Billigste flytende taxfree

Det er ingen tvil om at taxfree lønner seg foran norske forretninger. Men det er også prisforskjeller fergeselskapene imellom.

Det er billigere å gjøre innkjøpene på vann - men hvilken er den billigste strekningen? Bildet viser DFDS' båt Pearl of Scandinavia.
Foto: DFDS Seaways Foto: DFDS Seaways
Det er billigere å gjøre innkjøpene på vann - men hvilken er den billigste strekningen? Bildet viser DFDS' båt Pearl of Scandinavia.
Foto: DFDS Seaways Foto: DFDS Seaways Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Adm. dir. i DFDS Seaways, Morten Fure, under innvielsen av Pearl of Scandinavia i Oslo.
Adm. dir. i DFDS Seaways, Morten Fure, under innvielsen av Pearl of Scandinavia i Oslo. Vis mer
Informasjonsdirektør i Colorline, Helge Otto Mathisen.
Foto: Colorline Foto: colorline
Informasjonsdirektør i Colorline, Helge Otto Mathisen.
Foto: Colorline Foto: colorline Vis mer

Vi har sjekket taxfree-prisene på fergene som seiler fra Norge til utlandet. Det er prisforskjeller både fergeselskapene imellom, og på selskapenes forskjellige ruter.

Gode tider for fergene

- Vi har eventyrlige tider akkurat nå, vi selger 10-15 prosent bedre enn i fjor på denne tiden, sier administrerende direktør i DFDS Seaways, Morten Fure. Vi kunne legge forklaringen på hendelsene den siste tiden og den situasjonen reisenæringen er i nå, men vi har hatt det slik helt siden vi satte inn Pearl of Scandinavia. Vi er strålende fornøyde, og det ser ut til å være et fantastisk driv i markedet, sier Fure.

Også Colorline har gode tider.

- Trafikken er veldig bra. Vi har aldri hatt så mange reisende på strekningen Oslo-Kiel som nå, sier informasjonsdirektør i Colorline, Helge Otto Mathisen. Det ser bra ut resten av året, og inntegningen for første kvartal neste år er også bra, fortsetter Mathisen. Det har vært en liten nedgang på strekningen Sandefjord-Strömstad, men mye av det kan forklares ut fra kjøttimportforbudet under munn- og klovsykeepidemien. Vi ser også at det er de dyreste turene – som de dyreste lugarene på Oslo-Kiel – som går først; folk ønsker kvalitet, cruisefølelse og et skikkelig avbrekk i hverdagen, sier informasjonssjef Mathisen.

Slik settes prisene

Det kommer neppe som noe sjokk at du kan spare over halve prisen ved å gjøre innkjøpene på fergene, framfor i norske forretninger. Når alle varene er summert, er fergepakkene inntil 53 prosent rimeligere enn om du skulle handlet tilsvarende i norske butikker. Men det er også forskjeller fergeselskapene og strekningene imellom.

Hvilke strekninger og hvilke selskap som er billigst når alt er summert, kan du se ved å klikke deg inn på denne artikkelen.
Her kan du se hvor mye du sparer på hver enkelt vare på fergene, framfor å handle i Norge. Vi har sjekket prisene på konjakk, whisky, akevitt, vodka, sigaretter, søtsaker samt herre- og damedufter.

- Prisene på vår rute mellom Oslo og København er forskjellige fra prisene på båten Kristiansand-Göteborg. Dette er fordi det er overvekt av utlendinger og svensker på strekningen Kristiansand-Göteborg, og prisene er dermed justert etter det svenske markedet – de er følgelig lavere enn på Københavnbåten, forteller Morten Fure i DFDS Seaways.

- Det er mange ting som spiller inn når vi setter prisene på taxfree-varene, sier Helge Otto Mathisen i Colorline. Det avhenger av konkurransen, hvor båten går, prisene i land på destinasjonsstedet, hva slags type reisende det er, hvor lenge man er i sjøen, osv. Det er stor forskjell på å reise 19 timer Oslo-Kiel, og et par timer fra Sandefjord til Strömstad, sier Mathisen.

Hvor mye Colorline omsetter for i taxfree-varer, vil ikke informasjonsdirektør Mathisen ut med, men han forteller at det i løpet av året har vært en endring i hvilke varer kundene kjøper.

- Vi ser en stagnasjon i salget av de tradisjonelle taxfree-varene som alkohol og tobakk, og en økning i omsetning av andre varer – som parfymeprodukter og merkeklær, forteller Mathisen i Colorline. Jeg tror at forbruksmønsteret i Norge endrer seg, folk har mer penger og ønsker å bruke det på kvalitet, sier informasjonsdirektøren.

Varene

Vi har undersøkt prisene på 11 forskjellige varer, innen åtte kategorier:

 • Konjakk – Remy Martin VSOP

 • Whisky – Glenfiddich 12 yo

 • Vodka – Absolut Vodka

 • Akevitt – Lysholm Linie

 • Sigaretter – Prince Mild

 • Herredufter – Hugo Boss deodorant og eau de toilette

 • Damedufter – Calvin Klein Obsession deodorant og eau de parfum

 • Søtsaker – Ferrero Rocher og After Eight
 • Du kan sjekke hva du må betale for varene på de forskjellige strekningene ved å klikke deg gjennom lenkene over.

 • Vi har summert alle varene – her kan du se hva hele pakken koster på de forskjellige strekningene.
 • Her kan du se hvor mye du kan spare på å kjøpe de forskjellige varene på båten, i forhold til i Norge.
 • Disse strekningene er med

  Vi har sjekket taxfree-prisene hos de fire fergeselskapene som opererer med fergetrafikk ut fra Norge. Dette er Stenaline som kjører Oslo-Fredrikshavn, Fjordline som seiler mellom Bergen og Newcastle og Bergen-Hanstholm, DFDS som seiler Oslo-København og Kristiansand-Göteborg (Englandslinjen seiler ikke nå) og Colorline som kjører Oslo-Kiel, Oslo-Hirtshals, Kristiansand-Hirtshals, Larvik-Fredrikshavn og Sandefjord-Strömstad.

  Vi har ikke tatt med linjer som ikke går akkurat nå – som Smyril Line til Shetland, Færøyene og Island, DFDS Seaways fra Kristiansand til Newcastle.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.