Bisarr og fargerik feiring i Europa

Mange forbinder karnevalstradisjonen med hete rytmer og tropiske netter, men det var i Europa det hele startet.

En av de mange vakre kostymene som viste seg på Markusplassen i fjor.
Foto: www.guestinvenice.com
En av de mange vakre kostymene som viste seg på Markusplassen i fjor.
Foto: www.guestinvenice.com Vis mer
Markusplassen domineres av lettkledte turister om sommeren, men er scenen for mystiske maskekledte karnevalsdeltakere i februar.
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk
Markusplassen domineres av lettkledte turister om sommeren, men er scenen for mystiske maskekledte karnevalsdeltakere i februar.
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk Vis mer

Mange europeiske land har karnevalstradisjoner med svært lang historie. De viktigste arrangementene foregår imidlertid i Mellom-Europa og i de latinske landene, karnevalets vugge. Her finner du mer om arrangementer i:

  • Italia
  • Kanariøyene
  • Spania og Portugal
  • Frankrike
  • Tyskland og Sveits

Italia – mer enn masker i Venezia

Karneval er en Romersk-Katolsk tradisjon, som naturlig nok står sterkt i Italia.

Venezia
Europas og Italias mest berømte karneval finner sted i Venezia. Røttene går helt tilbake til det 13. århundre, men inspirasjonen til masker og kostymer hentes fra 1700-tallet. Du bør ikke forvente parader og opptog á la Rio, men plasser og kanaler fylles av tradisjonelle seremonier, musikk og festligheter, og det er mengder av private ball og gallamiddager. Tema for årets karneval er "Reise og Reisende", med fokus på byens posisjon som en av verdens "reisehovedsteder" gjennom historien. Dette er kanskje den aller beste tiden å besøke denne merkelige byen.

Dato: 16. til 27. februar.

Viareggio
I den toscanske byen finner du Italias kanskje mest spektakulære karnevalsfest, verdenskjent for sine enorme dukker i pappmasjé. De satiriske figurene harselerer med offentlige personer, og blir flyttet rundt i byen på gigantiske flåter. På hver flåte deltar omkring 200 personer i kostymer. Et titall mennesker oppholder seg også inne i dukkene (!) for å manøvrere og stabilisere dem. Det er selvsagt konkurranse om å ha den flotteste flåten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dato: 11. februar til 4. mars.

Ivrea
I Ivrea i Torino avsluttes en lang karnevalsperiode med en tre dagers appelsinkrig og bålbrenning! Neppe blant de mest kjente karnevalene i Italia, men antakeligvis ett av de morsomste å delta i.

Dato: 6. januar til 28. februar.

Andre italienske

  • Habsburger Karneval i Madonna di Campiglio for aristokratiske opplevelser. Dato: 21. februar til 3. mars.

  • Djevler i Tufara sprer kaos og forvirring. Dato: 27. februar

  • Toscanske karnevalsfester finner du på hvert gatehjørne i provinsen. Dato: Fra 23. til 28. februar

Hett på Kanariøyene

Spania holder også på hete karnevalstradisjoner. På grunn av årstiden, er de ekstra hete på Kanariøyene.

Tenerife
Karnevalsfeiringer finner du over hele Tenerife. Aller mest imponerende er den som finner sted i hovedstaden, Santa Cruz de Tenerife. Det store temaet for feiringen er å kle seg ut som det motsatte kjønn. Besøkende fra hele verden deltar i parader og ville gatefester, og hele festen ender med at man "begraver sardinen" for å markere at fasten begynner.

Dato: 21. til 28. februar. Andre karnevalsfester på øya fortsetter langt ut i mars.

Andre øyer
Også på La Palma og Lanzarote er det spesielle karnevalsfester. Lanzarotes innbyggere skremmes av djevle-figurer med lange tunger og spisse horn.

Dato: 24. til 28. februar.

På La Palma er det talkum-krig (!), og turister er spesielt ettertraktede mål. La designertøyet ligge igjen på hotellet, og bli med i denne herlige bataljen der fem tusen kilo talkum går med.

Dato: 26. februar.

