Billigste vei til Alpene

Bør du kjøpe ferdigpakke hos charterselskapene, eller er det rimeligere å planlegge reisen selv? Og hva er billigste reisemåte; fly, bil eller tog? Vi har sjekket prisene på en ukes ferie i de østerrikske alpene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Skiferie i Ischgl?
Foto: Star Tour Sportreiser
Skiferie i Ischgl?
Foto: Star Tour Sportreiser Vis mer

Billigste vei til Alpene

  1. Prisoversikt

Din mening

Hvordan reiser du helst? (Avsluttet)
Med fly(74%) 478
Med bil(19%) 124
Med tog(7%) 42
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er mange mulige reisemåter og flere fly- og reiseselskaper som tilbyr skireiser til de østerrikske alpene. Om du vil planlegge og bestille reisen selv, eller om du foretrekker ferdigpakket og ferdigbestilt reise fra charterselskapene; her er prisoversikten.

Vi har tatt utgangspunkt i to voksne, som skal på en ukes skiferie i de østerrikske alpene i perioden lørdag 5. til lørdag 12. mars. Så langt det har vært mulig, har vi satt avreise og retur på disse datoene, men ved ett tilfelle var ikke dette mulig, så der vil du finne at utreise og retur skjer på dagene før - men alle turene er gjennomførbare i løpet av den samme friuka.

Destinasjonene

Det er flere mulige skidestinasjoner i Østerrike; Sportreiser har turer til St. Anton, Ischgl, Gerlos, Saalbach og STS Alpereiser har Bad Gastein, Flachau, Saalbach, Schladming og Obertauern på destinasjonslisten i Østerrike. Bestiller du transporten selv, er det greit å vite at Norwegian flyr til Salzburg i perioden 15. januar til 26. mars - altså tom. påskeaften, og Ryanair flyr også til Salzburg, men da må du mellomlande og bytte fly i London.

Husk at om du gjør planleggingen og bestillingen selv, så har du mange flere mulige destinasjoner enn om du kjøper en ferdigpakke hos skireisearrangørene:

  • Skisteder i nærheten av Salzburg er Berchtesgaden, Schladming, Altenmarkt, Bad Gastein, Wagrain, St. Johann, Zell am See, Kaprun, Saalbach, Kitzbühel.
  • Skisteder i nærheten av Innsbruck er Kitzbühel, Mayrhofen, Steinach, Neustift, Sölden, Jerzens, St. Anton, Ischgl, Seefeld, Serfaus, Lech.

Hva lønner seg?

Vi har sjekket prisene på skiferie til de østerrikske alpene; både flere mulige transportmåter, og ferdigpakke med bosted inkludert vs. å ordne transport og bestille overnatting selv. Her er resultatene i korte trekk, husk at konklusjonene er trukket på bakgrunn av at reisefølget teller to personer. Er man for eksempel fire personer i en bil, vil det stille seg noe annerldes.

  • Det er billigere å fly enn å kjøre egen bil hele veien, men da har du selvsagt ikke bil tilgjengelig på stedet.
  • Det er drøye 1.600 kroner dyrere for et reisefølge på to å fly ned og leie bil på stedet, i motsetning til å kjøre sin egen bil ned.
  • Med egenbestilt flytransport og overnatting, koster skiferien oss 6.500 kroner for to. Billigste ferdigpakke med hotell inkludert koster 8.180 kroner. Men husk at vi da ikke har stilt spesielle preferanser til valg av skisted; vårt hovedmål har vært å stå på ski, om det er i Zell am See eller i Bad Gastein.
>> Klikk her for å se prisoversikten

Kjør selv

Kjører du selv, har du friheten til å bestemme når du vil dra, og hvem du skal omgås på turen. Men husk at det er et stykke vei helt ned til Alpene. Reiseruteplanleggeren ViaMichelin forteller oss at det er 1.689 kilometer fra Oslo til Salzburg, noe som vil ta rundt 18 timer og 45 minutter å tilbakelegge, ifølge den samme reiseruteplanleggeren. Du vil bruke 335 kroner i bompenger én vei, det inkluderer Østersundsbroen mellom Malmö og København, men ikke fergeutgiftene som påløper mellom Sjælland og Tyskland. I tillegg kommer drivstoff, som vi også har med i regnestykket. Slitasje på bilen tar vi ikke med, men det er også en økonomisk faktor enkelte vil ønske å ta hensyn til.

Lei bil

Føler du at du trenger bil mens du er på skiferie, er det selvsagt en mulighet å leie bil på stedet. Vi har sjekket leiebilprisene i Salzburg, og funnet at du kan få en bil av typen Opel Corsa e.l for rundt 2.000 kroner per uke (Holiday Autos). Tar dere billigste flybillett til Salzburg og leier bil der, er dere oppe i 4.980 kroner totalt, for to flybilletter og leiebil. Kjører dere egen bil hele den 1.689 kilometer lange veien fra Oslo til Salzburg, koster det dere minst 3.400 kroner. Og 14 timer mer i reisetid.

Overnatting

Gjør noen søk på internett, og du finner en mengde hoteller og pensjonater som tilbyr overnatting på vintersportstedene; det finnes gode oversikter og bestillingstjenester på internett. Vi ønsket for eksempel å sjekke priser og muligheter for overnatting i Saalbach, og via tjenesten Saalbach Hotels fikk vi en mengde hotellalternativer; noen med pris og noen uten pris. Av de med pris, var et trestjerners pensjonat i sentrum av Saalbach det billigste; 5.500 kroner for to personer i en uke. Et søk på turistinformasjonstjenesten for stedene Zall am See og Kaprun (zellamsee.com), ga oss overnattingsmuligheter ned i 3.500 kroner for to i hele perioden.

Flyr dere på billigste måte - dvs. for 2.980 kroner for to, kommer hele oppholdet med overnatting på rundt 6.500 kroner for to. Leier dere i tillegg bil, summerer det seg til rundt 8.500 kroner. Billigste ferdigpakke vi fant i samme periode, koster til sammenlikning 8.180 kroner, og da har du ikke leiebil inkludert; kun transfer mellom flyplassen og bosted på inn- og utreise.

>> Klikk her for å se prisoversikten

Klikk her for mer om vinter og skiferie