<strong>FEIL FINGERAVTRYKK?</strong> Biometriske kjennetegn brukes bredt som identifikasjon, men ikke uten feilkilder. Foto: colourbox.com
FEIL FINGERAVTRYKK? Biometriske kjennetegn brukes bredt som identifikasjon, men ikke uten feilkilder. Foto: colourbox.comVis mer

Biometriske kjennetegn mindre sikre enn mange tror

Påvirkes av både aldring, helse, stress og ren og skjær møkk.

Nylig kom lanseringen av den første biometriske minibanken, og vi har lenge vært vant til at biometriske kjennetegn benyttes i pass og ved flyreiser. Allerede i 2007 ble fingeravtrykk-lesere innført på flyplasser i Norge, der den reisende altså kan velge om de vil la seg identifisere med fingeren fremfor annen legitimasjon, og i passene våre ble de første biometriske kjennetegnene lagret allerede fra 2005.

Nå viser imidlertid undersøkelser fra USA at biometriske kjennetegn som fingeravtrykk og øyets iris ikke er like trygt og uforanderlig som identifikasjon som mange har gått ut fra. Både aldring og regelrett skitt kan føre til at du ikke blir identifisert korrekt.

Sjekk også passbildet: Hvor lik må du være for at det er gyldig?

Naturlige endringer

De biometriske passene kjenner du igjen på det rektangulære merket nederst på på forsiden. Foto: Politiet
De biometriske passene kjenner du igjen på det rektangulære merket nederst på på forsiden. Foto: Politiet Vis mer


Den amerikanske rapporten peker på at naturlige endringer som følge av alder, stress og helsetilstand for eksempel, kan medføre at biometriske kjennetegn ikke lenger stemmer overens med det som er registrert. Feil kan også oppstå på grunn av møkk eller fukt. (Spesielt aktuelt ved fingeravtrykk eller håndavtrykk.) Det skriver New Scientist.

Anbefalingen fra amerikanske forskere som står bak rapporten om bruk av biometri, er at disse feilkildene tas på alvor, og at biometriske systemer ikke tas i bruk som eneste identifikasjonskilde.

Her kan du lese mer om rapporten fra US National Research Council.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også om skanneren som skal se i detalj hva du har pakket i kofferten

Brukes mange steder

Biometriske kjennetegn brukes ikke bare som identifikasjon ved reiser. De kan også bli brukt til identifikasjon i forhold til eiendom og finanser, adgangskontroll, helsebehandling og eiendeler som laptoper. Vi har også testet kaffemaskiner som kan styre leveransen etter ditt ønske, basert på fingeravtrykk.

Mer biometri

Tidligere i år skrev DinSide om at Difi arbeider med utviklingen av et nasjonalt ID-kort i samarbeid med Politiet og Justistdepartementet. Kortet vil være et reisedokument innenfor Schengen og ha chips for biometri og en offentlig utstedt eID.

Oddvar ble bedt om å koke håndbagasjen sin