Billigtur til romantiske Moseldalen

Lyst på en romantisk ferietur som ikke koster altfor mye? Tyskland har noen bortgjemte perler på lur for deg som føler for en reise med sjarm og kjærlighet.

Kartproduksjon: Statens kartverk 2000 for DinSide. Kartgrunnlang: ESRI 1999 Vis mer


Hvis du ikke forbinder Tyskland med god vin og romantiske småbyer, vær forberedt på å bli overrasket. Vi fant nemlig romantikken i en liten by vest i Tyskland.

Moseldalen i Tyskland er kjent for blant annet sine fruktsmakende rieslingviner og sjarmfulle småbyer. Midt i hjertet av dalen ligger en liten by med noen få tusen innbyggere, men som blir besøkt av flere titalls tusen turister på jakt etter en romantisk ferieopplevelse.

Cochem byr på rolige smågater, en tusen år gammel høyborg, og ikke minst særdeles søte druer.

>> Bilder fra Cochem

>> Slik kommer du til Moseldalen

Stilige bakgater

Det som gjør Cochem så romantisk er helt klart de karakteristiske husene og de stemningsfulle gatene.

En av de eldste bygningene i byen. Foto: Kim Jansson Vis mer


Husene er som regel bygget med en kombinasjon av mur og treverk, med tak som ser ut til å stikke 60 grader opp i luften. De sjarmfulle bygningene ser gamle ut, men skinnet bedrar. Under krigen ble store deler av byen ødelagt, og de fleste bygningene du ser i dag er et resultat av en stor gjenoppbyggingsprosess.

Mange av husene er bygget opp i samme stil som originalene, mens i noen få tilfeller er husene bygd opp i en (til sammenlikning) sjarmløs etterkrigsstil. Men bortsett fra dette ligger det ganske mye trivsel i de trange sidegatene som er omringet av høye trebygninger.

Den største attraksjonen

Uansett hvor i Cochem du befinner deg, er det nesten umulig å ikke få med seg den store turistattraksjonen i den lille byen, nemlig borgen. Den storslåtte middelalderborgen ble bygd for over tusen år siden, og brukt som en forsvarsbygning hvis fienden skulle bli for nærgående.

I 1689 ble de fleste borgene i Moseldalen ødelagt av franske tropper. Denne skjebnen måtte også dette slottet lide, og det er veldig lite av det originale slottet igjen i den nåværende bygningen.

Nesten 200 etter franskmennene ødela borgen, bestemte en rik kjøpmann fra Berlin å bygge å bygge den opp med penger fra sin egen, tykke lommebok. Slottet ble bygget i en nygotisk og luksuriøs stil, som du kan se den dag i dag.

Nå er borgen en turistattraksjon, og det går guidede turer gjennom byggverket. Borgen har et eget rom dedikert til bryllupsseremonier, så om du har lyst på en litt ekstra romantisk tur, vet du hvor du skal gå.

Vil du vite mer om slottet, og finne aktuelle åpningstider - sjekk ut de offisielle slottsnettsidene (ekstern lenke).

Borgen i Cochem har både blitt brukt som forsvarssted, og et overdådig bosted for keisere. Nå er det en av Moseldalens største turistmagneter. Foto: Kim Jansson Vis mer


>> Se flere bilder av slottet her

En smak av riesling

Moseldalen er omringet av vingårder. Siden vingårdene ligger i bratte bakker, er det vanskelig å bruke maskiner til å gjøre arbeidet med druene lettere. Det vil si at nesten alt arbeid med vinplanter blir gjort uten hjelp av maskiner.

- Og om vi hadde kunnet bruke maskiner, ville de vært for dyre, slik at det ville ikke vært lønnsomt å lage vin, sier den lokale vinprodusenten, Nicole Schneider.

Hun er en av mange vinprodusenter som holder til i Moseldalen. Schneider er den fjerde generasjonen i sin familie til å lage vin i den lille familiebedriften med samme navn. I likhet med nær sagt alle vinprodusenter i bygden lager hun mest hvitvin, og først og fremst av typen riesling.

Druehøsting er av vanlig aktivitet i Moseldalen. Foto: Kim Jansson Vis mer


- Vi har ikke stor tradisjon med å lage rødvin her i Mosel. Men siden ikke alle liker smaken av riesling, har vi begynt å prøve oss på rødvin også, sier hun.

Rundt ni av ti vinflasker som produseres i Moseldalen inneholder hvitvin, mens halvparten av vinen er av typen riesling. Med andre ord, er det ikke mye rødvin å velge mellom. Så dersom du liker du fyldige franske eller tyske rødviner er Moseldalen absolutt ikke stedet for deg. Den lille andelen rødvin som produseres i området er dessuten stort sett ganske lett og søt.

Cochems innbyggere er stolte av vinen sin. Når du går på pub i den lille bygda er det like vanlig å ta seg et par glass lokal vin, som å ta seg en god halvliter tysk øl. Lokalkjenner Klaus F. Höhn fleiper med hvordan folk i Moseldalen holder seg friske som følge av deres vinkultur.

- Her i Moseldalen pleier vi å si: "A bottle a day keeps the doctor away," forteller han med et smil om munnen.

Les mer om tysk vin fra det tyske Vininstituttets nettsider (ekstern lenke).

En av Moseldalens vinkjellere. Disse flaskene har nok ligget i kjellernen en stund. Foto: Kim Jansson Vis merBrun Mosel

Når du har fått nok av vinsmaking og trange bakgater, kan du ta deg en tur på den berømte Moselelven som renner gjennom den dype dalen. Men hold deg i båten, for selv om navnet på elven kanskje høres innbydende ut, er vannkvaliteten laber.

Moselelven er ganske brun og skitten, og selv turguidene advarer mot å ta en dukkert i elven. En av grunnene til at vannet er så møkkete er at varierende vannstand drar med seg leire og annet bøss nedstrøms.

>> Bilder fra Cochem

>> Slik får du en billig tur til Moseldalen


[Ugjyldig objekt (debatt)]