Glimt fra den iberiske halvøy

Som på Kanariøyene, markers karnevalet også på Madeira, men i litt forsiktigere former. Selv om temperaturen ikke er like høy på den iberiske halvøy, er det karnevalsfeiring her også. Både i Spanias og Portugals hovedsteder feires innledningen til fasten. I store og små byer som Cadiz og Santiago de Compostela, kan du dumpe over heftige karnevalsfeiringer. Hetest er det likevel i Katalonia:

Sitges
Det aller villeste av Spanias karneval? Det mener i alle fall de fleste som har vært der. I Sitges nord for Barcelona fristes alle sanser med matfest, kitchy opptog og dragshow med de aller fremste drag-stjernene i Europa. Her er det mange mennesker og spesielt populært for homser.

Dato: 22. til 28. februar.

Barcelona
I den katalonske hovedstaden er det fråtsing som står på programmet. Jo fetere maten er, jo bedre. Det konkurreres i matlaging, og paradenes viktigste figurer er selvsagt grønnsaker. Er du i Barcelona på denne tiden, bør du stille i kostyme og pakke rikelig med partyenergi.

Dato: 22. til 28. februar.

21 dager med moro på Rivieraen

I Frankrike er karnevalet i Nice det aller heteste.

Nice og Rivieraen
Rivieraens hovedstad er også byen som huser Frankrikes aller mest berømte karneval. Byen blir pyntet til fest og du hører musikk fra alle kriker og kroker. Digre figurer i pappmasjé "danser" gjennom gatene sammen med menneskemengdene. Blomsterparaden er av de mest populære begivenhetene.

Karnevalsfeiringen preger også andre små og store byer på Rivieraen.

Dato: 7. til 28. februar.

Snøkarneval
Alpebyene i Frankrike holder også fest i karnevalstiden. Både Chamonix og Avoriaz holder vinterkarneval i februar med parader, fester og fyrverkeri. Begge steder kan både voksne og barn delta på moroa med masker og kostymer.

Datoer: 28. februar (Chamonix) og 3. februar til 3. mars (Avoriaz).

Stort i Tyskland og Sveits

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I Tyskland og Sveits feires karneval på intenst vis, med bisarre kostymer, hedenske tradisjoner og selvsagt tønnevis med øl. Du kan oppleve fargerike feiringer både i Basel, München og i Bayern. Vi har valgt ut noen høydepunkter:

Internasjonal feiring
I grenseområdene mellom Tyskland og Sveits feires karneval med hedenske tradisjoner. Hekser, spøkelser, narrer og demoner i støyende parader preger områdene. Feiring har tradisjoner helt tilbake til 1200-tallet, og er en av svært få internasjonale karnevalsfeiringer. Her deler man ut bynøkler til et narrebyråd og kvinner får "herske" en av dagene før fasten tar til. Det er vanlig med politisk satire i form av taler og spill. Feiringene i området har gjerne forskjellig navn og tidspunkter. Plukk opp en utgave av Narrenfahrplan, Narrenes Timeplan, hos de lokale turistkontorene for mer detaljer.

Datoer: Fra 6. januar til 28. februar.

Düsseldorf
En av de aller største feiringene i Tyskland finner sted i Düsseldorf. Mer enn 6.000 deltakere i skrikende kostymer paraderer rundt i byen, foran mer enn 1,25 millioner tilskuerer. Regn med at det gode humør dominerer, ettersom de aller fleste av både deltakere og tilskuere nyter godt av lokale ølslag og andre sterke drikkevarer.

Dato: 26. februar

Køln
Fargesterkt er det også i Køln. Byen snus på hodet i tre dager til ende i årets største begivenhet. Som i Düsseldorf flyter det av øl, og festen foregår både i gatene og på utestedene. Mandagens parade som inkluderer dekorerte lastebiler, traktorer og orkestre, er karnevalets høydepunkt. Den starter nøyaktig klokken 11 over 11…

Dato: 22 til 28. februar.

Les mer om karneval. Selv om karneval er en europeisk tradisjon, er feiringene kanskje aller hetest i Sør-Amerika.