Blant filmstjerner og kameler

- Let's get them!- She's the wife!- We don't want that family of terrorists!- Aand cut! Guys, you move way too quickly through the living room! Let's take it all over again. And guys, feel free to scream a bit louder.Tekst og bilder: Stian Mong

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Vi har fått vår første smak av Bollywood - som statister! Og vi skjønner at vi må jobbe enda hardere hvis vi skal havne på indiske TV-skjermer om noen måneder. Det hele starter i Mumbai ...

Sterke inntrykk

Mumbai er ingen vakker by. Førsteinntrykket er i sterkeste laget. 20 skritt fra et av de beste hotellene i bydelen Colaba ligger et hundretalls indere på gata og samler krefter til morgendagens strabaser i en by som skal vise seg å være så full av kontraster at det nesten gjør vondt.

>> Se alle bildene fra artikkelen og flere til i denne bildespesialen

Asfaltjungel

Gatearbeider i Mumbai. Foto: Stian Mong
Gatearbeider i Mumbai. Foto: Stian Mong Vis mer


Første varme måltid i India består av en chicken tikka, velduftende ris og nan, samt en stor flaske indisk Kingfisher beer. Fra vår verandarestaurant kan vi se bort på Mumbai's mest kjente landemerke, Gateway of India, som ble bygget under den britiske kolonitiden.

Mumbai har fått samme skjebne som mange raskt voksende byer i u-land ofte får: Et virvar av høyhus med morske vakter utenfor, stadig mer vestlig utseende på butikker og en trafikk som får en til å lengte til den norske fjellheimen. Trafikken er også arbeidsplassen til den lille jenta som løper fra bil til bil med en pussefille i håp om å få noen rupees for jobben. Hun burde vært i barnehagen eller i det minste lekt med venninnene sine.

Spirituell gatemat og kaksete hotellkost

Nå er det ikke meningen å svartmale situasjonen helt. Mumbai har mye å by på. Gateselgere (wallahs) lager mer enn gjerne en paan til deg. Dette en søtt smakende blanding av lime, kardemomme, arkanøtter, fenikel og kokosnøttflak m.m., alt pakket inn i et betelblad, som puttes i munnen og tygges, hvorpå det forløses et ras av smaker og teksturer i munnen. Smaken blir gjerne akkompagnert av duften av røkelse fra de små bodene deres, og det hele er en ganske spirituell opplevelse.

Hvis man ikke er redd for litt oppmerksomhet kan man også oppsøke en gatefrisør. I løpet av ti minutter gir han deg en førsteklasses indisk sveis for den nette sum av 50 rupees (sju kroner). Dessuten er et besøk på Indias mest kjente hotell, Taj Mahal, å anbefale. Fra restauranten i toppetasjen har man en storslagen utsikt over Mumbai, og opp til tre kelnere sørger for at måltidet ditt blir vellykket, om ikke billig.

 • Praktiske tips for deg som skal til Mumbai.

  Mumbai er bare portalen til India - få med deg mer om eventyrlandet:

  >> Nanbrød og sirkus i Bollywood


  >> Kerala - et stykke laidback India

  >> Kamelriket Rajastan

  >> Se alle bildene fra artikkelen og flere til i denne bildespesialen

  Vandrende pengesekker

  Hindubrud fra Cochin. Foto: Stian Mong
  Hindubrud fra Cochin. Foto: Stian Mong Vis mer


  En av de viktigste egenskapene en backpacker må opparbeide seg er det å erkjenne at de lokale ser på en som en vandrende pengesekk, og samtidig behandle dem man møter med den respekt som sømmer seg når man er gjest i deres land. Jeg har sett mye elendighet på vår rundtur i India, likevel har jeg fått knust mange av de fordommene jeg hadde om dette landet. Mange inntrykk har brent seg inn i hodet mitt. Unggutten som tar seg tid til å forklare meg hvorfor nabolaget i Jodhpur danser i gatene på nattestid. Brudeparet som inviterer oss til bryllupsmiddag i Cochin. Sikhen i Mumbai som har funnet drømmejobben som skuespilleragent i Bollywood. Den turbankledde mannen i Jaisalmer som spør etter en sigarett, gliser og tar to.

  - Aand cut!

  Mer av fotografen

  Vil du se mer av bildene til Stian Mong som har skrevet og fotografert til denne artikkelen?

 • Kriminelt lekkert - Venezuela
 • Med fokus på Vietnam
 • Her er Stian Mongs egne nettsider: Art of Mong

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!