderlige strender og pulserende storbyer. Men vi finner også stor fattigdom og kriminalitet – brutalt og skremmende for mange som kommer fra trygge forhold på nordkalotten. Leserne deler sine opplevelser med oss i Reiseguiden.

Fortryllende eller farlig?

En anonym skribent forteller i overstrømmende ordelag om dette spennende landet.

- Vil du ha ditt livs beste ferie, feste og danse ETTER (!) soloppgang, bli kjent med verdens mest livsglade folkeslag og tilbringe timer på palmestrender med hvit sand og forfriskende vann? Velkommen til Brasil.

Også Renate Helle forteller om paradisiske ferietilstander i Pipa, ti mil fra Natal.

- Dette er stedet for mennesker som har behov for å faktisk ha ferie når de er på tur, som ikke har lyst til å treffe naboen på balkongen ved siden av, og selvsagt for bryllupsreiser.

Tove har vært i Brasil i tre måneder og sier det er det råeste hun har opplevd.

- Brasil er et tropisk paradis med milevis av strender og krystallklart hav. Mer avslappet ferie skal man lete lenge etter. Kriminaliteten alle snakker om så jeg ikke noe til.

En jente som har bodd i São Paulo i ett år sier at Brasil er hennes yndlingsland, og byen hennes yndlingsby.

- Kino, teater, konserter, uimotståelige drinker og retter, himmelske nattklubber, Sør-Amerikas største shoppingsenter, gatedans og musikk. São Paulo er tingen!

Hun skriver at det ikke er så merkelig at vold og kriminalitet blir en del av hverdagen i et samfunn med så masse fattigdom, men at dette er tilfellet mange steder i verden. Hele innlegget kan du lese her.

Fattigdom og farlige triks

Spranget mellom fattig og rik er enormt i Brasil, som her i Rio.
Spranget mellom fattig og rik er enormt i Brasil, som her i Rio. Vis mer

Deler av Brasil er dessverre rammet av høy kriminalitet. En anonym skribent mener det er farlig i São Paulo, og råder deg til aldri å gå med verdisaker på deg.

- Her er det meget høy kriminalitet med robbing av turister. Små unger bærer kniv og våpen. Frist dem ikke med et kamera hengende på skulderen eller kostbare klokker og smykker. Vær obs hvis flere fremmede kommer bort til deg og virker svært så hyggelige. Før du vet ordet av det står du der i "trusa".

Lisa skriver også om farlig kriminalitet i Fortaleza. Hun ber tilreisende om å passe seg etter mørkets frembrudd, og om å være forsiktig med drinkene.

- Det er ganske utbredt at noen putter "sovemiddel" i glassene, og robber deg etterpå. Folk virker veldig hyggelige, men likevel: Pass på. Bli ikke med fremmede på ukjente plasser, mange har brent seg på det.

Espen sier at han var en del plaget i sør, særlig i Rio og São Paulo. Men han har likevel tenkt seg tilbake snart.

Hva mener du?

Har du opplevd farlige episoder i Brasil? Eller er dette bare vandrehistorier og overdreven redsel. Fortell om dine opplevelser fra Brasil eller andre land og steder i verden i Reiseguiden.

Tidligere har vi trukket frem hete debatter fra reiseguiden om:


Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen.

Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk. Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!