Bjørnøys norgestips

Miljøvernminister Helen Bjørnøy oppfordrer oss til å ta ferien i Norge. Les hennes og DinSides tips.

Vakre Geirangerfjorden anbefales av miljøvernministeren. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge Vis mer
Helen Bjørnøy ferierer helst på hytta. Foto: Stig Weston Vis mer


Norge er et vakkert land. Det vet vi jo allerede. Nordmenn er ganske flinke til å feriere innenfor landets grenser, men nå vil miljøvernminister Helen Bjørnøy at vi skal feriere mer i Norge. Grunnen til det, er at den eksplosive veksten i flytrafikk gjør at Co2-utslippene stadig øker. Hun vil at vi skal droppe sydenturen eller storbyferien til fordel for en ferie hjemme i Norge (og da bør vi helst ikke fly).

Les mer om den store flydebatten i denne artikkelen: Bot for flysynder

Som nevnt tilbringer veldig mange av oss allerede ferien i Norge. Da drar vi kanskje helst på hytta ved sjøen eller på fjellet, eller på besøk til tante Randi.

Så også miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Om sommeren drar jeg med min familie til hytta vår i Stavern. Påskeferiene tilbringer vi alltid på hytta i Valdres. Dette gir den perfekte kombinasjonen av fjell og sjø. På fjellet kan vi være til alle årstider, men hytta i Stavern bruker vi mest om sommeren og i helgene fra våren og til høsten begynner.

Vi nordmenn er glade i hyttelivet - og stadig flere av oss kjøper hytte. Men hvis vi drar på hytta hver eneste ferie - hvor mye får vi egentlig sett av Norge? Har du sett fjordene på Vestlandet, opplevd midnattsola i Lofoten eller vandret langs strendene på Jæren? Kanskje på tide å få sett litt av sitt eget land?

I så måte anbefaler Bjørnøy ikke overraskende stedene som har fått Unescos verdensarvstatus.

- Dette er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et landskap kan få. Det siste området som fikk denne, var Vestnorsk fjordlandskap, som omfatter både Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane og Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Hvis du er i dette området, er heller ikke turen så lang til Ålesund, så jeg anbefaler et stopp i denne flotte kystbyen også.

I tillegg står øyriket Vega i Nordland, Røros, Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Helleristningene i Alta og Struvemeridianen på verdensarvlista. Også disse er verdt et besøk, synes miljøvernministeren.

- Så må jeg legge til at det finnes mange andre flotte steder å besøke, som byr på natur- og kulturopplevelser. Ingen andre nevnt, ingen glemt!

FLERE IDEER TIL NORGESFERIEN? SE HER:


Se DinSides arkivsaker fra Norge her.